Νίκος Ανδρουλάκης στο NEWS 24/7: Κανείς δεν θα ξεπλυθεί μέσα από το Κίνημα και τα σύμβολά του

Νίκος Ανδρουλάκης στο NEWS 24/7: Κανείς δεν θα ξεπλυθεί μέσα από το Κίνημα και τα σύμβολά του
Νίκος Ανδρουλάκης

Ο υποψήφιος για τη προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγει τα χαρτιά του στο NEWS 24/7 αφήνοντας αιχμές προς υποψηφίους που κλείνουν το μάτι στη συντήρηση. Το πολιτικό σχέδιο, το όραμά του και η απάντηση για ενδεχόμενες συνεργασίες με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, που θα σηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα στο κόμμα, μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Ένας εκ των υποψηφίων που προσδοκά στο να κάνει τη διαφορά, κερδίζοντας την ηγεσία του κόμματος, είναι ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πολλάκις έχει μιλήσει στο παρελθόν για την ανάγκη επιστροφής του ΚΙΝΑΛ στις παραδοσιακές αξίες του ΠΑΣΟΚ, και σε όσα πρεσβεύει η σοσιαλδημοκρατία.

Μιλώντας στο NEWS 24/7, ο ίδιος αναδεικνύει την ανάγκη επανατοποθέτησης του κόμματος στο φάσμα της κεντροαριστεράς, με καθαρές θέσεις υπέρ της κοινωνίας των πολιτών, και με όχημα τη διαφάνεια και τη πάταξη της διαφθοράς. Κοινώς, αφήνοντας πίσω του στοιχεία που μέχρι και σήμερα αποτελούν τροχοπέδη για την άνοδο του σχηματισμού δημοσκοπικά, και εκλογικά.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, απορρίπτει ενδεχόμενες συνεργασίες με Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως η επόμενη μέρα του κόμματος πρέπει να είναι αυτόνομη και δυναμική, όχι ως ρυθμιστής αλλά ως παράγοντας διαμόρφωσης νέων πολιτικών προτάσεων στο ευρύτερο φάσμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Να γίνει “μία παράταξη που θα δώσει ξανά το χέρι στις κοινωνικές ομάδες που το εγκατέλειψαν τα χρόνια της κρίσης”, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ως παράδειγμα εξόδου από την κρίση φέρνει τη Πορτογαλία, ενώ εστιάζει ιδιαίτερα στην ανάγκη επιστροφής στο αξιακό τόξο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα σύμβολά του.

“Το παρελθόν μας έχει και μελανά σημεία, από στελέχη που εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη του λαού για προσωπικά οφέλη”, παραδέχεται, αλλά τονίζει με νόημα πως “κανείς δεν θα ξεπλυθεί μέσα από το Κίνημα και τα σύμβολά του”, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές.

Σχολιάζοντας επίσης τη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της η Φώφη Γεννηματά, αναφέρει πως ένα κύριο μέλημα για το μέλλον, είναι η σύνθεση και η ενότητα.

– Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής και αντίστοιχα των εκλογικών ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάνεται στις προθέσεις όλων των υποψηφίων. Ποιο είναι το εχέγγυο επιτυχίας της δικής σας πρότασης;

Όλοι θέλουν να δουν την παράταξή μας να ανεβαίνει. Το μεγάλο ζητούμενο είναι ποιός μπορεί. Είμαι υποψήφιος γιατί μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα στη βάση πολιτικών αρχών και αξιών, τιμώντας το παρελθόν και την εμπειρία, αλλά και δίνοντας ευκαιρίες στο μέλλον και τους νεότερους. Δεν θα αφήσω να βγουν ξανά από τη ντουλάπα διχασμοί που μας κόστισαν ακριβά στο παρελθόν. Πιστεύω σε ένα κόμμα που αντανακλά ήθος, αξιοκρατία, λογοδοσία προς την κοινωνία. Που δεν θα ενδώσει στη συντηρητική λογική των μόνιμων αξιωμάτων και της καρέκλας και δεν θα δημαγωγεί για να γίνει αρεστό. Μία παράταξη που θα δώσει ξανά το χέρι στις κοινωνικές ομάδες που το εγκατέλειψαν τα χρόνια της κρίσης.

Με προγραμματικό λόγο που κοιτάει στο μέλλον, αναμετράται με το σήμερα και το αύριο και αγκαλιάζει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας που σήμερα ασφυκτιούν και καταπιέζονται από τις διευρυμένες ανισότητες. Ένα κόμμα που δεν θα κοιτά αριστερά – δεξιά, αλλά θα έχει ως πυξίδα το δημόσιο συμφέρον, τις θέσεις και τις αξίες του. Η 5η Δεκέμβρη είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να συμβιβαστούμε με το παρελθόν και δοκιμασμένες συνταγές. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να κάνουμε το μεγάλο άλμα που θα μας κάνει ξανά υπολογίσιμη δύναμη και σημείο αναφοράς για κάθε δημοκράτη.

– Στην περίπτωση που το Κίνημα Αλλαγής κληθεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο σε ένα διπολικό περιβάλλον μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, ποιες είναι οι δικές σας θέσεις αρχής που θα τον καθορίσουν; Αποκλείετε την συνεργασία με κάποιον από τους δύο πόλους;

Η συγκυρία είναι θετική για τους προοδευτικούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Οι ιδέες και πολιτικές της σοσιαλδημοκρατίας επιστρέφουν. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν και δεν πείθουν. Η πανδημία απέδειξε ότι δεν είχαν σχέδιο ούτε μπόρεσαν να ομονοήσουν στα βασικά, όπως έγινε σε χώρες που κατάφεραν να βγουν από τον εφιάλτη, όπως η Πορτογαλία.

Η κοινωνία πληρώνει βαρύ κόστος και ο λογαριασμός θα πάει ξανά στους αδύναμους, ενώ η μεσαία τάξη συρρικνώνεται. Στόχος μου είναι να ανατρέψω αυτό το διπολικό περιβάλλον που περιγράφετε, τον κολοβό δικομματισμό της μετριότητας. Όχι να γίνω ο κομπάρσος ή η ουρά του. Κανείς δεν θα ξεπλυθεί μέσα από το Κίνημα και τα σύμβολά του. Μαζί με τα μέλη και τους φίλους θα ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο προόδου και ευημερίας για την πατρίδα με ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ στις 5 Δεκέμβρη.

Νίκος Ανδρουλάκης Eurokinissi

– Έχει ανοίξει μία συζήτηση για την μετονομασία του Κινήματος Αλλαγής σε ΠΑΣΟΚ και την επαναφορά του πράσινου ήλιου. Ποια είναι η γνώμη σας γι αυτό.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να φύγει ποτέ από τη ψυχή των προοδευτικών πολιτών γιατί άλλαξε συθέμελα, και προς το καλύτερο, τον τρόπο ζωής και το βιοτικό επίπεδο του λαού. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν το ιστορικό και αξιακό του βάθος, τα σύμβολα του Κινήματός μας και ας τα ενώσουμε με τη φλόγα του σήμερα και του αύριο.

η αλλαγή έρχεται από κάτω προς τα πάνω

-Στην Κόρινθο κάνατε λόγο για «πολιτική ηθική» που επιζητά ο ελληνικός λαός. Αποτελεί η εν λόγω αξία, κεντρικό πυρήνα του δικού σας προγράμματος; Από την άλλη εκτιμάτε πως το κόμμα έχει αποδυναμωθεί λόγω βαρών του παρελθόντος από τη διαχείριση της εξουσίας και τη σκανδαλολογία με την οποία συνδέθηκε;

Πιστεύω σε ένα νέος ήθος και ύφος εξουσίας. Δεν αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως έναν απομονωμένο μικρόκοσμο βολεμένων, αλλά ως ένα τρόπο να υπηρετείς την κοινωνία και να δίνεις λύση στα προβλήματά της. Και μάλιστα, υπέρ αυτών που σε έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πράγματι, το παρελθόν μας έχει και μελανά σημεία, από στελέχη που εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη του λαού για προσωπικά οφέλη. Όμως αυτό σε τίποτα δε μειώνει τη μεγάλη προσφορά στον τόπο.

Ταυτόχρονα, η παράταξή μας ήταν αυτή που πάντα άνοιγε δρόμους για να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που άσκησαν εξουσία έκαναν το παραμικρό για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη δημόσια ζωή. Πιστεύω ότι η αλλαγή έρχεται από κάτω προς τα πάνω. Γι’ αυτό και το κόμμα, στο οποίο θέλω να ηγηθώ, θα είναι παράδειγμα διαφάνειας, λογοδοσίας, δημοκρατίας. Η αρχη γίνεται στις 5 Δεκέμβρη.

-Η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να ενώσει τη κεντροαριστερά κάτω από το πρόγραμμα και τη δυναμική της. Ποια είναι για εσάς η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της και πώς θα την αξιοποιήσετε;

Η Φώφη Γεννηματά έδωσε πολλές μάχες στη ζωή της κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων. Ιδιαίτερα, για όλους εμάς που συμπορευτήκαμε μαζί της στα πιο δύσκολα χρόνια της Παράταξης, η απώλειά της μας γεμίζει με αίσθημα ανείπωτης θλίψης.

Ο αδόκητος θάνατός της ήταν η αιτία να ξαναμιλήσουμε στη χώρα μας για την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά στην πολιτική. Αλλά και την ανάγκη να αναζητούμε συνθέσεις και ενότητα, όταν το επιβάλλει το ευρύτερο συμφέρον. Αυτή είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη που θα πρέπει η Δημοκρατική Παράταξη να τη διαφυλάξει κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής αναμέτρησης, αλλά κυρίως, μετά από αυτήν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης. Eurokinissi

-Ποιο είναι το δικό σας σχέδιο/όραμα για τη χώρα; Ποιος είναι οι προοπτικές που βλέπετε και ποιες λύσεις θα θέτατε στο τραπέζι ως προτεραιότητες;

Στον πυρήνα των προγραμματικών μου θέσεων βρίσκεται ο στόχος μιας παραγωγικής και ανθεκτικής οικονομίας που θα βασίζεται στις εξαγωγές, τη διαφοροποίηση, τις δικτυώσεις, τα νέα επαγγέλματα. Μια οικονομία με την προστιθέμενη αξία τη γνώσης, της τεχνολογίας και των ανθρώπων του τόπου μας θα δημιουργήσει καλοπληρωμένες δουλειές που με τη σειρά τους θα χρηματοδοτήσουν ένα ισχυρό και ενδυναμωτικό κοινωνικό κράτος μέσα από ένα δίκαιο κλιμακωτό φορολογικό σύστημα.

Με προστασία των πολιτών από την ενεργειακή φτώχεια αλλά και ιδιαίτερη μέριμνα στην επανακατάρτιση των εργαζομένων που οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται σε ρυπογόνους τομείς της οικονομίας. Με πατριωτικό ρεαλισμό στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, με άξονα μια νέα ειδική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και αυξημένο κύρος της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων.

μόνο το ισχυρό κοινωνικό κράτος μπορεί να προστατέψει την κοινωνία

-Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η πολιτική σημασία των εκλογών του ΚΙΝΑΛ; Θα αποτελέσουν ορόσημο για τον επαναπροσδιορισμό του κόμματος στον κεντροαριστερό χώρο με τα μηνύματα που θα περάσει η όλη διαδικασία τους;

Οι εκλογές αυτές πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή για το νέο ξεκίνημα για το Κίνημα Αλλαγής και τη χώρα. Το στοίχημα επομένως, είναι οι εκλογές μας να μετατραπούν από μια εσωκομματική διαδικασία σε ένα πολιτικό γεγονός με πανελλήνιο ενδιαφέρον, με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών. Έτσι θα πάρουμε δύναμη και νομιμοποίηση για να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να πρωταγωνιστήσουμε στις πολιτικές εξελίξεις.

-Που οφείλεται η ανάκαμψη του SPD και τι διδάγματα δίνει για τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα;

Η κρίση της πανδημίας αποτέλεσε την αφορμή να επανακάμψουν οι αρχές και οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι μόνο το ισχυρό κοινωνικό κράτος και ένα αποτελεσματικό πλέγμα δημόσιων πολιτικών μπορούν να προστατέψουν την κοινωνία, την οικονομία αλλά και το μέλλον των νεότερων γενεών από παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές.

Ιδιαίτερα για το SPD που πολλοί αναλυτές είχαν ξεγραμμένο πριν από το καλοκαίρι, εκμεταλλεύτηκαν τις θετικές συγκυρίες και τα λάθη των αντιπάλων τους και ενωμένοι πίσω από τον Όλαφ Σολτς κατάφεραν και κερδίσουν τις Γερμανικές εκλογές και να ηγούνται τώρα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα