Ο “αιφνιδιασμός” του σταυρού στις ευρωεκλογές. Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Ο “αιφνιδιασμός” του σταυρού στις ευρωεκλογές. Τι επιδιώκει η κυβέρνηση
ΑΘΗΝΑ-ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 / ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ -ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Οι σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση για την εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό. Πού στοχεύουν Σαμαράς και Βενιζέλος

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου για την εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό για πρώτη φορά στην Ελλάδα, που δημιουργεί νέα δεδομένα.

Έτσι, οι ευρωβουλευτές θα αναδειχθούν με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα. Παράλληλα, αποφασίστηκε διεύρυνση του αριθμού των προσώπων που θα περιλαμβάνονται στο ευρωψηφοδέλτιο από 21 σε 42, αριθμός ο οποίος συνιστά το ανώτατο όριο που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι στη σχετική τροπολογία για τις ευρωεκλογές δεν θα περιληφθεί παρά η σχετική απόφαση του ΣτΕ για τους ομογενείς.

Η απόφαση αυτή επισήμως, ελήφθη για να υπάρχει πιο άμεση αντιπροσώπευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για να υπάρξει ανανέωση, με πρόσωπα που θα επιλέξουν οι τοπικές κοινωνίες.

Ωστόσο, σίγουρα υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, πίσω από τον “αιφνιδιασμό”. Από τη μια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να μειώσουν όσο γίνεται τις απώλειες, προσπαθώντας να κινητοποιήσουν υποψήφιους και στελέχη, κάτι που αναγκαστικά θα γίνει λόγω της μάχης του σταυρού.

Επίσης, λόγω της απουσίας λίστας, Σαμαράς και Βενιζέλος αφενός αποφεύγουν τον ορισμό υποψήφιων ευρωβουλευτών και μαζί και τα παράπονα, που θα φέρει μια τέτοια επιλογή, αφετέρου, παρουσιάζονται ως θιασώτες της ανανέωσης.

Παράλληλα, στόχος είναι να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς λόγω της πολυσυλλεκτικότητάς του, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τους υποψηφίους του, που δεν θα είναι κεντρική επιλογή της ηγεσίας.

Η επιλογή του σταυρού, αποτελεί τον δεύτερο “αιφνιδιασμό” μετά την αλλαγή ημερομηνίας των ευρωεκλογών, που σύμφωνα με τροπολογία, θα διεξαχθούν στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (25 Μαΐου) και όχι στον πρώτο γύρο (18 Μαΐου).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα