Netflix: Ο Μητσοτάκης με τον Σαράντος στο Ηρώδειο χωρίς… φόρο

Netflix: Ο Μητσοτάκης με τον Σαράντος στο Ηρώδειο χωρίς… φόρο
Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Σαράντος της Netflix Eurokinissi

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης για τον οπτικοακουστικό τομέα, ωστόσο στη φορολόγηση, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον συνδιευθύνοντα σύμβουλο (Co-CEO) της Netflix, Τεντ Σαράντος, σε εκδήλωση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η συζήτηση έλαβε χώρα μετά τη συνάντηση των δύο που προηγήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Τονίστηκε ότι η κυβέρνηση εκτιμά την οικονομική και πολιτιστική αξία του κλάδου, αλλά και την ευκαιρία που προσφέρει για την προβολή και ανάδειξη της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή.

Παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Το βράδυ, διοργανώθηκε λοιπόν εκδήλωση αφιερωμένη στην καινοτομία και στην ελληνική επιχειρηματικότητα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με αφορμή τα 10 χρόνια παρουσίας της Endeavor στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί όμως εδώ, πως τη χώρα μας την επιλέγουν μεγάλες ξένες εταιρείες παραγωγής λόγω των επενδυτικών κινήτρων που δίνονται, αλλά και των φορολογικών απαλλαγών, σε ένα πεδίο που δημιουργεί ανισορροπίες και ακολούθως, εύλογες αντιδράσεις.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Σαράντος της Netflix Eurokinissi

 

Αυτό ισχύει για παρόχους όπως η Disney+, το Netflix, η Apple TV, το Amazon Prime Video αλλά και ο ΑΝΤ1+, που έχει έδρα στο Άμστερνταμ. Το Netflix πραγματοποίησε άλλωστε στη χώρα μας πριν μερικά χρόνια τα γυρίσματα της ταινίας Μπέκετ.

Παράλληλα, οι λογαριασμοί των συνδρομών τηλεόρασης αναμένεται να αυξηθούν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει την επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, παρά την αντίδραση, μέσω κοινή επιστολής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, COSMOTE, Vodafone και WIND – NOVA.

Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας ζητά την αναστολή του τέλους ως τα τέλη του 2023, ωστόσο το αίτημα δεν ευδοκίμησε. Πρακτικά, αυτό που τονίζεται είναι πως δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι των Netflix, Disney που βρίσκονται ήδη στη χώρα αλλά και HBO Max που αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.

Στην επιστολή της η ΕΕΚΤ αναφέρει πως είναι άδικη η επιβολή του τέλους καθώς δεν επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν έδρα στη χώρα και θα αναστρέψει την τάση μείωσης των χρεώσεων στις τηλεπικοινωνίες που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.

Το εν λόγω τέλος άρχισε να εφαρμόζεται το 2016, επιβαρύνοντας με 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού κάθε συνδρομής των καταναλωτών, πέρα από το ΦΠΑ που επιβάλλεται. Το τέλος αυτό είχε ανασταλεί από την 1 Οκτωβρίου 2020 και είχε παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022.

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2018/1808, που έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο ως διατάξεις στο Νόμο 4779/2021, οι ξένοι πάροχοι θα πρέπει να πάψουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο, ωστόσο οι διατάξεις του εν λόγω νόμου δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί. Σύμφωνα με την οδηγία, η ελληνική πολιτεία δύναται να επιβάλλει οικονομικές υποχρεώσεις σε ξένες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες κατά παραγγελία βίντεο στα ελληνικά, με ετήσια συνεισφορά 1,5% επί του κύκλου εργασιών τους από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Η συνεισφορά αυτή αποσκοπεί στο να παραχθεί ελληνικό οπτικοακουστικό περιεχόμενο ή να αγοραστούν δικαιώματα από ελληνικά οπτικοακουστικά έργα που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά. Διαφορετικά, οι πάροχοι θα έπρεπε να διαθέσουν το ποσό αυτό σε ειδικό λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας για την ενίσχυση των ελληνικών παραγωγών.

Οι ξένοι πάροχοι εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους, εάν εμφανίζουν χαμηλό κύκλο εργασιών ή χαμηλή θέαση. Από τη κυβέρνηση αναφέρεται πως οι πάροχοι streaming εντάσσονται στη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα μας για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών από το 2023. Με τη συμφωνία αυτή, οι πολυεθνικές θα αποδίδουν τον φόρο που τους αναλογεί, στα κράτη που δραστηριοποιούνται.

Φυσικά, μένει να δούμε πώς και αν θα εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή στην περίπτωση του streaming, από την ερχόμενη χρονιά.

Οι ψηφιακές πλατφόρμες φιλοξενίας περιεχομένου γνωστές ως FANGS έχουν φορολογηθεί πάντως σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία, ωστόσο σε πολλά άλλα κράτη υπάρχουν νομοθετικές καθυστερήσεις.

Για το ζήτημα της ρύθμισης, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά, έχουν τοποθετηθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανά διαστήματα.

Να σημειωθεί τέλος, πως πριν λίγες ώρες η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα διαχειριστεί τις πωλήσεις διαφημιστικού χώρου στην πλατφόρμα του Netflix, το οποίο θέλει να προσφέρει φθηνότερες συνδρομές αλλά με μερικές διαφημίσεις προς αύξηση των κερδών του.

Το Netflix πήρε αυτή την απόφαση μετά από ένα απογοητευτικό πρώτο τρίμηνο, με την απώλεια συνδρομητών για πρώτη φορά σε 10 χρόνια, και μετά από χρόνια αντίστασης ενάντια στην ιδέα της εξάπλωσης των διαφημίσεων.

Τώρα θα προσφέρει και την επιλογή με διαφημίσεις με φτηνότερη συνδρομή σε σχέση με την κλασική συνδρομή χωρίς διαφημιστικά διαλείμματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα