Νέα πρόσωπα και δομικός ανασχηματισμός στο κόμμα της ΝΔ

Νέα πρόσωπα και δομικός ανασχηματισμός στο κόμμα της ΝΔ
Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς Eurokinissi

Στο δρόμο προς το προγραμματικό συνέδριο του Δεκεμβρίου, θα στελεχωθούν και οι υπόλοιπες γραμματείες του κυβερνώντος κόμματος που έμειναν κενές, ενώ εξετάζεται και η δημιουργία μίας ή δύο νέων γραμματειών

Ο απαραίτητος μετά τις μετακομίσεις στελεχών στη Βουλή ή τον κρατικό μηχανισμό κομματικός ανασχηματισμός της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να μπουν μπροστά οι μηχανές για το προγραμματικό συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Εκκρεμεί ειδικότερα η τοποθέτηση επικεφαλής και στις υπόλοιπες γραμματείες του κόμματος. Μεταξύ των ονομάτων που αναμένεται να στελεχώσουν τις γραμματείες της ΝΔ είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η Βίκυ Συροπούλου, ο Άκης Μπάφας και ο Σταύρος Βουρλούμης.

Ποιος θα αναλάβει ποια γραμματεία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά εξ αυτών που παραμένουν ακέφαλες, ο κ.Παπαγγελόπουλος φέρεται πιθανότερο να αναλάβει τη γραμματεία Προγράμματος και ο κ.Μπάφας τη γραμματεία Παραγωγικών Φορέων. Μένει επίσης να πληρωθούν οι γραμματείες Επιστημονικών Φορέων και Σχέσεων Κοινωνίας- Κόμματος.

Εξετάζεται όμως και το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν και μία ή δύο νέες γραμματείες και συγκεκριμένα πιθανότατα γραμματεία Περιβάλλοντος και ενδεχομένως και γραμματεία για τα ψηφιακά.

Και βεβαίως με ενδιάμεσο σταθμό το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στις 4-6 Οκτωβρίου, δηλαδή ανήμερα των “γενεθλίων” της ΝΔ (όπου ο Κώστας Δέρβος αναμένεται να παραδώσει τη σκυτάλη στον Παύλο Μαρινάκη) ξεκινά η προετοιμασία για το συνέδριο του κόμματος στις αρχές Δεκεμβρίου. Προεδρος του συνεδρίου υπενθυμίζεται ότι είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όπως και πέρυσι.

Το συνέδριο αυτού του Δεκεμβρίου είναι βεβαίως προγραμματικό, δηλαδή δε θα εκλέξει νέα πολιτική επιτροπή, ωστόσο έχει σαφώς πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς αφενός πάντα είναι “άχαρος” ο ρόλος του κόμματος όταν αυτό βρίσκεται στην κυβέρνηση και αφετέρου θα πραγματοποιηθεί σε μία ενδιαφέρουσα πολιτική περίοδο όταν θα ολοκληρώνεται η συνταγματική αναθεώρηση, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον εκλογικό νόμο και όταν θα επίκειται εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Το τελευταίο βεβαίως είναι ένα θέμα που μάλλον θα είναι απίθανο να αγγίξει στο συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάλογα δηλαδή με τις αποφάσεις που θα λάβει ως προς το πρόσωπο. Αυτές όμως θα εξαρτηθούν από το συνολικό πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού, ο οποίος με τη σειρά του συναρτάται από το πότε θα εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος.

Ο κ.Μητσοτάκης έκλεισε βέβαια στη ΔΕΘ το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ωστόσο όπως έχει γράψει το News 24/7, εξακολουθούν να υπάρχουν εισηγήσεις πως εφόσον δεν έχει επιτευχθεί η αναγκαία πλειοψηφία των 200 για εφαρμογή ενισχυμένου εκλογικού συστήματος από τις επόμενες εθνικές εκλογές, στην πρώτη θετική συγκυρία, ενδεχομένως με καλά νέα για τα πρωτογενή, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να προκηρύξει εκλογές για να “κάψει” την απλή αναλογική με διαδοχικές κάλπες. Το πρόσωπο επομένως ενδεχομένως να επιλεγεί και με βάση τον πολιτικό σχεδιασμό και ανάλογα με το εάν ο στόχος θα είναι η συσπείρωση της ΝΔ ή το άνοιγμα σε ΚΙΝΑΛ ή και στο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως οι περισσότεροι θεωρούν πιθανότερο να προταθεί ο σημερινός πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα