Οι ζυμώσεις εκ δεξιών της ΝΔ και η αυτοδυναμία

default image

Πώς ο Καμμένος αναζητά συμμαχίες με αμφίπλευρα ανοίγματα. Οι δυσαρεστημένοι της ΝΔ του Μητσοτάκη

«Δεν υπάρχει χώρος για δημιουργία κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας» επαναλαμβάνουν μονότονα το τελευταίο διάστημα στο Μοσχάτο και έτσι σχολιάζουν και την κινητικότητα που επιδεικνύει ο Πάνος Καμμένος εσχάτως και μάλιστα με κινήσεις εντυπωσιακές όπως οι συναντήσεις έκπληξη που πραγματοποίησε με την Κατερίνα Παπακώστα και τον Φαήλο Κρανιδιώτη στο υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή. Ωστόσο το θέμα δεν βρίσκεται στο αν υπάρχει χώρος για δημιουργία κόμματος εκ δεξιών της ΝΔ αλλά αν ο Πάνος Καμμένος καταφέρει, όπως επιδιώκει, να συνεργαστεί με φορείς, πρωτοβουλίες και παράγοντες της δεξιάς και κεντροδεξιάς ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει το πολυπόθητο 3% που θα του επιτρέψει την είσοδό του στη βουλή.

Το ζήτημα αυτό είναι κομβικό καθώς θα επηρεάσει την κατανομή των εδρών της επόμενης βουλής και κατά συνέπεια θα μπορούσε να γίνει παράγοντας που θα ανατρέψει τα σχέδια και κυρίως τις προσδοκίες της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες στηρίζονται στην πεποίθηση -τουλάχιστον αυτό μεταδίδουν προς τα έξω από το Μοσχάτο- ότι είναι δυνατή η αυτοδυναμία με ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται πάνω κάτω στο 36%, αν μείνουν εκτός βουλής ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

Ενδεικτικές του κλίματος -αν και το Μοσχάτο κάνει επιλεκτικές αναλύσεις με βάση μόνο τις δημοσκοπήσεις εκείνες που δίνουν διψήφια διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ- είναι και τα όσα είπε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης από τη Λάρισα σημειώνοντας ότι «είναι παγιωμένη η διαφορά των 10 μονάδων» και «η επόμενη κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν θα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Πάντως με φόντο αυτή την αριθμητική εξελίσσονται οι ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις εντός και εκτός της ΝΔ γύρω από την κληρονομιά του καραμανλισμού. Ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής απάντησε εμμέσως στον Σάββα Τσιτουρίδη ότι «δεν γίνεται να είσαι καραμανλικός και να πετροβολάς τη ΝΔ» με αφορμή τις επικρίσεις που δέχθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του που ερμηνεύτηκαν ως υποστηρικτικές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε βάρος της ιστορίας των προηγούμενων προέδρων της ΝΔ.

Με το Σάββα Τσιτουρίδη έχουν τακτικές συνομιλίες ο Ευάγγελος Αντώναρος και η Κατερίνα Παπακώστα, όπου εκφράζουν τις «αγωνίες» τους για «το μέλλον της κεντροδεξιάς». Μάλιστα ο Ευάγγελος Αντώναρος γνωστοποίησε ότι είχε σειρά επαφών στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας αναφέροντας ονομαστικά τον διατελέσαντα στο παρελθόν γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Νίκο Καραχάλιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο κ. Αντώναρος εξύμνησε ως «εξαιρετικής σημασίας» την ενημέρωση που είχε η κα Παπακώστα από τον Πάνο Καμμένο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συναντήσεις της Παρασκευής που είχε ο Πάνος Καμμένος πυροδότησαν σενάρια ωστόσο παραμένει ερωτηματικό κατά πόσο μπορούν να συνενωθούν ρεύματα όπως αυτό που θέλει να εκφράσει η κα Παπακώστα με τη Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη. Το βέβαιο είναι ότι και οι δύο πλευρές αποτυπώνουν, στο βαθμό απηχούν κάτι περισσότερο σε επίπεδο κοινωνικής βάσης της ευρύτερης κεντροδεξιάς και δεξιάς παράταξης, δυσαρέσκεια από διαφορετική οπτική γωνία στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη και της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ και σ’ αυτό το πλαίσιο ο κ. Καμμένος πραγματοποιεί ανοίγματα που θα δώσουν τη δυνατότητα για προσέγγιση με δυνάμεις είτε προερχόμενες από τη ΝΔ είτε δυνάμεις που κινούνται στις παρυφές της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα