Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για καθίζηση των ποσοστών και χαμηλή συμμετοχή στο Συνέδριο

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Κόντρα Ραγκούση – Πολάκη για την κοστολόγηση των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Κριτική Τεμπονέρα στην ηγεσία με τη… δική της συνταγή.

Στο… γνωστό καθεστώς των περιορισμένων χρονικών ορίων, με τον Στέφανο Κασσελάκη να φεύγει κατά τις 19.00, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην «σκιά» της συνεχούς επιδείνωσης της δημοσκοπικής εικόνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία προστέθηκε μια ακόμη προστριβή του Παύλου Πολάκη με τον πρόεδρο του κόμματος.

Μάλιστα, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να αντιπαρατέθηκε και με τον Γιάννη Ραγκούση για τα ζητήματα της κοστολόγησης των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον προβληματισμό του για την συνεχή (δημοσκοπική) πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να εξέφρασε για άλλη μία συνεδρίαση ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει στις ευρωεκλογές να είναι δεύτερο κόμμα προκειμένου να διατηρήσει την κυβερνητική προοπτική του.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας επισήμανε την απουσία του κόμματος από τις κινηματικές διεργασίες που συντελούνται αυτή την περίοδο τόσο στους αγρότες όσο και στην εκπαίδευση ενάντια στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιπαρέβαλλε την «μετωπική» λογική που εκφράζει συνεχώς το τελευταίο διάστημα και επιμένοντας στην ουσιαστική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας
Ο Διονύσης Τεμπονέρας EUROKINISSI

Φέρεται να ζήτησε εξωστρεφή δράση με συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, και προσυνεδριακά ανοιχτές εκδηλώσεις σε συνεργασία με πρωτοβουλίες πολιτών. Σημείωσε, επίσης, πως οι πολιτικά αμφίσημες θέσεις που εκπέμπονται απέναντι στα νομοσχέδια που φέρνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση υπονομεύουν την αξιοπιστία του κόμματος ενώ εκτίμησε πως συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει την εικόνα συντεταγμένου πολιτικού φορέα.

Όσον αφορά το Συνέδριο ο γνωστός εργατολόγος φέρεται να άσκησε κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τη… δική της συνταγή. Μιλώντας για φαινόμενα χαμηλής συμμετοχής των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις προσυνεδριακές διαδικασίες με απουσία πολιτικού διαλόγου και προσυνεδριακής αρθρογραφίας. Προκρίνοντας μάλιστα την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε πολιτικές διεργασίες.
Συνεπής στην συνολική προσέγγισή του για μία κεντροαριστερή προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στην συνεδρίαση ο Γιάννης Ραγκούσης. Θέτωντας όμως και ζήτημα αξιοπιστίας των κομματικών εξαγγελιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να χαρακτήρισε «απολύτως συνετή και υπεύθυνη» την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα των αμυντικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης και της προοπτική προμήθειας των αεροσκαφών τύπου F-35. Συνολικά πάντως επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει «αυστηρή κοστολόγηση» των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή της καταψήφισης του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο.

Τέλος, ήταν σαφής ως προς το ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην Δήμαρχος Ιάσμο στη Ροδόπη, Οντέρ Μουμίν, η ένταξη του οποίου στο κόμμα μέσω του isyriza προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της νομαρχιακής επιτροπής της Ροδόπης.

Η τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση σε σχέση με την κοστολόγηση των δαπανών δεν ήταν και η μόνη. Αντίστοιχο προβληματισμό έθεσαν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης
Ο Γιάννης Ραγκούσης EUROKINISSI

Η θέση, όμως, που εξέφρασαν προκάλεσε την αντίδραση του Παύλου Πολάκη. Ιδίως από την στιγμή που ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε εξαγγελίες του βουλευτή Χανίων για «διπλασιασμό των αμοιβών των υγειονομικών». Επισημαίνοντας πως το μέτρο έχει κόστος 2,5 δις. Φέρεται να σημείωσε χαρακτηριστικά: «Να πούμε και διπλασιασμό και τριπλασιασμό των αμοιβών, αλλά να πούμε και από που θα τα βρούμε». Μάλιστα, θύμισε στον Π. Πολάκη ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για αμοιβές 2.000 ευρώ στους νέους γιατρούς και όχι για διπλασιασμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα