Ο Οικονόμου για την αποχώρηση από την ομιλία Ερντογάν: Ήμουν προετοιμασμένος

Ο Οικονόμου για την αποχώρηση από την ομιλία Ερντογάν: Ήμουν προετοιμασμένος
O υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου Eurokinissi

Την αντίδραση της ελληνικής αποστολής προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου προέδρου στα εγκαίνια αγωγού ότι δε θα αποσύρει τα γεωτρύπανα από την ανατολική Μεσόγειο.

Τεντώνει επικίνδυνα το σκοινί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε εκδήλωση για τα εγκαίνια αγωγού επέμεινε ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία με τη Λιβύη και διεμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποσύρει τα γεωτρύπανα από την ανατολική Μεσόγειο.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής αποστολής, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

“Δεν μπορώ να πω ότι το ανέμενα. Το θεωρούσα ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Προετοιμασμένος ήμουν. Εγώ είχα πάει ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα: τον αγωγό TANAP ο οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό TAP. Άρα είχαμε λόγο να είμαστε παρόντες στα εγκαίνια. Ο κ. Ερντογάν άρχισε να αναφέρεται σε θέματα άσχετα με τα εγκαίνια του αγωγού και με προκλητικό τρόπο για την Ελλάδα θεώρησα αυτονόητο ότι έπρεπε να αποχωρήσω”, είπε ο κ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

Στην ερώτηση αν επικοινώνησε με την Αθήνα πριν αποχωρήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος απάντησε: “Εκείνη τη στιγμή δεν επικοινώνησα. Είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αλλά δεν το θεωρούσαμε δεδομένο. Αν το θεωρούσαμε δεδομένο δεν θα πηγαίναμε”.

Την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρούσε οι Τούρκοι διοργανωτές ρώτησαν τον κ. Οικονόμου τι συμβαίνει. “Με ρωτούσαν και τους είπα ότι μετά από αυτά που ανέφερε ο κ. Ερντογάν δεν μπορώ να μείνω και αποχωρώ” σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα