Μητσοτάκης-Τσίπρας: Ροντέο στη Βουλή με Μάτι, Κολοκούρη και Λιγνάδη

Μητσοτάκης-Τσίπρας: Ροντέο στη Βουλή με Μάτι, Κολοκούρη και Λιγνάδη
Πολιτική κόντρα στη Βουλή InTime

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός "πήγε" την αντιπαράθεση στη τραγωδία της φωτιάς στο Μάτι κάνοντας σύγκριση με τις καταστροφές του τρέχοντος καλοκαιριού. Σκληρή απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ανέβηκαν κατακόρυφα οι τόνοι στη συζήτηση στη Βουλή κατά τις δευτερολογίες, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πηγαίνει στη συζήτηση στη τραγωδία στο Μάτι, επιχειρώντας μια σύγκριση με τις φωτιές του τρέχοντος καλοκαιριού. Όπως ο ίδιος είπε, “αναγκάστηκε” να θέσει το ζήτημα της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου του 2018, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να κάνει λόγο για “πολιτική τυμβωρυχία”.

“Είπατε ότι θα μας στείλει ο ελληνικός λαός το 112 να μας εκκενώσει από την εξουσία. Δεν είχα πρόθεση και το καταλάβατε από την πρωτολογία να αναφερθώ στο παρελθόν. Με αναγκάζετε να το κάνω”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στη κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού φέτος το καλοκαίρι, είπε συγκεκριμένα: “Αναγνώρισα τα λάθη, που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη, και πρότεινα λύσεις, διερωτώμαι εάν υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση, αφού εσείς κ. Τσίπρα μοιράζετε εκ των προτέρων την ομιλία σας χωρίς να ενδιαφέρεστε για το τι θα πω εγώ. Για μένα η συγγνώμη είναι και προσωπική ανάγκη, αλλά και πολιτική ενέργεια. Δηλώνει και συναίσθημα αλλά και την ευθύνη ότι τελικά όντως ο πρωθυπουργός έχει τον τελευταίο λόγο για ό,τι στραβό πηγαίνει στη χώρα”, είπε συγκεκριμένα.

“Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου. Αναφέρθηκα στην πυρκαγιά στα Βίλια και είπα εάν σε αυτή συγκεκριμένα την φωτιά κάναμε κάτι λάθος και εσείς ισχυριστήκατε ότι αναφερόμουν σε όλες τις πυρκαγιές. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και με θάρρος λέμε πως σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το περιβάλλον, περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς. Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης”, τόνισε και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας:

“Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα”.

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του είπε ότι βεβαίως κι έγιναν λάθη και στην Εύβοια με το σημαντικότερο ότι δυστυχώς αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω τα πολύτιμα εναέρια μέσα για να παλέψουμε την αναζωπύρωση στην Αττική ενώ πρόσθεσε ότι αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να αφήνουμε υπονοούμενα ότι κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Εύβοια.

“Τα παιδιά που πετάνε τα 215, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι 50 ετών, είναι ήρωες. Και οι μηχανικοί που τα κρατούν στον αέρα είναι ήρωες. Δεν μπορούν να πετάξουν όλα τα μέσα μαζί, πετάνε τα μισά και τα άλλα μισά πάνε για ανεφοδιασμό. Φέραμε έως και αεροσκάφη από την Αυστραλία. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε αυτό το επίπεδο” είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Για την “εντολή μη κατάσβεσης”

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας: “Στο ζήτημα των δηλώσεων του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, έχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπανός. Πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια, με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε νερό στο μύλο όλων όσοι πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας έριχνε τα “βέλη” του στη κυβέρνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως “έρχεται η στιγμή που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο “112”. Αυτή τη φορά δεν θα είναι από εσάς προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς”.

eurokinissi

“Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο του τυμβωρύχου”

Παίρνοντας τον λόγο κατά τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι πήρε την πολιτική ευθύνη της καταστροφής στο Μάτι, και άσκησε και πάλι κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναβάθμιση του Στέφανου Κολοκούρη.

“Ο κ. Κολοκούρης που δήλωνε ότι αγνοεί τι εναέριο μέσο πετάει στην Εύβοια ήταν στο Μάτι υπαρχηγός. Τον κρατήσατε ως αρχηγό. Η δικαιοσύνη σήμερα του επιρρίπτει ευθύνη ότι αργησε να πάει 6 ώρες στον τόπο της καταστροφής; Γιατί τον κρατάτε κ. Μητσοτάκη; Τι του χρωστάτε;”, ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση από την κυβέρνηση της ΝΔ σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη του κ. Τσουβάλα.

Οξύνοντας τους τόνους, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε μάλιστα κατά την ομιλία του πως “ο άνθρωπος που σήκωσε δύο ελικόπτερα να πάει σε παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο για να μη χαλάσει τις διακοπες του στην Αντίπαρο αναφέρεται ειρωνικά στους πολίτες που ζητούν ένα ελικοπτερο πάνω απ τα χωριά τους”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ζήτησε ψεύτικη συγνώμη και διερωτήθηκε “γιατί ζητήσατε συγγνώμη, ποιο ήταν το λάθος σας; Αφού είπατε ότι δεν κάνατε κανένα λάθος” σημείωσε σε έντονο ύφος.

“Ο κ. Μητσοτάκης μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στην θέση του πρωθυπουργού με τυμβωρυχία συνεχίζει και τώρα”, ανέφερε αναλυτικότερα ο κ. Τσίπρας, και ακολούθως διάβασε μία αναφορά του επικοινωνιολόγου Λευτέρη Κουσούλη: “Η διαρκής επίκληση της τραγωδία από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο”. Παρατηρώντας πως ο κ. Κουσούλης “δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ”,  πρόσθεσε ότι προσυπογράφει τη θέση του. “Προφανώς και δεν είναι υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τους βασικούς υποστηρικτές του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου” είπε.

“Είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας”, συνέχισε. Ακολούθως ανέφερε: “Εχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές”.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης “είναι υποκριτική” και του ζήτησε να αναφερθεί στο πού έγιναν τα λάθη. Θύμισε παλαιότερη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη: “Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοίδης που κάθεται σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι”. Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι να μη σας τύχει τέτοια ανθρώπινη τραγωδία. Με κατηγορήσατε ως κυνικό και καταστροφικό και ζητούσατε παραιτήσεις και λίγους μήνες μετά τις εκλογές πήγατε στον ΟΗΕ και είπατε ότι είναι πρωτοφανές το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, αλλά δεν το λέγατε προεκλογικά”.

Κατά τη τριτολογία του πάντως, ο πρωθυπουργός απαντώντας για τον κ. Κολοκούρη, είπε πως “προήχθη δύο φορές επί ΣΥΡΙΖΑ”. Επανέλαβε τέλος πως περιμένει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

“Μας κληρονομήσατε δασικούς χάρτες με 175.000 ενστάσεις. Τόσο σοβαρή δουλειά είχατε κάνει.. Κάνατε μισή δουλειά την οποία εμείς καλούμαστε να ολοκληρώσουμε” είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ. “Συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητοι οι δασικοί χάρτες. Μας αφήσατε μία σειρά από προβλήματα αλλά συμφωνούμε ότι οι δασικοί χάρτες είναι κατάκτηση για τη χώρα”.

Ακόμη αναφέρθηκε στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας: “Έχουμε μια διαφωνία για το αν η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή. Όμως εμείς έχουμε ένα νόμο πολύ συγκεκριμένο και χρηματοδοτικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία. Υποχρέωση έχουμε να ξαναδούμε το οργανόγραμμα για να δούμε πως θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Θα σας παρακαλούσα να μας υποδείξετε έναν άνθρωπο να καταθέσει τις προτάσεις του. Ανεξάρτητοι φορείς όμως η ΕΜΥ ή το Αστεροσκοπείο θα πρέπει να συμπτυχθούν στην Πολιτική Προστασία. Αυτή είναι η πρότασή μας” συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα