Νίκος Ξανθόπουλος: Συλλυπητήριο μήνυμα από τον ΣΥΡΙΖΑ - "Σπάνια περίπτωση κοινωνικού ινδάλματος"

Νίκος Ξανθόπουλος
Νίκος Ξανθόπουλος EUROKINISSI

'Ηταν μία "σπάνια περίπτωση κοινωνικού ινδάλματος" ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του για τον θάνατο του εμβληματικού ηθοποιού του ελληνικού κινηματογράφου, Νίκου Ξανθόπουλου.

"Ο Νίκος Ξανθόπουλος αποτέλεσε μία σπάνια περίπτωση κοινωνικού ινδάλματος μέσα από τους ρόλους του στον ελληνικό κινηματογράφο", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού, εκφράζοντας συλλυπητήρια προς την οικογένειά του.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του αναφέρει ότι ο Νίκος Ξανθόπουλος "δημιούργησε μια κινηματογραφική περσόνα που εξέφραζε εκατομμύρια Έλληνες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο". "Οι δυσκολίες, οι καημοί και ο καθημερινός αγώνας όλων αυτών των ανθρώπων, σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα ήταν ανύπαρκτα εκφράστηκαν με λαϊκό και αυθεντικό τρόπο από τις ταινίες που πρωταγωνιστούσε ο Νίκος Ξανθόπουλος και σημείωναν πρωτοφανή για την ιστορία του ελληνικού σινεμά αριθμό εισιτηρίων".

ADVERTISING

"Τα βάσανα, δε, των Ελλήνων μεταναστών και προσφύγων πήραν σάρκα και οστά μέσα από τη απαράμιλλη φωνή του στο τραγούδι", σημειώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επιπλέον πως "η γνήσια και διακριτική δημόσια παρουσία του τα τελευταία χρόνια επιβεβαίωσε τους λόγους που πέρα από δημοφιλής πρωταγωνιστής, υπήρξε και άνθρωπος που απολάμβανε μέχρι τον θάνατό του την αγάπη του κόσμου".

Το "αντίο" της Σίας Αναγνωστοπούλου στον Νίκο Ξανθόπουλο

Η τομεάρχης Πολιτισμού και βουλεύτρια του ΣΥΡΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου, έγραψε για το "παιδί του λαού" του ελληνικού κινηματογράφου,

"Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου και της «χρυσής» εποχής του, στην δεκαετία του ’60. Αυτής της περιόδου των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών, των πολιτικών αναταραχών και της θερμής υποδοχής από το κοινό των λαϊκών θεαμάτων .

Τότε που στην οθόνη των αιθουσών πρώτης και δεύτερης προβολής αποτυπωνόταν, μέσα από ηθογραφίες και κοινωνικά δράματα, όλη η μεταπολεμική οικονομική καχεξία αυτού του τόπου και η ανάγκη για μια κοινωνική κίνηση προς τα μπρος.

Μια θεματογραφία που ο Νίκος Ξανθόπουλος υπηρέτησε πειστικά, την ερμήνευσε και την τραγούδησε ως ο φτωχός ήρωας των λαϊκών συνοικιών, πατώντας γερά όμως πάνω στις στέρεες βάσεις των σπουδών του στο Εθνικό Θέατρο και στις συνεργασίες του με τους μεγάλους θεατρικούς ηθοποιούς της εποχής.

Ίσως με το θάνατο του να κλείνει ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας των κινηματογραφικών παραγωγών, που στους τίτλους της αρχής και του τέλους κάθε ταινίας, το όνομα Νίκος Ξανθόπουλος, δημιουργούσε "ρεκόρ" εισιτηρίων και συγκίνησης. Αυτό που όμως δεν θα μπορέσει να περάσει στη λήθη ποτέ είναι, πως ηθοποιοί σαν τον Νίκο Ξανθόπουλο είναι φτιαγμένοι από εκείνη τη γερή καλλιτεχνική στόφα, που μπορεί και κουβαλάει πάνω της όλη τη συλλογική μνήμη και την ταυτότητα μιας κοινωνίας.

Αντίο Νίκο Ξανθόπουλε."

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ελληνικός Κινηματογράφος, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network