Ο Μητσοτάκης ζητά να τεθεί ο Ορμπάν εκτός ΕΛΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Επιστολή προς το ΕΛΚ με την οποία ζητά την αναστολή της ιδιότητας μέλους του Fidesz με αφορμή το μεταναστευτικό αλλά όχι μόνο, απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως είχε προαναγγείλει. Συγκρίνει μάλιστα τον Ούγγρο πρωθυπουργό με τον Τσίπρα. Οι στόχοι Μητσοτάκη και οι αντιρρήσεις στελεχών της σαμαρικής δεξιάς

Την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν στο ΕΛΚ ζήτησε με επιστολή που απέστειλε χθες το βράδυ προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από την περασμένη Παρασκευή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Με την επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να κινηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να ανασταλεί η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ.

«Ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και καταλογίζει στον κ. Ορμπαν ότι ειδικώς με τη στάση του στο μεταναστευτικό ζήτημα παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ στις μεθοριακές χώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ είναι πρακτικές που δεν εφαρμόζονται μόνο από την κυβέρνηση Όρμπαν. «Αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευσή τους. Και βέβαια εφαρμόζονται και στην πατρίδα μου την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου».Τονίζει, δε, πως «όταν επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά ένα κόμμα το οποίο ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε».

Και με αυτά τα δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ούγγρους φίλους μας ότι η συμπεριφορά τους αυτή δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή».

Δεν είναι όμως μόνο η ΝΔ που θέτει ζήτημα για τον Ορμπάν, καθώς αντίστοιχες επιστολές έχουν στείλει και 12 ακόμη κόμματα μέλη του ΕΛΚ (Βέλγιο, Λουξεμβουργο, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Πορτογαλία) και καθώς για τον Ούγγρο πρωθυπουργό υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά οικογένεια ιδίως μετά τη στοχοποίηση του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ από τον Ορμπάν, ο οποιος ξεκίνησε καμπάνια σε facebook και με αφίσες, παρουσιάζοντας τον πρόεδρο της Κομισιον μαζι με το Τζορτζ Σόρος και υιοθετώντας συνομωσιολογικές θεωρίες για το μεταναστευτικό. Επιστολή κατά Ορμπάν έστειλε και ο υποψηφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μανφρεντ Βέμπερ, έστω και εάν οι ψήφοι του Fidesz στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο αποβούν καθοριστικές για την ανάδειξη προέδρου Κομισιόν.

ADVERTISING

Ο κ.Μητσοτάκης όμως έχει και ένα λογο παραπάνω, καθώς αφενός για την Ελλάδα το μεταναστευτικό είναι ένα απολύτως κρίσιμο ζήτημα και η ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι απλά θέμα συμβολισμού. Επιπλέον καθώς η ΝΔ έχει βρεθεί στη δύσκολη θέση να εξηγεί στα αδελφά ευρωπαϊκά κόμματα τους λόγους της διαφωνίας της με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει εγκωμιαστεί ειδικά από τους Γερμανούς, με την διαφοροποίηση από Ορμπάν ξεκαθαρίζει το ευρωπαϊκό της προφίλ.

Πολλώ δε μάλλον με τη σύγκριση Ορμπάν με Τσίπρα, ο κ.Μητσοτάκης επιχειρεί για άλλη μία φορα να εκθέσει τον πρωθυπουργό στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων και δη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και έτσι αφενός να αποδομήσει το ευρωπαϊκό μετριοπαθές προφίλ Τσίπρα (με τον οποίο έχει θερμή σχέση λόγω Σκοπιανού και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ) και αφετέρου να δημιουργήσει ρήγματα στο επιχειρούμενο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο μέτωπο με την κεντροαριστερά.

Σημειώνεται ότι υπήρχαν αντιρρήσεις για την κίνηση αυτή από συγκεκριμένα σαμαρικά στελέχη, ωστόσο η πλειοψηφία των στελεχών ακόμη και όσων από τη σκληρή δεξιά (Γεωργιάδης) αλλά και ευρωβουλευτών (Κύρτσος) φλέρταραν με τον Ορμπάν έχουν συνταχθεί απολύτως δημόσια με την επιλογή Μητσοτάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μητσοτάκης: Μόνο ο Τσίπρας δεν συζητά για μείωση πλεονασμάτων

SHARE:

24Media Network