Παγίδα “δεξιάς παρένθεσης” βλέπει η ΝΔ στην αναθεώρηση και μαζεύει τα σενάρια για Βενιζέλο

Παγίδα “δεξιάς παρένθεσης” βλέπει η ΝΔ στην αναθεώρηση και μαζεύει τα σενάρια για Βενιζέλο
Το κτίριο της ΝΔ στην Πειραιώς Eurokinissi

Παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ με την καταψήφιση τεσσάρων προτάσεων του κυβερνώντος κόμματος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καταγγέλλει και προσπαθεί να εμποδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί ταυτόχρονα να κλείσει την ονοματολογία

Το γεγονός ότι οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενέκριναν την αναθεώρηση τεσσάρων διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τις οποίες το ίδιο το κυβερνών κόμμα είχε προτείνει, αποτελεί κατά τη Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωση σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα να ακυρώσει την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με στόχο να ρίξει μία γαλάζια κυβέρνηση το 2020. 

Τα σενάρια αυτά της “δεξιάς παρένθεσης” είχε ήδη καταγγείλει και επιχειρήσει να ανακόψει η ΝΔ από τη συζήτηση στην επιτροπή, ενώ τα όσα είπε πριν τρεις ημέρες ο Γιώργος Κατρούγκαλος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ερώτημα εάν θα απέσυρε βουλευτές του είχε θέσει στον πρωθυπουργό προχθες στη Βουλή ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά τις χθεσινές εξελίξεις η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να καταγγέλλει και να πιέζει εν όψει της δεύτερης και καθοριστικής ψηφοφορίας για την αναθεώρηση σε ένα μήνα.

Εάν και στην επόμενη ψηφοφορία κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ 4 το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση την προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών, κατά τη ΝΔ θα έχουν επιβεβαιωθεί τα σχέδια “δεξιάς παρένθεσης”. Βέβαια η αξιωματική αντιπολίτευση πρακτικά δεν μπορεί να κάνει κάτι πέραν του να καλεί τον κ. Τσίπρα “να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει σήμερα κι όλας τις προθέσεις του: θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ 4;”. Στην περίπτωση που το εν λόγω άρθρο περάσει με 151 ψήφους στην παρούσα Βουλή, στην επόμενη Βουλή θα απαιτούνται 180 για την αναθεώρηση του. Και το ερώτημα είναι βέβαια εάν η ΝΔ μαζί με το ΚΙΝΑΛ θα αθροίζει 180 ψήφους και κυρίως εάν το Κίνημα θα δεχθεί να συνεργαστεί έστω ως προς αυτό το ζήτημα με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Πάντως καθώς η σεναριολογία που είχε σπείρει εντέχνως προχθές ο κ.Τσίπρας στη Βουλή περί συναλλαγής ΝΔ με ΚΙΝΑΛ με στόχο την εκλογή είτε του Ευάγγελου Βενιζέλου είτε του Κώστα Σημίτη φούντωνε (αφού αρχικά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε μπει στη διαδικασία να τη διαψεύσει), η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ανέλαβε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την κουβέντα, η οποία είναι σαφές εξάλλου ότι θα δημιουργούσε και εκλογικά και εσωκομματικά προβλήματα στη γαλάζια παράταξη, για την πλειοψηφία της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ειναι personae non grata. 

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προταθούν από τη Ν.Δ. στην επόμενη Βουλή ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Σημίτης” είπε η κ.Σπυράκη, αν και βεβαίως δεν σχολίασε τι θα γίνει εάν τους πρότεινε το ΚΙΝΑΛ, ενδεχομένως διότι κανείς δεν θεωρεί και τόσο πιθανό η Φώφη Γεννηματά να επέλεγε κάποιο από τα δύο αυτά στελέχη…

Ως προς την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει από τώρα η ΝΔ ότι θα ψηφίσει ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2020, η κ.Σπυράκη είπε με νόημα: “Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη εκφράσει την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου. Από κει και πέρα, όμως, επειδή η εποχή δεν προσφέρεται να γίνονται σενάρια, εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά τα σενάρια, και σε ό,τι αφορά την ίδια την ουσία της αποσύνδεσης της διάλυσης της Βουλής από την προεδρική εκλογή.”

Άκαιρη χαρακτήρισε η συζήτηση για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6

“Δεν είναι βέβαιο ούτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποχωρήσει από την πρότασή του για τον Προκόπη Παυλόπουλο” σχολίασε μάλιστα ο κ.Βορίδης, εκφράζοντας τη γαλάζια καχυποψία ως προς τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν γνωρίζει συζήτηση για υποψηφιότητα Βενιζέλου στο εσωτερικό της ΝΔ. “Οποιος το ξέρει, ο κ. Τσίπρας δηλαδή, ας βγει να μας πει πώς το ξέρει” είπε μάλιστα και εκτίμησε ότι: “Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε για πρόσωπα για την Προεδρία της Δημοκρατίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα