“Όχι” Τσίπρα σε plan B Καμμένου

“Όχι” Τσίπρα σε plan B Καμμένου
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων ο κυβερνητικός εταίρος έστειλε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα του Καμμένου και γενικότερα το θέμα των συνεργασιών κυριάρχησε στις τοποθετήσεις και δεν έλειψαν τα καρφιά.

Στον… αστερισμό του Πάνου Καμμένου κινήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία δεν έλειψε και η εσωκομματική κριτική με προεξάρχοντα τον Νίκο Φίλη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ξεκαθάρισε και προς τον κυβερνητικό εταίρο, αλλά και προς ΗΠΑ και πΓΔΜ ότι εναλλακτική στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει και πως εάν η συμφωνία δεν εφαρμοστεί από τη γειτονική χώρα, η Ελλάδα δε θα δεχθεί την ένταξή της σε ΕΕ, ΝΑΤΟ ή οποιαδήποτε άλλη συμμαχία.

Δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δε θα πέσει, αλλά θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία και προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής “και τότε θα δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος”- για να τα ακούει προφανώς ο Πάνος Καμμένος.

Το Μαξίμου δεν θέλησε χθες να σηκώσει το γάντι που πέταξε ο κυβερνητικός εταίρος, επιθυμώντας να χαμηλώσει τους τόνους, βάζοντας όμως τα όρια του που προσδιορίζονται από την προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών ως τη μόνη επίσημη πολιτική. Ωστόσο οι αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ πια δοκιμάζονται από τη συγκυβέρνηση με τον κ.Καμμένο και αυτό κατέστη σαφές σε παρεμβάσεις πολλών μελών της ΚΕ.

Από την άλλη δεν έλειψαν και τα μέλη που εξέφρασαν προβληματισμό εμμέσως και για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, ξεκινώντας από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θέτοντας το ερώτημα πως είναι δυνατές οι συμμαχίες με κόμματα που δεν ασπάζονται τη συμφωνία των Πρεσπών. Υπάρχει βέβαια εξάλλου και μία γενικότερη αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών της στρατηγικής κτισίματος ενός προοδευτικού μετώπου με την κεντροαριστερά (που είναι και η κεντρική γραμμη Μαξίμου- Κουμουνδούρου) και όσων επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέβαζε κατά βάση δικούς του κομματικούς υποψήφιους. Αυτό το ζήτημα όμως επί της ουσίας έχει κριθεί και απλώς υπάρχουν γκρίνιες από ενδιαφερόμενα στελέχη.

Οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση, τις ευρωεκλογές αλλά και την επομένη των εθνικών εκλογών ήταν πάντως ένα θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση.

Τυφώνας ο Φίλης για ΕΡΤ- Καμμένο 

Μύδρους για το θέμα της ΕΡΤ, εξαπέλυσε μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ενώ από τα βέλη του δεν γλύτωσε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος και οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στην οικονομία.

“Αντίπαλος μας σε αυτή τη φάση είναι το ύφος και το ήθος της αριστερής διακυβέρνησης. Ολοένα μοιάζουμε με τους προηγούμενους σε πολλά και αυτό το καταλαβαίνει ο κόσμος. Εάν είμαστε διαφορετικοί πρέπει να το αποδεικνυουμε κάθε στιγμή με ύφος και ήθος” είπε ο κ.Φίλης.

“Το θέμα της ΕΡΤ δεν είναι δευτερεύον, ούτε παρωνυχίδα, είναι κομβικό θέμα αριστερής διακυβέρνησης” συνέχισε. Σημείωσε ότι ο ίδιος τέσσερις φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο έθεσε το θέμα στο πολιτικό συμβουλιο ως μέλος του οργάνου, αλλά τέσσερις φορές αναβλήθηκε η συζήτηση και έμαθε από τις εφημερίδες ο ίδιος και το κόμμα για τη νέα διοίκηση στην ΕΡΤ.

“Κοχλάζει το θέμα. Θα υποστούμε μεγάλη πολιτική ζημιά. Ο Σαμαράς έπεσε και από το θέμα της ΕΡΤ, που την έκλεισε. Δεν είναι παρωνυχίδα, είναι κρίσιμο θέμα” πρόσθεσε καλώντας τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να διαβάσουν το ψήφισμα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, σημειώνοντας: “Δεν είναι δεξιοί οι άνθρωποι, δεν είναι του Μητσοτάκη, όπως ειπώθηκε κάποια στιγμή εδώ μέσα”.

Ο κ.Παππάς αναμένεται να απαντήσει στον κ.Φίλη στην ομιλία του την Κυριακή.

Ο Νίκος Φίλης όπως αναμένετο έθεσε και το ζήτημα Καμμένου. Χαρακτήρισε στοιχείο αποπολιτικοποίησης να μη συζητά η ΚΕ για τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Είπε ότι ορθώς πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ.Καμμένο στην αρχή για λόγους συσχετισμών και τακτική, όμως εκτίμησε ότι “εξαντλεί τη δυναμική της σήμερα αυτή η συνεργασία”.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι “θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα, θα απογοητευθεί όμως, είναι καρικατούρα” και τόνισε με νόημα: “Για αυτό πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα μας χωρίς παρεμπόδιση”.

Τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης θα μιλήσει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είχε επιστρέψει ακόμη από το Χονγκ Κονγκ.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί και η ψηφοφορία για τη νέα Πολιτική Γραμματεία, για την οποία ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πανος Σκουρλέτης πρότεινε να είναι ενιαία (υπενθυμίζεται ότι είχε χωριστεί σε Πολιτικό Συμβούλιο και Εκτελεστικό Συμβούλιο) και να έχει μικρότερο αριθμό μελών, είτε 21 συν δυο (πρόεδρος και γραμματέας) είτε 23 συν δυο. Στο νέο όργανο αναμένεται μεταξύ άλλων να είναι υποψήφιος και να έχει ισχυρή στήριξη ο κ.Φίλης και γενικότερα στόχος είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Παρασκευόπουλος: Να υπερασπιστούμε την πολιτική στις φυλακές με όλες μας τις δυνάμεις

Με αναφορά στο τραγικό τροχαίο που είχε ως αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί 11 μετανάστες,ξεκίνησε την παρέμβαση του ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.

“Υπάρχουν άνθρωποι που αυτό μπορεί να το ξεπεράσουν γρήγορα επειδή έχει να κάνει με μετανάστες. Εμείς είμαστε συγκλονισμένοι” τόνισε.

Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του ίδιου και άλλων στελεχών στα υπόγεια της Κοραή όπου είδαν τους χώρους κράτησης της Κομανταντούρ. “Είδαμε ότι θύματα και δράστες ήταν Ελληνες και τα αφεντικά ήταν οι Γερμανοί αλλά και τα θύματα και οι δράστες ήταν Έλληνες” είπε και συνέχισε: “Ο ανθρωπισμός είναι στοιχείο της ταυτότητας μας, αυτό που έχει υπερασπίσει η αριστερά τόσα χρόνια”.

Ο κ.Παρασκευόπουλος τόνισε: “Δεν έχει ο ανθρωπισμός καθόλου ανταγωνιστική σχέση με την οικονομία η οποία είναι απαραίτητη για να έχουμε ψωμί, παιδεία και ελευθερία. Όμως στα θέματα του ανθρωπισμού να δώσουμε τη σημασία που έχει”.

Και συνέχισε: “Ακούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ειρωνεύεται τις παρεμβάσεις που κάναμε στις φυλακές, να λέει για περιστρεφόμενες πόρτες. Εχω την αίσθηση ότι ακούμε τις επιθέσεις του Μητσοτάκη ενοχικά. Η σωστή αντίδραση είναι να λέμε ναι, προσπαθούμε να τις κάνουμε να έχουν περιστρεφόμενες πόρτες, οι άνθρωποι που μπαίνουν, να βγαίνουν να επανεντάσσονται. Να του θυμίζουμε ότι έχει μειωθεί η βαριά εγκληματικότητα εξαιτίας αυτής της πολιτικής μας”.

Ο πρώην υπουργός κατέληξε: “Εάν χτυπούν αυτή την πολιτική για τις φυλακές χαρακτηριστικό της ακροδεξιά τους ατζέντας είναι ότι δεν πιστεύουν στην επανένταξη πιστεύουν μονο στον κοινωνικό αποκλεισμό. Φυλακή; Αποθήκη. Ξένος; Διώξιμο. Πρέπει λοιπόν να υπερασπίσουμε αυτή την πολιτική με όλες μας τις δυνάμεις”.

Καρφιά Δρίτσα για φιλοαμερικανισμό

Εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην υπουργός και μέλος της κίνησης 53+ Θοδωρής Δρίτσας άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για φιλοαμερικανισμό, υποστηρίζοντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πως έχει εγκαταλειφθεί το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και υπάρχει ροπή στον ατλαντισμό.

Υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει σχετικά σε παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΕ και πως τους φόβου του επιβεβαιώνει τώρα ο Καμμένος, ο οποίος “Δεν ορρωδει προ ουδενος”.

Χαρακτήρισε πρόβλημα τον Πάνο Καμμένο, το οποιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και άσκησε κριτική στη λειτουργία της ΕΡΤ ενώ συμφώνησε με το Νίκο Φίλη και όσον αφορά στην ανάγκη υλοποίησης προγραμματικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Χριστοδουλοπούλου: Βγαίνουμε από μία τραυματική εμπειρία με τους ΑΝΕΛ

Αιχμηρή και για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ αλλά και για το χειρισμό μελλοντικών συμμαχιών εμφανίστηκε η πρώην υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου.

“Βγαίνουμε από μία τραυματική εμπειρία με τους ΑΝΕΛ και δεν έχουμε ένα κόμμα που να μπορούμε να πούμε την επομένη ότι θα κάνουμε κυβέρνηση” είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε κομβικό το ζήτημα των συνεργασιών και τόνισε ότι “δεν πρέπει να μάθουμε με ποιον θα συνεργαστούμε το βράδυ των εκλογών όπως μάθαμε με τους ΑΝΕΛ”.

Ζήτησε να ληφθεί υπόψη η θέση των υποψηφίων σε αυτοδιοικητικές για το Σκοπιανό πριν αποφασιστεί στήριξη. “Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ανθρώπους που δε στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών ή που δεν το λένε ανοιχτά” σημείωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα