"Όχι" της Αθήνας στην αναβολή της ένταξης ΠΓΔΜ- Αλβανίας για μετά τις ευρωεκλογές

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ τάχθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου Δανία, Γαλλία και Ολλανδία ανέβαλαν την έναρξτη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δυο χωρών. Να δοθεί τώρα η πρόσκληση ένταξης σε ΠΓΔΜ- Αλβανία επέμεινε η Ελλάδα."Οχι" Αθήνας και στο διαχωρισμό των δύο υποψηφιοτήτων

Η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία αναβάλουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ και της Αλβανίας με την ΕΕ. Αυτό επιβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι εξήγησε στους ομολόγους του, με τον πιο σαφή τρόπο, πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της και πως η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα επιτρέπει να ξεκινήσει το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το καλοκαίρι του 2019. «Είναι σημαντικό για εμάς, αυτό να γίνει με την παρούσα Επιτροπή, η οποία γνωρίζει καλά και την κατάσταση και τα προβλήματα» επισήμανε.

Με τον τρόπο αυτό τάχθηκε κατά του σεναρίου αναβολής της πρόσκλησης ένταξης για μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019, κάτι που θα δημιουργούσε επιπλοκές στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών και θα απεθάρρυνε την ΠΓΔΜ από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει δημοψηφίσμα στη γείτονα (οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου) και αναθεώρηση του Συντάγματος, με απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών και υιοθέτηση της νέας ονομασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι ο λαϊκισμός, τον οποίο φοβούνται κάποιες χώρες, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Όπως πρόσθεσε, αντιλαμβάνεται την προτεραιότητα που δίνουν κάποιες χώρες στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, αλλά, όπως είπε, η εμβάθυνση μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διεύρυνση.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για τη Διεύρυνση της ΕΕ υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η μία είχε την πλειοψηφία των 25 χωρών-μελών της ΕΕ θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ και την Αλβανία από τώρα έως το καλοκαίρι του 2019. Από την άλλη, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία θέλουν να το αναβάλουν.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο του λεγόμενου «decoupling», δηλαδή του διαχωρισμού της υποψηφιότητας της πΓΔΜ από αυτήν της Αλβανίας, θα δημιουργούσε ανταγωνισμούς και εντάσεις στην περιοχή και δεν θα συνέβαλε στη σταθεροποίησή της. Γι' αυτόν τον λόγο, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την άποψη ότι η Αλβανία και η πΓΔΜ είναι προτιμότερο να πορευτούν μαζί με τις υποψηφιότητές τους στην ΕΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γαλλία, Ολλανδία, Δανία μπλοκάρουν την ενταξιακή διαπραγμάτευση πΓΔΜ και Αλβανίας

Αλβανία-Σκόπια: Ώρα μηδέν για ένταξη στην ΕΕ

SHARE: