Οικονόμου: “Ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει”

Οικονόμου: “Ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα της κυβέρνησης ένα lockdown και διέψευσε ότι υπήρξε οδηγία για αναστολή χειρουργείων.

“Ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εξαπολύοντας επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ευθέως εάν εισηγείται οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

“Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να εισηγείται ένα νέο lockdown. Ας το πει καθαρά”, σχολίασε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: “Δε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, βρισκόμαστε σε περίοδο μάχης”. Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν εισηγείται εφαρμόσιμες λύσεις, αλλά προτείνει μόνο προσλήψεις, που υποστήριξε ότι έχουν γίνει.

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου διέψευσε ότι υπήρξε οδηγία της κυβέρνησης για αναστολή χειρουργείων σε κάποιο ποσοστό. Είπε ότι υπήρξε οδηγία να χειρίζονται τα νοσοκομεία το φόρτο περιστατικών ώστε να ανταποκρίνονται στην κατάσταση και διαβεβαίωσε ότι στην Αττική δεν υπάρχει χειρουργείο που να έχει αναβληθεί ή που να υπάρχει άμεση ανάγκη να γίνει και να μην έχει γίνει. Σημείωσε δε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να γίνονται όλα τα αναγκαία χειρουργεία και δήλωσε:

“Δίνουμε πολύ μεγάλη μάχη ώστε το ΕΣΥ να κρατηθεί όρθιο απέναντι και στην πίεση που υφίσταται λόγω του κορονοϊού, αλλά να παίξει το ρόλο του και σε όλες τις υπόλοιπες ασθένειες”.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά της μάσκας ευρύτερα, δηλαδή και σε εξωτερικούς χώρους, ο κ. Οικονόμου στάθηκε στα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ και ήδη εφαρμόζονται, επαναλαμβάνοντας ότι το lockdown δεν είναι στον ορίζοντα της κυβέρνησης.

Εξαρχής άλλωστε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε τονίσει πως: “Η κυβέρνηση έχει χαράξει μια στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας, με στόχο: Να παραμείνουν ανοικτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η εκπαίδευση και η οικονομία, να ελεγχθεί κατά το μάλλον η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες. Απώλειες που θα ήταν σαφώς λιγότερες εάν είχε μεγιστοποιηθεί το ποσοστό εμβολιασμού.”

Και επανέλαβε τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής στρατηγικής:

“Πρώτον: Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής καινούργιου lockdown.

Δεύτερον: Καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη την αναμνηστική δόση. Στην Ελλάδα ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε την 3η δόση και από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που καθιστούμε την αναμνηστική δόση ως προϋπόθεση προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι οι συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω.

Τρίτον: Ενισχύεται συνεχώς το Ε.Σ.Υ., με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς, αλλά και με την προσθήκη από σήμερα, στη δύσκολη αυτή μάχη, των μονοκλωνικών φαρμάκων. Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που είναι σε θέση να χορηγεί μονοκλωνικά φάρμακα μετά την πλήρη και ουσιαστική αδειοδότησή τους από τους αρμόδιους οργανισμούς. Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται με βάση τα πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, σε νοσοκομειακό περιβάλλον, χωρίς αμφιβολία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ, δεν όμως πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό.

Τέταρτον: Συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουμε ανακοινώσει και ισχύουν, με έμφαση τους ανεμβολίαστους, αλλά και εκείνους τους τομείς και εκείνες τις επιχειρήσεις που παρατηρούνται συνεχείς παραβατικές συμπεριφορές”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα