Ο “χρησμός” Μητσοτάκη για ανασχηματισμό και ο “γρίφος” με Χρυσοχοϊδη

Ο “χρησμός” Μητσοτάκη για ανασχηματισμό και ο “γρίφος” με Χρυσοχοϊδη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Eurokinissi

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου για τις φωτιές ερμηνεύθηκαν ως προάγγελος πολιτικών εξελίξεων.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου για τις φωτιές απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει για ανασχηματισμό, ερμηνεύθηκε ως προάγγελος πολιτικών εξελίξεων, σε συνδυασμό με το “κρύο-ζεστό ντους” στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι “μη επιλογή” για την κυβέρνηση, καθώς άλλωστε όπως εκτίμησε θα ήταν ένδειξη αδυναμίας η προσφυγή σε κάλπες. Ερωτηθείς όμως εάν η όποια πολιτική ευθύνη θα αποδοθεί μέσω ενός ανασχηματισμού, είπε απλά: “Μου κάνετε μία ερώτηση που γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να απαντήσω”.

Η διφορούμενη αυτή απάντηση αναζωπύρωσε τα σενάρια ανασχηματισμού μέσα στον Αύγουστο και πριν τη ΔΕΘ και φυσικά φούντωσε τα ερωτήματα για τα πρόσωπα που θα βρεθούν στο στόχαστρο του Μαξίμου.

Η δε φράση του κ.Μητσοτάκη “το επιτελικό κράτος δεν κρατά μάνικα” προκάλεσε αίσθηση, καθώς ερμηνεύθηκε ως “άδειασμα” του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος προχθές είχε απαντήσει στο ΣΥΡΙΖΑ πως την ώρα της κρίσης ήταν “με τη μάνικα στο χέρι”.

Όταν όμως ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τον κ.Χρυσοχοϊδη, ο πρωθυπουργός απάντησε “προτιμώ έναν υπουργό παρών στο πεδίο, παρά εξαφανισμένο”, καθώς άλλωστε εάν δεν τον κάλυπτε εκείνη τη στιγμή θα έπρεπε να τον αποπέμψει σε ζωντανή σύνδεση.

Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε θετικά – χωρίς να ερωτηθεί- πολλάκις φορές στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, γεγονός που θεωρήθηκε ως πλήρης κάλυψη και στήριξη. Σημείωσε επίσης ότι με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί σε 19 οικισμούς και κοινότητες που είναι δίπλα ή μέσα σε δασικές περιοχές και προσομοίαζαν με το Μάτι, ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά για τα εναέρια μέσα.

Ενώ η ΝΔ κατήγγειλε fake news του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα το ΦΕΚ αναβάθμισης του αρχηγού της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, επί της προηγούμενης κυβέρνησης και δη δύο εβδομάδες μετά το Μάτι.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε μάλιστα τη στρατηγική των εκκενώσεων, υπογραμμίζοντας ότι δε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και κάνοντας λόγο για “χυδαία σπέκουλα” πάνω στο θέμα. “Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτή την καρέκλα, αλλά το 112 θα μείνει”, δήλωσε κάνοντας λόγο για μία θεσμική κατάκτηση της χώρας μετά την τραγωδία στο Μάτι και για ένα σύστημα εκκενώσεων που δεν διαθέτει ούτε η Γερμανία.

Δήλωσε όμως επίσης ότι: “Οι ευθύνες είναι πολλών ειδών: Πολιτικές, επιχειρησιακές, ατομικές, συλλογικές. Δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε δομές και διαδικασίες. Πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά μετά από σκέψη με καθαρό μυαλό” και προανήγγειλε ότι: “Οι ευθύνες, στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης”.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε επομένως ότι δεν θα κάνει βιαστικές κινήσεις, δεδομένου άλλωστε ότι μαίνονται ακόμη πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι ανασχηματισμοί βεβαίως δεν προαναγγέλλονται, ωστόσο με δεδομένο ότι στις 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές και στις 10-12 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, πολλοί τοποθετούν τυχόν πολιτικές εξελίξεις στο μεσοδιάστημα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην τάχιστη εφαρμογή των άμεσων μέτρων ανακούφισης των πυρόπληκτων, αλλά και στο σχεδιασμό ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών και δη της Εύβοιας. Ο κ.Μητσοτάκης την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθεί με το Σταύρο Μπένο, που έχει οριστεί επικεφαλής της επιτροπής για την Εύβοια.

“Θέλω να απευθυνθώ προσωπικά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνω απόλυτα και την οργή και την απογοήτευση και την απελπισία, όταν κοιτάς γύρω σου και τα βλέπεις όλα μαύρα και να τους πω ότι δεν θα είναι αβοήθητοι. Το κράτος είναι κοντά” δήλωσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων έργα υποδομής στην περιοχή, αλλά και προσλήψεις ρητινοσυλλεκτών για τα έργα και την προστασία της αναδάσωσης.

Απέρριψε πάντως τα σενάρια περί εμπρησμών προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα βουνά της Εύβοιας, υπενθυμίζοντας πως ούτως ή άλλως επιτρέπεται η εγκατάσταση τους σε δασικές περιοχές. Και ταυτόχρονα υπερασπίστηκε την επιλογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προαναγγέλλοντας ότι στο πλαίσιο του νέου κλιματικού νόμου θα αποσαφηνιστεί που θα επιτραπούν αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα