Οι Κάννες χωρίζουν οριστικά Παπανδρέου – Βενιζέλο

Οι Κάννες χωρίζουν οριστικά Παπανδρέου – Βενιζέλο
Ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από τους Financial Times είναι μόνο η αρχή

Του Γιάννη Πιτταρά

Οριστική ταφόπλακα στις οποίες – αμυδρές – ελπίδες γεφύρωσης των σχέσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου βάζει η έρευνα των Financial Times για το  δραματικό παρασκήνιο των Καννών που οδήγησε ουσιαστικά στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και την μετέπειτα δημιουργία της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης υπό τον Λουκά Παπαδήμου.

Πολύ περισσότερο όταν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν μόνο την αρχή, το πρώτο δηλαδή μέρος μιας μεγάλης έρευνας των FT, με τις επόμενες δημοσιεύσεις να δημιουργούν ήδη πονοκέφαλο στους πρωταγωνιστές.

Την ώρα μάλιστα που ο πρώην πρωθυπουργός δήλωνε ουσιαστικά δικαιωμένος για το ποιοι  τον έριξαν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες παρέπεμπε την οποία συζήτηση για το τι ακριβώς συνέβη στις Κάννες σε μια μελλοντική συζήτηση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ερωτηθείς σχετικά με όσα του καταλογίζονται, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέλαβε ότι για την συνάντηση των Καννών έχουν γραφτεί περισσότερα από όσα για την μάχη των Καννών, υποβαθμίζοντας το δημοσίευμα και κάνοντας λόγο για «ανακύκλωση».

«Κάποια στιγμή θα μιλήσω. Έχουμε ιστορική υποχρέωση να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό και σε όλους τους πολίτες απέναντι», είπε παραπέμποντας στο μέλλον την δική του παράθεση των γεγονότων.

«Δεν θα ευχόμουν ποτέ σε έναν εκπρόσωπο της Ελλάδας να ζήσει καταστάσεις που έχουμε ζήσει και να βρεθεί αντιμέτωπος με τόσο σκληρά διλήμματα, μετρώντας την αντοχή υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Εμείς μετρήσαμε την αντοχή και απεδείχθη ότι η χώρα άντεξε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα υποστήριξε ότι ο κ.Μπαρόζο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της συζήτησης και της διαδικασίας, αλλά ήταν παρών μαζί με τον αρμόδιο επίτροπο Ρεν και τον πρόεδρο Ρομπέι.

«Όποιοι τα λένε αυτά δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων στην ΕΕ. Ήθελε κανείς το πρωί της επόμενης μέρας να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χρεοκοπήσει η χώρα;», αναρωτήθηκε με νόημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα