ΝΔ: Ανησυχία για ελληνοτουρκικές και ελληνοαλβανικές σχέσεις

ΝΔ: Ανησυχία για ελληνοτουρκικές και ελληνοαλβανικές σχέσεις
ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Στην Ήπειρο την Παρασκευή ο Μητσοτάκης αντί της Θράκης λόγω της επίσκεψης Τσίπρα. Ενιαία εθνική στρατηγική ζητά το Μοσχάτο επιμένοντας ωστόσο πως μόνο μια κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί την Παρασκευή τη Θράκη τροποποίησε το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος είχε στα σχέδιά του την ίδια μέρα να πραγματοποιήσει στην ακριτική αυτή περιοχή της χώρας περιοδεία. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να περιοδεύσει αντί της Θράκης σε μια περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας, στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στην Άρτα και τα Γιάννενα.

Η επιλογή έχει και τους εθνικούς της συμβολισμούς χωρίς να εξαντλείται σ’ αυτούς. Στη ΝΔ υπάρχει έντονη ανησυχία τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και τις ελληνοαλβανικές. Μάλιστα χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά για την κατάσταση στη «γειτονιά μας» σχολιάζοντας τις δηλώσεις αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αλλά και τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού που εγείρει ζήτημα Τσαμουριάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «απρόβλεπτη» την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν και αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έκανε λόγο για «μονομερή αμφισβήτηση του διεθνούς συμβατικού θεμελίου της ισορροπίας στην περιοχή μας και των σχέσεών μας με τη γειτονική χώρα».

Μάλιστα εκτενή συζήτηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης έγινε και μεταξύ του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου και του Κύπριου πρέσβη στην Αθήνα στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με τον κ. Κουμουτσάκο να χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Σε ότι αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για «κρεσέντο εθνικισμού» από την Αλβανική ηγεσία που βάζει στο τραπέζι το σύνολο των διμερών μας σχέσεων. Μάλιστα η ΝΔ δια του κ. Κουμουτσάκου ζήτησε εκ νέου την άμεση σύγκληση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής «προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία εθνική στρατηγική στο κρίσιμο ζήτημα της πορείας των Ελληνο-Αλβανικών σχέσεων» χαρακτηρίζοντας «ανύπαρκτο» το ζήτημα περί Τσαμουριάς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αναζήτηση ενιαίας εθνικής στρατηγικής για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και των διμερών σχέσεών μας με γειτονικές χώρες για τη ΝΔ δεν σημαίνει και παραίτησή της από το στόχο για «πολιτική αλλαγή» εντός της πατρίδας μας.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις, χωρίς καμιά ξεκάθαρη εθνική στρατηγική» και εξ’ αιτίας αυτού «η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο». «Η Ελλάδα –είπε ο πρόεδρος της ΝΔ- έχει σήμερα ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, μια ισχυρή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση με ξεκάθαρες θέσεις, με αξιοπιστία, με κύρος, που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και του λαού και δεν θα είναι ο επαίτης της διεθνούς κοινότητας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα