Μπρος – πίσω της ΝΔ για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

Μπρος – πίσω της ΝΔ για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
Ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης Eurokinissi

Βορίδης και Γεωργιάδης τάχθηκαν κατά της κατάτμησης αλλά επισήμως η ΝΔ κράτησε επιφύλαξη για την Ολομέλεια όπου θα ξεκαθαρίσει την κομματική θέση ο Κ. Μητσοτάκης. Για «εμφύλιο» μίλησε ο Π. Σκουρλέτης.

Ανακόλουθη στάση στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (Β’ Αθηνών – Περιφέρεια Αττικής) τήρησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η ΝΔ καθώς η αρχική θέση «ναι υπό προϋποθέσεις» έγινε σήμερα το πρωί «όχι» και τελικά κατέληξε σε επιφύλαξη δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αποδώσει τις αλλαγές θέσεις σε «εμφύλιο» στη γαλάζια παράταξη.

Η ΝΔ που έχει συνδέσει το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών με το αίτημά της για ψήφο των αποδήμων από τον τόπο της κατοικίας τους ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αν υπάρξουν οι σχετικές προϋποθέσεις δηλώνει «ναι» επί της αρχής. Υπήρξαν, μάλιστα, και διαρροές στο φιλικό της Τύπο ότι προσανατολίζεται στην υπερψήφιση της διάταξης. Σήμερα, όμως, ο εισηγητής της Μάκης Βορίδης εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατάτμηση λέγοντας ότι η ΝΔ θα πει «όχι» σε όλες τις εκλογικές διατάξεις του Κλεισθένη όπου έχει ενταχθεί και η σχετική τροπολογία.

Η δήλωση του κ. Βορίδη που πολιτεύεται στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και η σχετική αναφορά του Άδωνι Γεωργιάδη που εκλέγεται στη Β’ Αθηνών χτύπησαν «καμπανάκι» στη ΝΔ. Το αποτέλεσμα ήταν να σπεύσει λίγο αργότερα ο κ. Βορίδης να ανασκευάσει. «Δηλώνουμε επιφύλαξη για την κατάτμηση των περιφερειών» ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ο κ. Βορίδης. Λίγο αργότερα, μάλιστα, δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η θέση της ΝΔ θα ξεκαθαριστεί από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη με παρέμβασή του στην ολομέλεια. Αντέκρουσε, πάντως, τις αιτιάσεις για εσωτερικές διαφωνίες από τους βουλευτές που εκλέγονται στη Β’ Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής. «Η θέση μας είναι ενιαία» υποστήριξε ο κ. Βορίδης .

Σκουρλέτης: «Οι βαρονίες είναι εκεί στη ΝΔ»

Τις επανειλημμένες αλλαγές θέσης της ΝΔ σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης αποδίδοντάς τες σε εσωκομματικό εμφύλιο για την κατάτμηση ή μη των μεγάλων περιφερειών. «Δεν δικαιολογείται αλλιώς, αρχικά ήσασταν αρνητικοί, ενδιαμέσως θετικοί, σήμερα αρνητικοί. Το καταλαβαίνω, οι βαρονίες είναι εκεί !» τόνισε απεθυνόμενος στη ΝΔ.

Σημειώνεται ότι η ΔΗ.ΣΥ και το Ποτάμι τάσσονται υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών. Για να εφαρμοστεί, όμως, η κατάτμηση από τις επόμενες εκλογές απαιτείται να ψηφιστεί η ρύθμιση από τουλάχιστον 200 βουλευτές, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα