Οικονόμου: Σε ευρώ πληρώναμε, σε ευρώ θα πληρώνουμε τη Ρωσία – Μέσα στον Μάιο νέα μέτρα για το ρεύμα

Οικονόμου: Σε ευρώ πληρώναμε, σε ευρώ θα πληρώνουμε τη Ρωσία – Μέσα στον Μάιο νέα μέτρα για το ρεύμα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο πακέτο μέτρων, αλλά δεν ακολουθεί το παράδειγμα Ισπανίας και Πορτογαλίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ τη Ρωσία για το φυσικό αέριο.

Μέσα στον Μάιο θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Δεν θέλησε πάντως να προκαταλάβει ποια μέτρα θα περιλαμβάνει, αποφεύγοντας να απαντήσει πχ εάν θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, που έχει επιτείνει την ακρίβεια.

Στο ερώτημα δε εάν η κυβέρνηση θα ζητήσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να βγει και η Ελλάδα από το χρηματιστήριο ενέργειας, όπως έπραξαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, ο κ. Οικονόμου έδειξε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Και αυτό καθώς επικαλέστηκε ότι χάρη στις κινήσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να βγει από το χρηματιστήριο ενέργειας και παρά τις μεγάλες αυξήσεις, τον Μάρτιο η λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κάτω από την τιμή στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Υποστήριξε ουσιαστικά δηλαδή εμμέσως ότι η πολιτική της ελληνική κυβέρνησης είναι πιο αποτελεσματική από τις επιλογές της Μαδρίτης και της Λισαβόνας.

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ παραπέμπει στην απάντηση, που αναμένεται από τη ΡΑΕ, όσον αφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ενώ διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις και πιέσεις της Ρωσίας.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε το θέμα της πληρωμής στην Gazprom ένα “τεχνικό ζήτημα, που θα αποσαφηνιστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ”. Τόνισε ότι η χώρα μας θα προμηθεύεται επαρκή ενέργεια, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή μας ασφάλεια, και θα πληρώνει με τόπο που δε θα παραβιάζονται οι κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα και δήλωσε:

“Εμείς σε ευρώ πληρώναμε, σε ευρώ θα πληρώνουμε. Το πώς αυτά θα μετατρέπονται σε ρούβλια, θα λυθεί μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Μαϊου, οπότε θα αρχίσουν οι πληρωμές των ελληνικών εταιρειών”.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι όπως είναι γνωστό από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη καταρτιστεί και ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας ακόμη και στην ακραία περίπτωση -που φαντάζει πολύ λίγο πιθανή- για να έχουμε προβλήματα σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της ενεργειακής μας επάρκειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα