Ο Μητσοτάκης βλέπει τους αρχηγούς: Συναίνεση, οι βάσεις των ΗΠΑ και ο εκλογικός νόμος

Ο Μητσοτάκης βλέπει τους αρχηγούς: Συναίνεση, οι βάσεις των ΗΠΑ και ο εκλογικός νόμος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου Eurokinissi

Συναίνεση για εθνικά θέματα και εκλογικό νόμο ζητά από τους αρχηγούς ο Μητσοτάκης. Τι θα απαντήσει στον Τσίπρα για τις βάσεις των ΗΠΑ. Που διαφωνούν ΝΔ - ΚΙΝΑΛ για εκλογικό νόμο.

Εθνικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία και συναίνεση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τους πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίους ξεκινά γύρο επαφών σήμερα.

Ο κ.Μητσοτάκης ειδικότερα θα συναντηθεί στις 12:00 με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 13:00 με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στις 17:00 με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, στις 18:00 με το γραμματέα του ΜεΡΑ25 Γιανη Βαρουφάκη, ενώ η συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα καθώς ο γραμματέας του ΚΚΕ απουσιάζει στο Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους αρχηγούς για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θα ζητήσει από τα κόμματα αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες δηλώσεις για τα εθνικα θέματα.

Οι πληροφορίες όμως πως ο κ.Τσίπρας θα προτείνει σήμερα στον κ.Μητσοτάκη να “παγώσει” τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, δηλαδή να μη φέρει το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση ώστε να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου οι ΗΠΑ να πειστούν να στηρίξουν πιο ενεργά την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, προκαλούν ήδη έντονες αντιδράσεις και θυμηδία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου κάνουν λόγο για αστειότητες.

Προφανώς λοιπόν ο κ.Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία πρόταση “παγώματος” των βάσεων από τον κ.Τσίπρα, καθώς από την κυβέρνηση εκτιμούν άλλωστε πως εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πει όντως κάτι τέτοιο θα εκτεθεί, αφού εκείνος ξεκίνησε τη σχετική συμφωνία.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν ειδικότερα πως η συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία και την συνέχιση της παρουσίας στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα μας προετοιμάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σχολίαζαν πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται συμφωνίες που η ίδια ξεκίνησε. Υπενθύμιζαν συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προετοίμασε επίσης τη συμφωνία για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, πλην όμως η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε για λόγους που, όπως έλεγαν, μόνο αυτή αντιλαμβάνεται.

Κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν επίσης καυστικά στις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, πως από τη στιγμή που ο Τραμπ δεν καταδίκασε κατηγορηματικά τη συμφωνια της Τουρκίας με την Λιβύη, η Ελλάδα, όφειλε να απαντήσει δυναμικά και να μη θεωρείται δεδομένη. Σχολίαζαν συγκεκριμένα πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην πραγματικότητα η Ελλάδα που κατά βάση θέλει διαχρονικά να εμφανίζεται ως «πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας», να μετεξελιχθεί σε απρόβλεπτο παίκτη.

“Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης έπρεπε να πάει και να πει στον Τραμπ ότι αν δεν καταδικάσει δημόσια την Τουρκία, καλό θα ήταν να ξεχάσει τις βάσεις στην Ελλάδα. Ο Τσίπρας δηλαδή κάτι τέτοιο θα του έλεγε. Αστειότητες που τις παίρνει στα σοβαρά εκείνο το γνωστό 3%” έλεγαν χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει τη στρατηγική ανάγκη της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και πως αντιαμερικανικά συνθήματα απευθύνονται μόνο σε μειοψηφίες.

Και ενώ από το ΚΚΕ κατηγορούν την Κουμουνδούρου για φιλοαμερικανικές θέσεις, από την κυβέρνηση σχολιάζουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε ξεχάσει τους “παραδοσιακούς” αντιαμερικανισμούς της αριστεράς και τώρα ως αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να φορέσει ξανά το κοστούμι του αντιαμερικανισμού, χωρίς όμως να πείθει κανέναν.

Βέβαια η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά τόσο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αυτές καθεαυτές, όσο το κατά πόσον πήρε επαρκή “ανταλλάγματα” ο κ.Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ. Αντίστοιχη κριτική ασκεί και το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο η κ.Γεννηματά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπεύθυνων των τομέων πολιτικής του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μη επαρκή προετοιμασία στη συνάντηση με Τραμπ, επιφυλάχθηκε όμως να κάνει ολοκληρωμένη εκτίμηση μετά τη σημερινή ενημέρωση. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΝΑΛ το τελευταίο διάστημα έχει εμφανιστεί με συναινετική διάθεση στα εθνικά θέματα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 έχουν καταδικάσει τη δολοφονία Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, ενώ η κ.Γεννηματά σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο και συμφέρον να εμπλακεί στο θέμα του Ιράν.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ πάντως στηρίζουν τον East Med, ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 διαφωνούν με την υπογραφή της συμφωνίας και τη στρατηγική και στρατιωτική σύγκλιση Ελλάδας και Ισραήλ.

Ενδιαφέρον θα έχει και ποια στάση θα κρατήσει εκ δεξιών στα εθνικά θέματα ο κ.Βελόπουλος.

Που διαφωνούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο

Ο κ.Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στους αρχηγούς τις γενικές αρχές της πρότασης της ΝΔ για το εκλογικό σύστημα. Στο πρότυπο των συζητήσεων για την ψήφο των αποδήμων, ο πρωθυπουργός θα δηλώσει ανοιχτός στις προτάσεις των κομμάτων, πάνω όμως στο πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση για κατάργηση της απλής αναλογικής και υιοθέτηση ενός πιο ενισχυμένου συστήματος, αν και με μεγαλύτερη αναλογικότητα ως προς το μπόνους, ενώ θα θέσει και χρονοδιάγραμμα.

Σε αντίθεση όμως με την ψήφο των αποδήμων, στο θέμα του εκλογικού νόμου το μόνο κόμμα με το οποίο υπάρχουν περιθώρια διαλόγου για την κυβέρνηση είναι το ΚΙΝΑΛ. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 έχουν δηλώσει ότι δεν θα συναινέσουν στην κατάργηση της απλής αναλογικής. Όμως και μεταξύ των προτάσεων ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπάρχει μία σημαντική απόκλιση και αυτή αφορά το “ταβάνι” του μπόνους.

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα εάν έχει ποσοστό 25% θα λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και από εκεί και πέρα το μπόνους θα αυξάνεται κατά μία έδρα για κάθε μισή μονάδα επιπλέον, με ανώτατο μπόνους τις 50 έδρες για ποσοστό που θα πλησιάζει το 40%.

Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ προβλέπει επίσης μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα από το 25% και αύξηση του μπόνους κατά μία έδρα για κάθε μονάδα επιπλέον, αλλά με ανώτατο όριο τις 35 συνολικά έδρες.

Η διαφωνία δηλαδή αφορά στο ανώτατο όριο του κλιμακωτού μπόνους στο πρώτο κόμμα. Και οι 15 έδρες λιγότερες που προτείνει το ΚΙΝΑΛ ως ανώτατο μπόνους, μπορεί να κρίνουν την αυτοδυναμία μίας κυβέρνησης ακόμη και εάν έχει ποσοστό 40%.

Για παράδειγμα, εάν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ίσχυε το σύστημα που προτείνει το ΚΙΝΑΛ, η ΝΔ με 39,85% θα εξέλεγε 143 βουλευτές και όχι 158.

Η κ.Γεννηματά χθες έδειξε ότι δεν υποχωρεί από την πρόταση για ανώτατο μπόνους 35 εδρών. Δήλωσε ειδικότερα μεταξύ άλλων: “Θα πούμε ένα ηχηρό ‘όχι’ στην επανάληψη λογικών που οδηγούν στον τεχνητό δικομματισμό που διχάζει τον λαό μας. Αλλά και οδηγούν σε αδύναμες κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας, που επιβιώνουν κοινοβουλευτικά ελέω του μπόνους του εκλογικού νόμου”.

Καθώς το ζήτημα του εκλογικού νόμου το χειρίζεται προσωπικά ο κ.Μητσοτάκης, όλα θα κριθούν στη σημερινή συνάντηση. Το ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός θα θελήσει για καθαρά πολιτικούς λόγους να ψηφίσει μαζί με το ΚΙΝΑΛ το νέο εκλογικό νόμο, αφού ούτως ή άλλως 200 ψήφοι δεν συγκεντρώνονται. Άρα είτε ο νέος εκλογικός νόμος περάσει με 180 ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ είτε μόνο με τους 158 της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές και οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική. Δηλαδή οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές.

Και στο βάθος Πρόεδρος Δημοκρατίας

Επισήμως το θέμα της προεδρικής εκλογής δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ανεπισήμως, αναμένεται να θιγεί. Η κ.Γεννηματά επέμεινε και χθες για κεντροαριστερή υποψηφιότητα και από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο, πολλω δε μαλλον υπό το πρισμα και των εθνικων θεματων. Σε περίπτωση που η πρόταση του κ.Μητσοτάκη δεν πληροί αυτά τα κριτήρια, το ΚΙΝΑΛ θα έχει τη δική του πρόταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα