“Πύρινες” αντιπαραθέσεις σήμερα στην Βουλή

“Πύρινες” αντιπαραθέσεις σήμερα στην Βουλή
Η αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να κυριαρχήσει στην σημερινή κοινοβουλευτική συζήτηση Eurokinissi

«Απέναντι» θα βρει σύσσωμη την αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις πυρκαγιές. Αναμένεται σφοδρή κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε πολιτική αντιπαράθεση εφ ‘όλης της ύλης αναμένεται να μεταβληθεί η σημερινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, ενώ η «μονομαχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η συνεδρίαση έχει προκληθεί με αντικείμενο τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων. Όμως θα γίνει μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του 4ου κύματος της πανδημίας, ενώ στο προσκήνιο θα έλθουν τα θέματα του προσφυγικού αλλά και των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι έως τώρα πολιτικές θέσεις των κομμάτων τόσο για τις πυρκαγιές όσο και για την πανδημία τεκμαίρουν πάντως ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί απομονωμένος αντιμετωπίζοντας την κριτική των υπόλοιπων κομμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται στο βήμα της Βουλής σε χαμηλούς τόνους – τουλάχιστον στην πρωτολογία του. Η τοποθέτησή του όσον αφορά τις πυρκαγιές θα κινηθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης συνέντευξής τύπου που παραχώρησε. Θα εστιάσει στην παρουσίαση ενός σχεδίου αποκατάστασης των καμένων περιοχών και στα μέτρα που έχει ήδη για την Βόρεια Εύβοια, την Ηλεία και την Αττική. Επίσης θα αναφερθεί εκτενώς στο «πακέτο» μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τους πληγέντες, είτε αυτά αφορούν την αποκατάσταση της οικοσκευής και των κατοικιών είτε στο πλήγμα που έχουν δεχθεί οι τοπικές οικονομίες.

Για πολαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα όπως η ανασυγκρότηση από τις πυρκαγιές, η πανδημία και το προσφυγικό αναμένεται να μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει έκκληση για συναίνεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης παραθέτοντας τις προκλήσεις που έχει απέναντί της η χώρα το επόμενο διάστημα. Στην λογική αυτή θα κάνει αναφορά τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανάγκη για αναθέρμανση της οικονομίας όσο και στο επικείμενο προσφυγικό κύμα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Στην βάση αναμένεται να ζητήσει υπεύθυνη συμπεριφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως και να καταδικάσουν τις φωνές του ανορθολογισμού στο εσωτερικό τους.

Ειδικά για το ζήτημα της πανδημίας ο πρωθυπουργός θα αναλύσει το σκεπτικό που οδήγησε στην ανακοίνωση των μέτρων περιορισμού στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων πολιτών. Ζητώντας να υπάρξει ένα μαζικό κύμα εμβολιασμού τον Σεπτέμβριο. Τονίζοντας παράλληλα την βούληση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε γενικευμένο lockdown τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Στην επιτελική …ανικανότητα της κυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα, αναμένεται να εστιάσει ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του σήμερα στην Βουλή. Άλλωστε το στοιχείο που αναδεικνύει το τελευταίο διάστημα το ΣΥΡΙΖΑ με την κριτική του είναι ακριβώς αυτό. Είτε αναφέρεται στις πυρκαγιές είτε σε άλλα ζητήματα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στρέψει την προσοχή στο ζήτημα του ρόλου του «επιτελικού κράτους» με συγκεκριμένα στοιχεία., Αυτό γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπουν προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγεί έξω από το κάδρο των ευθυνών γενικεύοντας την συζήτηση. ¨Ηδη άλλωστε με δηλώσεις στελεχών της η αξιωματική αντιπολίτευση έχε αναφερθεί σε προσπάθεια απόδρασης του πρωθυπουργού με αλλαγή της ατζέντας και επίκληση του προσφυγικού

Ενδεικτική άλλωστε ήταν και η χθεσινή ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την επικείμενη μείωση των εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και τις περικοπές νέων σε δημόσια προγράμματα μαζικού αθλητισμού.. Όπως σχολίασε «η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντελώς ανίκανη να σβήσει μια φωτιά, αλλά εξαιρετικά ικανή να διευρύνει τις ανισότητες και να υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον έναντι των ιδιωτικών». Μια πολιτική επισήμανση που αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα στην Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν φειδωλός στις επικρίσεις του όταν μαίνονταν οι πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και Ηλεία. Δεν αναμένεται όμως να ακολουθήσει την ίδια τακτιή σήμερα. Eurokinissi

Όσον αφορά το θέμα των πυρκαγιών ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην συζήτηση, απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας τηρήσει χαμηλούς τόνους το προηγούμενο διάστημα όσο δίνονταν η μάχη στα πύρινα μέτωπα, έχοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κρίσης.

Με αυτό ως εχέγγυο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ασκήσει κριτική στην ανυπαρξία σχεδιασμού απέναντι σε ένα προβλέψιμο φαινόμενο, δίχως ακραίες συνθήκες, που όμως έκανε στάχτη πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί και στις παραδοχές τοπικών αρχόντων εκλεγμένων με την Νέας Δημοκρατία που κάνουν λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε εναέρια μέσα και πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φ.Σπανός.

Συνολικά άλλωστε στην κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση όλων των δύσκολων ζητημάτων, μεταξύ αυτών και της πανδημίας. Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι πως τα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και αφορούν κυρίως του ανεμβολίαστους δείχνουν πως «ο Μητσοτάκης τιμωρεί έναν στους δύο Έλληνες για να διαχειριστεί την αποτυχία του».

Σφοδρή κριτική από τα υπόλοιπα κόμματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συζήτηση προκαλείται με πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά, παρά το ότι αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση για να υπάρξει συναίνεση ώστε να ψηφιστεί ένας διακομματικός κλιματικός νόμος, δεν πρόκειται να «τσιγκουνευτεί» την κριτική στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής. Ήδη άλλωστε το ΚΙΝ.ΑΛ έχει ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών που είναι αρμόδιοι για τις πυρκαγιές ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την πανδημία «ομολογία πλήρους αποτυχίας».

Έντονη αναμένεται η κριτική του ΚΚΕ, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στις κινητοποιήσει των κατοίκων στην περιοχές που έχουν πληγεί. Μιλά για οργή και απελπισία απαιτώντας γεναία δημόσια παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.. Όσον αφορά τα μέτρα για την πανδημία, το ΚΚΕ κάνει λόγο για προσπάθεια διχασμού των λαϊκών στρωμάτων μέσω των μέτρων για εμβολιασμένους και μη.

Αντίστοιχη στάση αναμένεται και από τον Γιάννη Βαρουφάκη που κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση για υπονόμευση της εκστρατείας εμβολιασμού με αυταρχισμό εναντίον των ανεμβολίαστων. Το Μέρα 25 έχει καταγγείλει την κυβέρνηση ότι σκοπεύει ακόμη και την αποκατάσταση των καμένων περιοχών να την παραχωρήσει σε ιδιώτες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα