Open Arms: Έκκληση του προέδρου ΕΚ για βοήθεια στους αποκλεισμένους μετανάστες στο πλοίο

Open Arms: Έκκληση του προέδρου ΕΚ για βοήθεια στους αποκλεισμένους μετανάστες στο πλοίο
Έκκληση του προέδρου ΕΚ για βοήθεια στους αποκλεισμένους μετανάστες στο πλοίο Open Arms

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζητά επείγουσα βοήθεια για τους αποκλεισμένους εδώ και οκτώ μέρες, μετανάστες στο πλοίο Open Arms.

Είναι αναγκαία η παροχή επείγουσας βοήθειας και η δίκαιη κατανομή των μεταναστών που διασώθηκαν πρόσφατα από την ΜΚΟ “Open Arms” αναφέρει σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Μαρία Σασόλι, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η μοίρα αυτών των ανθρώπων που διασώθηκαν στη θάλασσα “αξιοποιείται για πολιτικούς σκοπούς από τις κυβερνήσεις και αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ τους”.

Αναφέρεται στο τελευταίο περιστατικό διάσωσης 121 ανθρώπων, περιλαμβανομένων 31 ανηλίκων, από το πλοίο της “Open Arms”. Οι μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο και δεν έχουν που να πάνε. Μέχρι στιγμής οι αρχές σε Μάλτα και Ιταλία αρνήθηκαν είσοδο.

Το πλοίο διάσωσης της ProActiva Open Arms διέσωσε 69 μετανάστες τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης προς Παρασκευή στα ανοιχτά της Λιβύης, οι οποίοι προστέθηκαν στους 55 που περισυνέλεξε η ισπανική ΜΚΟ και τους ακόμη 40 που βρίσκονται στο πλοίο Αϊλάν Κούρντι της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 163 μετανάστες που διασώθηκαν το τελευταίο 48ωρο και αναζητούν ένα ασφαλές λιμάνι.

Στο πλοίο της ProActiva υπήρχαν ήδη δύο βρέφη εννιά μηνών και δεκαπέντε γυναίκες από μια ομάδα 55 μεταναστών που διέσωσε η ισπανικό ΜΚΟ από ένα ξύλινο πλεούμενο το οποίο διέτρεχε κίνδυνο στη Μεσόγειο, στα ανοικτά της Λιβύης.

Ο καπετάνιος του Open Arms, Μαρκ Ριγκ, δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση, ότι το πλήρωμα απήθυνε εκκλήσεις στις αρχές στην Λιβύη, τη Μάλτα και την Ιταλία, χωρίς να έχουν λάβει κάποια απάντηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι υπέγραψε διάταγμα απαγορεύοντας στο πλοίο της ισπανικής οργάνωσης, να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας του, όπως έκανε και για το Αϊλάν Κούρντι, στο οποίο επιβαίνουν 40 μετανάστες.

Σύμφωνα με την γερμανική μκο, οι μετανάστες προέρχονται από τη Δυτική Αφρική. Ανάμεσά τους βρίσκονται μια έγκυος, τρία μικρά παιδιά, ένας άνδρας που έχει τραυματιστεί από σφαίρα και δύο επιζώντες ενός βομβαρδισμού που σκότωσε δεκάδες μετανάστες στις αρχές Ιουλίου στο κέντρο κράτησης της Τατζούρα, κοντά στην Τρίπολη.

Η οργάνωση ετοιμάζεται να επαναλάβει τις επιχειρήσεις διάσωσης το συντομότερο, ενώ ένα τρίτο πλοίο, το Ocean Viking της SOS Mediterranean καθώς και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), πρόκειται σύντομα να αναχωρήσουν από την Μασσαλία για την περιοχή αυτή της Μεσογείου.

Από το περασμένο καλοκαίρι, όλοι οι μετανάστες που διασώθηκαν από την Open Arms αποβιβάστηκαν στην Ισπανία. Ωστόσο, οι ισπανικές αρχές απαγόρευσαν στο πλοίο να επιστρέψει στα ανοιχτά της Λιβύης, απειλώντας με πρόστιμα, σύμφωνα με την μκο, από 200.000 έως 900.000 ευρώ.

Στις αρχές Ιουλίου, το Αϊλάν Κούρντι, με έδρα σήμερα την Μαγιόρκα της Ισπανίας, έχει διασώσει συνολικά 109 μετανάστες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν έπειτα στην Μάλτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα