Ο κόφτης και το χρέος ‘κλειδί’ για την εκταμίευση της δόσης

Ο κόφτης και το χρέος ‘κλειδί’ για την εκταμίευση της δόσης
Συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Συνεδριάζει το «μίνι υπουργικό» που θα θέσει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης 8 ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου

Να κλείσει το ζήτημα του δημοσιονομικού «κόφτη» και να αποσαφηνιστούν όλα τα «θολά» σημεία που υπάρχουν θα επιχειρήσει το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα και μέσα στην ημέρα. Από χθες υπήρξε «πυρετός» συσκέψεων με κυβερνητικά και νομικά στελέχη για το θέμα. Η ανταλλαγή στοιχείων  με τους δανειστές είναι σε καλό επίπεδο με τους επιτελείς να πιστεύουν πως γρήγορα θα βρεθεί η τελική «φόρμουλα».

Αυτό το οποίο προκρίνεται είναι πως από τη στιγμή που καταγραφεί απόκλιση από τον προϋπολογισμό θα λειτουργεί αυτόματα ο μηχανισμός που θα περικόπτει δαπάνες από όλους σχεδόν τους κωδικούς. Η ενεργοποίηση θα γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα και θα ισχύει για έναν χρόνο μέχρι τα επόμενα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Μόνο τότε θα μπορεί η κυβέρνηση να επιλέγει την αλλαγή των περικοπών που επιβάλλονται με άλλα ισόποσα μόνιμου χαρακτήρα μέτρα.

Η εβδομάδα του χρέους

Το θέμα του χρέους είναι το μεγάλο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή της διαπραγμάτευσης, καθώς οι διαφορές που υπάρχουν είναι μεγάλες τόσο ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης όσο και στη λύση που θέλει να δώσει το ΔΝΤ. Προϋπόθεση για το Ταμείο είναι τα χαμηλά πλεονάσματα και η εφαρμογή ενός αυτόματου μηχανισμού ελάφρυνσης μέχρι το 2018. Η επιμήκυνση των λήξεων και της περιόδου χάριτος, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, θα πρέπει να είναι πάνω από 30 έτη για το σύνολο των δανείων.Από την πλευρά της Ευρώπης έχει προταθεί, μεταξύ άλλων, να επιβληθεί πλαφόν 1% του ΑΕΠ στις δαπάνες αποπληρωμής έως το 2050, αλλά και πλαφόν 2% στα επιτόκια αποπληρωμής Η γεφύρωση του χάσματος φαίνεται να είναι δύσκολη στην μια εβδομάδα που απομένει και όλα δείχνουν πως μια οριοθέτηση της ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσε να ήταν η καλύτερη δυνατή λύση στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης. Την λύση του «οδικού χάρτη» προκρίνει και το Βερολίνο μέσω του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θέλει πρώτα να δει τα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος για να δεσμευτεί για το χρέος. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν αποκλείεται στις 24 Μαΐου το Eurogroup να πει «ναι» στην εκταμίευση της δόσης, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα και η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα να παραπεμφθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά. Η επόμενη αξιολόγηση, άλλωστε είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση αυτό το σενάριο οι κυβερνητικοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το δεύτερο «σκληρό» πακέτο μέτρων χωρίς να έχουν στα χέρια τους κάτι χειροπιαστό για το χρέος. Αυτό σε κάθε περίπτωση προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν εκφράζουν ανησυχίες και αποκλείουν το ενδεχόμενο διαρροών. Εκτιμούν πως η ψήφιση του ασφαλιστικού δρα «δεσμευτικά» και για το δεύτερο πολυνομοσχέδιο, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως και στο θέμα του χρέους γίνεται ένα πρώτο βήμα που θα ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο. Στην κοινοβουλευτική ομάδα ευελπιστούν από εδώ και πέρα ότι μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου το κλίμα θα αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί,  έστω και σταδιακά να εφαρμόζει μέρη του προγράμματός του. Θετικά έχει λειτουργήσει και η δέσμευση του πρωθυπουργού πως τα επιπλέον μέτρα του δημοσιονομικού κόφτη δεν θα χρειαστούν και ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί.

Υπουργικό μετά το Eurogroup

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά το Eurogroup ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να θέσει την ατζέντα των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης με έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη. Στόχος του Μαξίμου είναι να μπουν σε πρώτο πλάνο τομείς όπως επενδύσεις, υγεία, παιδεία, καταπολέμηση ανεργίας των νέων, πάταξη λαθρεμπορίου κτλπ. Για αυτό το λόγο, άλλωστε η αποτελεσματικότητα των υπουργών θα ελέγχεται από την τριμερή επιτροπή που έχει ορίσει ο πρωθυπουργός. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό, όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, αναμένεται εκτός απρόοπτου ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει λίγο χρόνο ακόμα στους υπουργούς του και να αναβάλει τον ανασχηματισμό για λίγο καιρό ακόμα. Παρ’ όλα αυτά καμία τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί με τις συζητήσεις να είναι ακόμα σε πολύ πρώτο στάδιο.

Εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα από την Σύνοδο για την ανθρωπιστική κρίση στην Κωνσταντινούπολη θα καθοριστεί σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου του κόμματος. Μπορεί τα κείμενα θέσεων και το νέο καταστατικό να είναι έτοιμα και να περιμένουν την έγκρισή τους από την Κεντρική Επιτροπή, στόχος των επικεφαλής του κόμματος, όμως είναι η στροφή στην κοινωνία.Το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα τις οποίες θα συνδράμουν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, βουλευτές ακόμα και υπουργοί. Στόχος να γίνει πράξη ένας νέος γύρος διαλόγου για διεύρυνση της βάσης του κόμματος με έμφαση στην ενημέρωση για το κυβερνητικό έργο, αλλά και στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.    

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα