Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Επιστροφή μόνο με χαμηλή πίεση στο ΕΣΥ

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Επιστροφή μόνο με χαμηλή πίεση στο ΕΣΥ
Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο Eurokinissi

Σε κανονικούς ρυθμούς μόνον, όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός - "Υλική αναγνώριση στους υγειονομικούς" ζήτησε η κ. Σακελλαροπούλου.

«Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς μόνον, όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», υπογράμμισε σχετικά με την διάρκεια του lockdown ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη, που είχε σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Το μήνυμα των Χριστουγέννων, φέτος, αποκτά ιδιαίτερη αξία. Και θα ξανασταθώ σε αυτό το οποίο σας είπα: χρέος μας είναι όταν με το καλό οι ειδικοί μας υποδείξουν ότι μπορούμε σταδιακά να ανοίγουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή, να το κάνουμε με απόλυτη υπευθυνότητα. Διότι, είναι δεδομένο ότι γνωρίζουμε πια ότι κάθε εφησυχασμός τιμωρείται και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό μάθημα, είναι παγκόσμιο μάθημα. Ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά ύπουλος και ειδικά τον χειμώνα που περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα, είναι από τη φύση του και πιο μεταδοτικός” είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Ως προς τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είπε:

“Δύο είναι οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή της Κυβέρνησης: Η πρώτη, προφανώς, είναι η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Και θέλω να σας πω ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών. Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας -σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα- αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως «στο κόκκινο», όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα. 

Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να στεκόμαστε πάντα κοντά στους πιο αδύναμους και να κάνουμε πράξη την προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης για κοινωνική αλληλεγγύη τη στιγμή της κρίσης. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μαζικό εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Ήδη σήμερα τα συναρμόδια Υπουργεία εξήγγειλαν ότι για τους συμπολίτες μας οι οποίοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα -είναι οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας- θα υπάρξει διπλασιασμός του ποσού για τα Χριστούγεννα. Είναι μία κίνηση στήριξης αυτών των συμπολιτών μας οι οποίοι σήμερα δοκιμάζονται περισσότερο και αναζητούν έμπρακτη στήριξη της πολιτείας”.

Για τα εμβόλια είπε:

“Από εκεί και πέρα -και να κλείσω με αυτό την εισαγωγική μου τοποθέτηση- το μεγάλο, το πιο σημαντικό αισιόδοξο μήνυμα το οποίο πρέπει να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη εγρήγορση και όχι σε χαλάρωση, είναι τα νέα που έχουμε από το μέτωπο του εμβολίου τα οποία είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Ξέρουμε πια ότι θα έχουμε παραπάνω από ένα εμβόλιο τα οποία θα είναι, καθώς φαίνεται, πολύ αποτελεσματικά και προφανώς απολύτως ασφαλή για να πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις. Η χώρα μας έχει ήδη προμηθευτεί, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ποσότητες που της αναλογούν και ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε, ως όφειλε, τον προγραμματισμό της ελληνικής πολιτείας για τον μαζικό εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού που εκτιμώ ότι θα μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, επειδή αυτή είναι μία περίπλοκη άσκηση για το Ελληνικό κράτος, να είναι απολύτως προετοιμασμένο έτσι ώστε από τη στιγμή που θα έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια, ο εμβολιασμός να γίνει το συντομότερο δυνατόν”.

Από τη δική της μεριά η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε:

“Όλοι οι συμπολίτες μας σηκώνουν βάρη, ο καθένας από τη σκοπιά του προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί στα καθήκοντα που του αναλογούν και να αντέξει σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Το βάρος, όμως, που σηκώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα και προφανώς στις μονάδες και τις περιοχές που έχουν αυτήν τη στιγμή την μεγαλύτερη επιβάρυνση, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα πρέπει, πέρα από την αναγνώριση που τους οφείλουμε και νομίζω όλη η ελληνική κοινωνία τους την παρέχει, να υπάρξει εκ μέρους της Πολιτείας, στο μέτρο του δυνατού, και έμπρακτη αναγνώριση. Φυσικά παρακολουθώ κι εγώ την ενίσχυση των υποδομών, αλλά και η υλική αναγνώριση στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να υπάρξει μόλις καταστεί αυτό εφικτό”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα