Μητσοτάκης προς Τουρκία: Μπορεί μία νύχτα να ξυπνήσουν και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Μπορεί μία νύχτα να ξυπνήσουν και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Από την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις, υπερασπίστηκε το φράχτη στον Έβρο και ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της Αν. Μακεδονίας- Θράκης

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Όσοι φωνασκούν πως τάχα θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα”, σχολίασε χαρακτηριστικά και δήλωσε ότι: “Τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα”.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας κινείται δυστυχώς σε έναν παροξυσμό προκλήσεων, δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας. Εξέφρασε όμως την άποψη ότι η Τουρκία έτσι “βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση” και τόνισε: “Κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία.”.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης ότι: “Είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία αλλά δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο.”

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, η διακήρυξη για την οποία υπεγράφη χθες.

Υπενθύμισε τη “μαζική προσπάθεια εργαλειοποίησης ανθρώπων” από την Τουρκία το 2020, εκτιμώντας ότι: “Η εμπειρία εκείνη ήταν και ένα παράλληλο μήνυμα σε όσους αντιτάχθηκαν στον αμυντικό φράκτη που σε λίγο θα επεκτείνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου. Είναι οι ίδιοι που άλλοτε δεν διέκριναν θαλάσσια σύνορα και δεν δίσταζαν να συκοφαντούν την ίδια τους τη χώρα ακόμα και με ψεύτικες κατηγορίες για δήθεν νεκρά παιδιά.”

Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε: “Αναλογίζομαι πώς θα ήμασταν σήμερα εάν εκείνοι χειρίζονταν μία τέτοια υβριδική επίθεση. Αν και σήμερα επιμένουν στα ανοιχτά σύνορα με τους μετανάστες να έρχονται και μετά να εξαφανίζονται όπως έλεγε τότε η αρμόδια υπουργός τους. Αναρωτιέμαι αν στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται το αρχικό τους αίτημα να μην κατασκευαστεί ο φράχτης στον Έβρο.”

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε Αν. Μακεδονία- Θράκη

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα έργα υποδομών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ανακοίνωσε άμεση επιδότηση των τακτικών σιδηροδρομικών μεταφορών από την περιφέρεια προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ώστε όπως ανέφερε μία παραγωγική μονάδα στην Ορεστιάδα να μπορεί να εφοδιάζεται με πρώτες ύλες και να διανέμει προϊόντα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με το ίδιο κόστος που θα εφοδιάζεται ένα εργοστάσιο στα Οινόφυτα Βοιωτίας ή στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται ουσιαστικά για μεταφορικό ισοδύναμο, όπως αυτό που ισχύει για τα νησιά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Θράκης στον ενεργειακό τομέα, σημειώνοντας ότι “σε μία εποχή που όλοι θέλουμε να απεξαρτηθούμε γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο, το να είμαστε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου μας δίνει σημαντικά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα”.

Η ακρίβεια και γιατί… λιποθύμησε ο Σκυλακάκης

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε όμως ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης, η εισαγόμενη – όπως τόνισε- ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών. Αλλά επικαλέστηκε ότι “η πολιτεία έκανε και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί”. Αναγνώρισε ότι η χονδρεμπορική αγορά ενέργειας στη χώρα “έχει ακόμη περιθώρια εξορθολογισμού”, εκτιμώντας πως “όσο περισσότερες διασυνδέσεις έχουμε με τις γειτονικές χώρες, τόσο πιο φθηνή θα είναι και η ενέργεια” και πρόσθεσε ότι “στη λιανική, που τελικά αυτό ενδιαφέρει το μέσο νοικοκυριό, έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης”.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε επίσης εκ νέου το καλάθι του νοικοκυριού και αναφέρθηκε με παραδείγματα στο Market Pass. “Μας χλεύασαν κάποιοι για το καλάθι του νοικοκυριού. Ίσως να μην αφορά κάποιους κατέχοντες, αλλά αφορά τους μη έχοντες κάθε προσπάθεια που ενισχύει τον ανταγωνισμό και μειώνει τις τιμές”, υποστήριξε. Τόνισε επίσης ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στηρίζονται εδώ και μήνες με χαμηλό ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, καθώς και με έκτακτες ενισχύσεις και κάλυψη των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές. Σχολίασε μάλιστα ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, απουσίαζε από την εκδήλωση γιατί… λιποθύμησε ακούγοντας για τόσες επιδοτήσεις.

Τα μηνύματα εν όψει των εκλογών του 2023

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός συνέστησε στους πολίτες εν όψει των εκλογών “να κλείνετε τα αυτιά σας στις εύκολες λύσεις”. Επανέλαβε ότι το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις κάλπες είναι καλύτεροι μισθοί και δήλωσε ότι κεντρικός στόχος για τη δεύτερη τετραετία είναι η δημόσια υγεία.

Εκτίμησε δε ότι: “Οι πολίτες βλέπουν καθαρά, σκέφτονται συνετά και είμαι σίγουρος ότι καθώς προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές συγκρίνουν και κρίνουν”. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε άλλωστε ότι αυτές οι εκλογές είναι από τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης, λόγω της “παγίδας” της απλής αναλογικής, “την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε πίσω του, ενώ φυσικά ο ίδιος έκανε εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική και την απλή αναλογική την ψήφισε όταν ήταν σίγουρος ότι θα έχανε”. Προειδοποίησε για κίνδυνο ακυβερνησίας και για πρωτόγνωρες περιπέτειες.

Και επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν διπλές εκλογές, αλλά μόνο εθνικές εκλογές, διαμηνύοντας ότι “αυτό σημαίνει ότι εξ αρχής δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαλαρές ψήφους ούτε για μηνύματα εύκολης και ανέξοδης διαμαρτυρίες. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη μέρα”. Σημειωτέον άλλωστε ότι στη Βόρεια Ελλάδα η ΝΔ κινδυνεύει με σημαντικές διαρροές προς τα δεξιά της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα