Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: “Έτσι δεν κάνουμε βήματα μπροστά”

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: “Έτσι δεν κάνουμε βήματα μπροστά”
Από παλαιότερη συνάντηση των δύο Υπουργών Άμυνας, Ελλάδας και Τουρκίας Eurokinissi

Οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να στέλνει αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του.

Συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στις Βρυξέλλες, όπου και βρίσκονται για τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας συνομίλησε για λίγα λεπτά με τον Τούρκο ομόλογό του, με τον δεύτερο μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Άμυνας, να είναι αυτός που προσέγγισε τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Ο τελευταίος, ωστόσο, του κατέστησε σαφές με αυστηρό τρόπο ότι, με τακτική και τη σκληρή ρητορική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να είπε στον Ακάρ: “Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά αν συνεχίσει η Τουρκία την ίδια πολιτική τόσο στη ρητορική όσο και στο πεδίο. Δεν μπορεί να λέει κάθε μέρα τόσα και να κάνει και υπερπτήσεις και παραβιάσεις”.

Το επεισόδιο στην Κωνσταντινούπολη

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες, ο Χουλουσί Ακάρ ήταν πρωταγωνιστής σε επεισόδιο με Έλληνες βουλευτές στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα ο Τούρκος υπουργός να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Συγκεκριμένα, κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, ο Ακάρ μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών, Σπήλιου Λιβανού, Θεοδώρας Τζάκρη, Ανδρέα Λοβέρδου και Μανούσου Βολουδάκη.

Ο Ακάρ στην ομιλία του έθεσε ξανά θέμα για τα χωρικά ύδατα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, με κατηγορίες προς την Ελλάδα σχετικά με υποστήριξη της τρομοκρατίας, ενώ υπήρξαν αναφορές και στο Κυπριακό.

Οι Έλληνες βουλευτές πήραν τον λόγο και του απάντησαν πως η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία. Επίσης του είπαν ότι δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε εσείς ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών όταν έχετε εισβάλει στη Κύπρο και πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας, «αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών».

Ο Χουλουσί Ακάρ πήρε ξανά τον λόγο για να απαντήσει εκνευρισμένος στους Έλληνες βουλευτές. Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στο Casus Belli λέγοντας στον Τούρκο υπουργό Άμυνας πως δεν μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν από την πλευρά της Άγκυρας επικρέμαται η απειλή του Casus Belli, σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα