Ν. Αναστασιάδης: "Νέα αρχή στο Κυπριακό"

Ν. Αναστασιάδης: "Νέα αρχή στο Κυπριακό"

Για θέσεις που γίνονται πλέον σεβαστές, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη

Για "νέα αρχή" και "νέα δεδομένα" στο Κυπριακό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην Αστόρια το Σάββατο (28/09) σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής.

"Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει και πάλι αναβαθμισμένο ενδιαφέρον έτσι ώστε να υπάρξει μια κινητικότητα και μια δυναμική στο νέο κύκλο συνομιλιών", τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι "η εικόνα που αποκομίζω είναι ότι οι θέσεις μας γίνονται τώρα σεβαστές. Κι αυτό που θέλω να ελπίζω είναι ότι θα μετατραπεί η λεκτική σε μια ουσιαστική συμπαράσταση, έτσι ώστε αυτό που διεκδικήσαμε, αυτό που ζητούμε, να γίνει πραγματικότητα".

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των επαφών του -στο πλαίσιο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ- και αναχώρησε από τη Νέα Υόρκη, επιστρέφοντας στην Κύπρο, έστειλε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας, τόσο για το κυπριακό, όσο και για την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: "Μέχρι σήμερα, θέλω να πιστεύω ότι γίνεται κατορθωτό να έχουμε τις λιγότερες διαφορές. Δεν με ενοχλεί η όποια κριτική όταν ασκείται και όπως ασκείται. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πως δημιουργούνται συνθήκες ενότητας, ώστε όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη. Και δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι όλων η επιδίωξη είναι η ίδια, γιατί κανένας δεν υστερεί σε πατριωτισμό, ούτε οι αριστεροί, ούτε οι δεξιοί, ούτε οι κεντρώοι, ούτε οι σοσιαλιστές. Κανένας, μα κανένας Κύπριος ή πολιτική δύναμη, δεν θα ήθελε να βλέπει την πατρίδα μας να διχοτομείται".

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του στον ΟΗΕ και στην χθεσινή συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε ότι "η εξωτερική μας πολιτική είναι πια ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να είμαστε και με τους αδέσμευτους και με τους άλλους αν δεν είμαστε πρώτα Ευρωπαίοι, γι αυτό και η προσπάθεια είναι να κτίσουμε τις άριστες των σχέσεων και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί ξέρουμε ότι μπορούν και να βοηθήσουν και να συμβάλουν ουσιαστικά έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις και η αδιαλλαξία που παρατηρούνται και, που κατά κύριο λόγο, διακρίνει την τουρκική πλευρά. Από τις επαφές που είχαμε, οι οποίες πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες, ένα (στοιχείο) διαφέρει. Ότι αποτελούμε κέντρο ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά και την ίδια στιγμή, είχα διαβεβαιώσει και το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ότι η βελτίωση, η εμβάθυνση, οι άριστες σχέσεις που επιδιώκουμε με την αμερικανική κυβέρνηση και τον Αμερικανικό λαό δεν θα είναι ποτέ σε βάρος της φιλίας που κτίστηκε, της διαχρονικής, με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το ίδιο επιδιώκουμε και μέσα από τις επαφές μας που έχουμε με τις χώρες της περιοχής, όπως ο Λίβανος και το Ισραήλ, ενώ σημαντική είναι η πρωτοβουλία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας".

Για το Κυπριακό, επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει καλή προετοιμασία πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και να γίνουν "τολμηρά βήματα" από μέρους της Τουρκίας, κάνοντας αναφορά στην πρόταση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία περιλαμβάνουν και την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Όσον αφορά τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για επαφές στην Άγκυρα του Ελληνοκύπριου συνομιλητή και στην Αθήνα του Τουρκοκύπριου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "κάποιοι εκφράζουν ανησυχίες και θα πρέπει να τους καθησυχάσω. Το πρόβλημα της Κύπρου δεν υπήρξε και δεν είναι δικοινοτικό, δεν είναι διαφορά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτό που χώρισε την πατρίδα μας ήταν η εισβολή και η κατοχή και συνεπώς εκείνους που θα έπρεπε να έχουμε ως συνομιλητές δεν είναι τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, αλλά εκείνους που αποφασίζουν για τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Σε ότι αφορά τις ανησυχίες πως αυτό θα οδηγήσει σε τετραμερή δεν μίλησα και δεν μιλώ ποτέ για διασκέψεις περιορισμένου χρόνου, εξ' ου και στους συνομιλητές μου έχω απαντήσει, ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δεχόμαστε, ούτε και βεβαίως επιδιαιτησίες. Η πικρά εμπειρία του 2004 υπαγορεύει ότι θα πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή με κάποια νέα δεδομένα. Η βάση της λύσης είναι δεδομένη κι αυτό που απαιτείται είναι η καλή βούληση από εκείνους που μέχρι σήμερα, λόγω των αδιαλλάκτων θέσεων, δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις".

Για τους υδρογονάνθρακες τόνισε ότι "κτίζουμε πραγματικά την προοπτική για ασφαλή εκμετάλλευση και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που έχουμε".

Για την οικονομική κρίση ανέφερε ότι προτίμησε "δύσκολες και αντιδημοφιλείς αποφάσεις", αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για να σώσει την Κύπρο από την χρεοκοπία, όπως είπε, προσθέτοντας ότι "μπορεί να περάσουμε δύσκολες ώρες, αλλά έχουμε ένα βέβαιο μέλλον. Ανασυγκροτούμε το κράτος, νοικοκυρεύουμε το κράτος, μπαίνουμε σε μια δημοσιονομική πειθαρχία, μαθαίνουμε να εξοικονομούμε, κτυπούμε τη διαφθορά και την ίδια ώρα δημιουργούμε προοπτικές. Δώσαμε κίνητρα, δημιουργήσαμε προοπτικές για επενδύσεις. Τον επόμενο μήνα και οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες περιοδείας εκεί και όπου μπορούμε να βρούμε επενδυτές έτσι ώστε να στηρίξουμε το κράτος μας".

Τέλος, μιλώντας για τη συμβολή και το ρόλο της Ομογένειας, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι "θα πρέπει να σας πω πόσο συγκλονισμό ένοιωσα σήμερα όταν άκουσα τα καλύτερα (λόγια) για την ελληνική, αλλά και για την κυπριακή ομογένεια, από τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Τζο Μπάιντεν. Ειλικρινά, ένοιωσα ένα συγκλονισμό και μια ιδιαίτερη συγκίνηση, γιατί μέσα από εσάς εβίωσα ή πρόσθεσα, αν θέλετε, για τους αγώνες σας τόσα χρόνια, μια ακόμα μαρτυρία και την ίδια ώρα αισθάνθηκα ότι όσο υπάρχει Ελληνισμός, που, ακόμα και αν βρίσκεται στο εξωτερικό, αντί να επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, που η ανάγκη τον οδήγησε μακράν της πατρίδας, ασχολείται για να συντηρήσει την εθνική ταυτότητα, αγωνίζεται ώστε ένα κομμάτι της πατρίδας, της Κύπρου μας, να μπορέσει και πάλι να ανασάνει ελεύθερο. Αυτό είναι που σου δίνει τη δύναμη, που σε ενισχύει κατά τρόπο που λες αξίζει να αγωνίζεσαι, αξίζει να κουράζεσαι, αξίζει να σέβεσαι και να εκφράζεις, όπως το πράττω αυτή τη στιγμή, την ευγνωμοσύνη σου σε αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού που ζει, βιώνει, ευημερεί, αλλά ξέρει να αγωνίζεται και για τη μητέρα πατρίδα και για τη Μητρόπολη του Ελληνισμού και για την ιδιαίτερη μας πατρίδα την Κύπρο".

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Ηλίας Τσεκερίδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΚΟΑ), Κώστας Τσέντας, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ενώ παρουσιαστής ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΚΟΑ, Πίτερ Παπανικολάου. Στην αρχή της εκδήλωσης, παιδιά με κυπριακές παραδοσιακές ενδυμασίες, καλωσόρισαν στην είσοδο του κτιρίου τον πρόεδρο της Κύπρου και τα μέλη της συνοδείας του και στη συνέχεια του παρουσίασαν μια μεγάλη τούρτα και του ευχήθηκαν χρόνια για την επέτειο των γενεθλίων του, την Παρασκευή (27/09).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network