Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: “Η αλληλεγγύη μας υπήρχε έμπρακτη εξ αρχής και θα συνεχιστεί”

Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: “Η αλληλεγγύη μας υπήρχε έμπρακτη εξ αρχής και θα συνεχιστεί”
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι Eurokinissi

Κοινές δηλώσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποίησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Αθήνα είναι στο πλευρό του Κιέβου, τόνισε ο πρωθυπουργός, με τον ουκρανό πρόεδρο να ζητά τη βοήθεια της Ελλάδας για την εκπαίδευση των πιλότων των F16.

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παράνομο τετελεσμένο» τόνισε κατηγορηματικά πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ουκρανία, αναφερόμενος στους πολίτες ελληνικής καταγωγής. «Κανείς δεν ξεχνά τα εγκλήματα της μαρτυρικής Μαριούπολης, το ίδιο ισχύει και την Οδησσό, όπως και το Κίεβο και άλλες περιοχές της χώρας σας» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα πολέμου, που πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή δικαιοσύνης».

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι με τον πρόεδρο Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας. «Είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες» είπε και υπογράμμισε: «Η αλληλεγγύη μας, ανθρωπιστική και αμυντική, υπήρχε έμπρακτη εξ αρχής και θα συνεχιστεί».

Καταλήγοντας, είπε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, κυρίως στην Οδησσό και έκλεισε τις δηλώσεις του επικαλούμενος μία φράση του Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν νικήσουμε ή αν νικηθούμε, πολέμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ζελένσκι: «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας»

«Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία με την Ελλάδα» είπε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας για την εκπαίδευση των πιλότων των F16», καθώς επίσης ότι «χρειαζόμαστε βοήθεια για να είναι σταθερός ο διάδρομος για τα σιτηρά».

Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε, δε, στην υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για την ανοικοδόμηση της Οδησσού, ενώ έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας: «Ευχαριστώ την Ελλάδα, ζήτω η Ουκρανία».

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολόντιμιρ Ζελένσκι Eurokinissi

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις

Οι συμμετοχές στο άτυπο δείπνο

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε το “παρών” στο άτυπο δείπνο που οργάνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρών της περιοχής, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στο δείπνο παραβρέθηκαν οι: Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σαντού, Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Τζάκοβ Μιλάτοβιτς, Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ιον-Μαρσέλ Τσιολάτσου, Πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι, Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μποργιάνα Κρίστο, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβασέβσκι, Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοβμ, Πρωθυπουργός της Κροατίας Ανδρέι Πλένκοβιτς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα