Νάσος Ηλιόπουλος για Μεγάλο Περίπατο: Παραβιάζεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Νάσος Ηλιόπουλος για Μεγάλο Περίπατο: Παραβιάζεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου
Ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης", Νάσος Ηλιόπουλος Eurokinissi

Το News 24/7 ζητά τη γνώμη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αθηναίων για τον Μεγάλο Περίπατο, ξεκινώντας από την "Ανοιχτή Πόλη" . Ο επικεφαλής, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλά για τις πρακτικές του δημάρχου, τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες και την στάση της παράταξης το επόμενο διάστημα.

Η συζήτηση για την υλοποίηση του Μεγάλου Περιπάτου συνεχίζεται, όσο οι παρεμβάσεις είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι δαπάνες για το συγκεκριμένο έργο.

Το News 24/7 ανοίγοντας τον διάλογο, απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση του Δήμου. Αρχικά απευθύνθηκε στον Νάσο Ηλιόπουλο, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», η οποία στο δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Μαϊου, είχε στηρίξει την πιλοτική εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου, θέτοντας όμως κάποιες προϋποθέσεις. Όπως τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος, η δημοτική αρχή παραβιάζει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όσον αφορά τη διαβούλευση και το «χαμηλό κόστος» των παρεμβάσεων.

Τις επόμενες δύο ημέρες θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις του Παύλου Γερουλάνου, επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» που στήριξε από την αρχή την παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας και του Νίκου Σοφιανού, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία καταψήφισε το σχέδιο για τον Μεγάλο Περίπατο.

Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

 

«Δεν έγινε διαβούλευση και δεν τηρήθηκε η δέσμευση για χαμηλό κόστος»

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ερωτώμενος για τους λόγους που ο συνδυασμός «Ανοιχτή Πόλη» στήριξε αρχικά το πλάνο για τις αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας και τους λόγους που πλέον εκφράζει ισχυρές διαφωνίες, αναφέρει:

«Ψηφίσαμε επί της αρχής «ναι» και βάλαμε κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη, ήταν να συγκροτηθούν αμέσως δύο επιτροπές. Μια επιτροπή διαπαραταξιακή, διαβούλευσης με την κοινωνία, με τους φορείς και μια επιτροπή επιστημονικής παρακολούθησης του έργου. Ενώ αυτά ψηφίστηκαν από το δημοτικό Συμβούλιο, στην πραγματικότητα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν την Πέμπτη 2 Ιουλίου. Άρα μιλάμε για δύο μήνες μετά. Ο δήμος αυτό το διάστημα έχει προχωρήσει το έργο χωρίς διαβούλευση και επιστημονική παρακολούθηση. Η δημοτική αρχή υλοποιεί κάτι που δεν σχετίζεται με αυτό που ψηφίσαμε.

Η δεύτερη προϋπόθεση που θέσαμε και κατά τη γνώμη μου είναι η πιο στρατηγική, είναι πως δεν μπορείς να αλλάζεις μια πόλη μόνο με μια συγκοινωνιακή μελέτη. Στο κέντρο της πόλης υπάρχει λιανεμπόριο, μεταποίηση χαμηλής όχλησης όπως η αργυροχρυσοχοϊα, η μεταποίηση δέρματος αλλά και κατοικία. Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που θα έρθει, πρέπει να έχει ρήτρες που θα προστατεύει αυτές τις χρήσεις. Για παράδειγμα, σήμερα τα μπαχαράδικα στην Ευρυπίδου είναι πολεοδομικά κατοχυρωμένα σαν χρήση. Ο ίδιος ο εμπορικός σύλλογος -ο πρόεδρος του οποίου κατέβαινε υποψήφιος με τον κ.Μπακογιάννη- λέει πως πρέπει να υπάρχει ποσόστωση που να περιορίζει την εστίαση, γιατί η εμπειρία δείχνει πως αν την εστίαση την αφήσεις ανεξέλεγκτη, τα καταπίνει όλα. Αυτό μακροπρόθεσμα θα κάνει κακό και στον τουρισμό. Η Αθήνα είναι πολύ καλός προορισμός γιατί έχει πολύ-λειτουργικότητα του κέντρου. Δεν βρίσκεις σε άλλα κέντρα ευρωπαϊκών πόλεων εύκολα και κατοικία και διασκέδαση και όλο το πλέγμα.

Η κατοικία είναι κεντρικό κομμάτι. Έχουμε πει πως αν, όταν έρθει το πλάνο, δεν περιλαμβάνει σχέδιο για την κατοικία και την βραχυχρόνια μίσθωση, δεν μπορούμε να στηρίξουμε παραπέρα.

Συνεπώς ο κ. Μπακογιάννης, δεν κάνει διάλογο, η συγκοινωνιακή μελέτη έλεγε πως προχωράμε παράλληλα με την ενίσχυση των ΜΜΜ, κάτι που δεν έγινε και τέλος η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μιλάει ρητά για μέτρα χαμηλού κόστους. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε αυτές τις ημέρες».

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας Eurokinissi

«Χαμηλό κόστος δεν σημαίνει παγκάκια των 5.200 ευρώ»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», οι αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας είναι αναγκαίες, όμως ο τρόπος που τελικά υλοποιούνται από την δημοτική αρχή, ακυρώνει την πραγματική ανάγκη.

«Όταν βλέπεις μια μελέτη και λες πάμε να κάνουμε την πιλοτική εφαρμογή, δεν σημαίνει πως δίνεις λευκή επιταγή να αγοραστούν ζαρντινιέρες 4.600 ευρώ. Θέλω να πω, πως η δημοτική αρχή παραβιάζει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Είναι ξεκάθαρο. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μεταφράσει το «χαμηλού κόστους» σε ζαρντινιέρες 4.600 ευρώ και παγκάκια 5.200 ευρώ. Εμείς επιμένουμε πως το κέντρο πρέπει να αλλάξει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα σου πει πως πρέπει να σκεφτούμε την Αθήνα με περισσότερο δημόσιο χώρο και λιγότερο αυτοκίνητο. Αυτά πρέπει να γίνουν. Άρα το επί της αρχής ναι από μέρους μας, δείχνει πως είμαστε μια δημοτική κίνηση που αντιλαμβάνεται την ανάγκη αλλαγών, αλλά το ίδιο εύκολα θα συμφωνήσουμε πως ο τρόπος υλοποίησης, μπορεί να ακυρώσει στην πραγματικότητα την ανάγκη που το ανέδειξε. Δεν θέλουμε να πάμε σε μια λογική άσπρο-μαύρο σε αυτά. Προφανώς υπάρχει η ανάγκη να γίνουν αλλαγές αλλά με βασικές προϋποθέσεις που θέσαμε και δεν έγιναν» αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Η πόλη χρειάζεται ζαρντινιέρες που θα αντέξουν σε πυρηνικό ατύχημα;»

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό όπως τα παγκάκια και οι ζαρντινιέρες, αλλά και για τα χρώματα με τα οποία βάφονται οι δρόμοι, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογραμμίζει πως ο τρόπος που έγιναν οι προσκλήσεις, δεν δείχνει σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.

Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες με λουλούδια,κατά μήκος της διαδρομής του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

 

«Έγιναν προσκλήσεις για δύο διαγωνισμούς, ένας για τα χρώματα και ένας για τον εξοπλισμό. Το ζήτημα δεν είναι αν η πρόσκληση έγινε τηρώντας τη φόρμα του νόμου. Αυτή τηρήθηκε. Πέρασαν και από ελεγκτικό συνέδριο. Ήταν όμως ένας διαγωνισμός με περιθώριο 4 ημερών για να κατατεθεί πρόταση (μαζί με το Σαββατοκύριακο) και περιθώριο 20 ημερών για παράδοση των υλικών. Κι ενώ υπήρχε όρος πως αν μια εταιρεία δεν μπορεί να παραδώσει σε 20 ημέρες αποκλείεται, με αποτέλεσμα αρκετές εταιρίες να μην καταθέσουν πρόταση γνωρίζοντας πως δεν προλαβαίνουν, στην Οικονομική Επιτροπή της Δευτέρας, η εταιρεία που πρόκειται να παραδώσει τα χρώματα, πήρε παράταση»

«Συνεπώς» συνεχίζει ο κ. Ηλιόπουλος «ένα θέμα είναι το πόσο σέβεσαι θεσμικά τη διαδικασία. Το δεύτερο είναι πως, ακόμα κι αν η δημοτική αρχή θέλει να πάρει ζαρντινιέρες που θα αντέξουν σε πυρηνικό ατύχημα, θα βάλει αυστηρό ISO. Όμως η πόλη αυτή τη στιγμή χρειάζεται ζαρντινιέρες που θα αντέξουν σε πυρηνικό ατύχημα; Από την άλλη, όσον αφορά τα φυτά, ο δήμος Αθηναίων έχει φυτώριο. Δικό του φυτώριο και υπηρεσία πρασίνου. Θα μπορούσε να κάνει άλλες επιλογές.

Όταν στην οικονομική επιτροπή ήρθαν οι διαγωνισμοί και είδαμε τα χρήματα που πρόκειται να δοθούν, διαφωνήσαμε και δεν ψηφίσαμε. Μάλιστα είπαμε πως με τις προϋποθέσεις που μπήκαν, υπάρχουν υποψίες για φωτογραφικό διαγωνισμό, φωνάζει από παντού. Στο δημοτικό συμβούλιο, ο Γενικός Γραμματέας μας απάντησε ότι ο ανταγωνισμός θα δουλέψει. Τελικά για τον διαγωνισμό που αφορά τον αστικό εξοπλισμό κατέθεσαν προτάσεις 3 εταιρίες και για τον διαγωνισμό για τα χρώματα, κατέθεσε μόλις μια. Μάλλον δεν δούλεψε ο ανταγωνισμός».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ/ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ. Eurokinissi

«Θα συνεχίσουμε τις προτάσεις μας και την κριτική στις πρακτικές λεφτόδεντρου»

Τέλος, ερωτώμενος για το ποια πρόκειται να είναι η στάση της «Ανοιχτής Πόλης» το επόμενο διάστημα για την παρέμβαση του Μεγάλου Περιπάτου, ο επικεφαλής της παράταξης τονίζει:

«Η δημοτική αρχή θα αρχίσει πλέον να λειτουργεί πραγματικά την επιστημονική επιτροπή και την επιτροπή διαβούλευσης. Με πρακτικά, με παρουσία φορέων κλπ. Αυτό όμως, όταν το κάνεις δύο μήνες μετά την απόφαση και αφού έχεις υλοποιήσει τον πυρήνα του έργου, δεν δείχνεις σεβασμό. Αν λειτουργούσε για παράδειγμα η επιστημονική επιτροπή, θα είχαμε πει κι εμείς πως δεν μπορεί να γίνεται ποδηλατόδρομος στις ράγες του τραμ στην Όλγας. Ακόμα και οι ποδηλάτες που είναι από τους πιο ενθουσιώδης υπέρ του περιπάτου, αυτό λένε.

Συνεχίζουμε να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Για παράδειγμα αν ένα αυτοκίνητο θέλει να σταματήσει στην Πανεπιστημίου για 30 δευτερόλεπτα ώστε να συναρμολογήσει ένα αμαξίδιο για ανάπηρο άτομο, δεν μπορεί να το κάνει. Δεν μπορεί να μην υπάρχει εσοχή. Επίσης τα ΜΜΜ έχουν ακυρωθεί για τα άτομα με αναπηρία. Οι ράμπες που είχαν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ για να κουμπώσουν πάνω στο πεζοδρόμιο, ακόμα και πέντε χιλιοστά να απέχουν από τον δρόμο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Και τέλος το ποδήλατο είναι όχημα που δεν κάνει θόρυβο, με αποτέλεσμα ένα άτομο με αναπηρία να νιώθει ανασφαλές να περάσει από έναν ποδηλατόδρομο, αν δεν υπάρχουν ηχητικά φανάρια ώστε να τον ειδοποιήσουν.

Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε τις προτάσεις μας αλλά όταν θα βλέπουμε τις πρακτικές του λεφτόδεντρου, θα κάνουμε τη σκληρότερη κριτική που μπορούμε κλείνει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα