Ομπάμα σε Τσίπρα: Επί οκτώ χρόνια διαφωνούμε με τον Σόιμπλε

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Αμερικανό  πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, Σάββατο 9 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, Σάββατο 9 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) EUROKINISSI

Όλοι οι διάλογοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Τι είπαν για το χρέος, το ΔΝΤ και το προσφυγικό. Οι αναφορές του πλανητάρχη στην οικονομία της Γερμανίας και η σύγκριση με την αντίστοιχη της Ευρωζώνης. Στον διάλογο υπήρχε και η... απουσία γραβάτας του Έλληνα πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στη Βαρσοβία.

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιού.

Επίσης, ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Οι διάλογοι των δύο ανδρών:

Μπαράκ Ομπάμα: Και έμενα μου λένε να μην φοράω γραβάτα για να φαίνομαι νεότερος.

Αλέξης Τσίπρας: Και εγώ έχω πει ότι δεν θα  φορέσω γραβάτα μέχρι την ελάφρυνση του χρέους.

Στην κουβέντα που έγινε για το ΔΝΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι "το ΔΝΤ βάζει θέματα μεταρρυθμίσεων και βάζει στην κουβέντα και το χρέος κ οι άλλοι το αγνοούν".

Αλέξης Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας για να έχουμε ένα πιο ευνοϊκό έδαφος. Για αυτό προϋπόθεση είναι και η ελάφρυνση του χρέους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε πως καταλαβαίνει τον κ. Τσίπρα, "υπάρχουν δυσκολίες με την Γερμανία σε αυτό το πεδίο".

Αλέξης Τσίπρας: Το πακέτο των μέτρων του ΔΝΤ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα, ενώ οι προτάσεις του για το χρέος δεν γίνονται αποδεκτές από την ΕΕ.

Μπαράκ Ομπάμα: Επί 8 χρόνια διαφωνούμε και εμείς με τον Σόιμπλε σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση. Εδώ και  8 χρόνια εμείς έχουμε αναπτυχθεί κατά 10% και η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα.

Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως κατανοεί  τις ελληνικές θέσεις κ οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγεί στην ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά το Kυπριακό, ο Μπ. Ομπάμα ανέφερε πως συνεχίζει να πιέζει την ελληνοκυπριακή κοινότητα για την λύση και από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν ώστε κ η Τουρκία να κάνει ο,τι της αναλογεί.

Για το προσφυγικό εξήρε "την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι Έλληνες" και ρώτησε να μάθει περισσότερα για τα ασυνόδευτα παιδιά καθώς και για τις ευπαθείς ομάδες.

Να συμβάλλει ο φίλος σου ο Πούτιν για την ειρήνη στη Συρία

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συνεχιστεί η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. "Να δουλέψουμε για να τελειώσει κ ο πόλεμος στη Συρία", ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να απαντήσει ο Μπ. Ομπάμα:

"Θα πρέπει να συμβάλλει και ο φίλος σου ο Πούτιν".

Ένας διάλογος που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε να κάνει με τις επισκέψεις Ομπάμα στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, "κρίμα που δεν είχες την ευκαιρία να επισκεφθείς την Ελλάδα", με τον Μπ. Ομπάμα να του λέει: "Θα έρθω σαν συνταξιούχος και θα μπορέσω να μείνω περισσότερο καιρό". Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός του πρότεινε και μέρη για να επισκεφθεί στη χώρα μας.

Τέλος, κουβέντα έγινε για τις ελληνορωσικές σχέσεις και για το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με Ρέντι, Ολάντ και Κόστα για την προοπτική συνεργασίας των νοτίων και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης κατά της λιτότητας. Με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν για το προσφυγικό, το κυπριακό και την τρομοκρατία στην Τουρκία. Επίσης, ο κ. Τσίπρας είχε μια σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα, Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνάντηση Τσίπρα-Ομπάμα με αναφορές σε προσφυγικό και έξοδο από τη λιτότητα

Μήνυμα Ομπάμα για το χρέος

SHARE:

24Media Network