Πάνε Παρίσι, δεν αποκλείουν όμως πλέον παράταση για την επικύρωση της συμφωνίας- πακέτο

Πάνε Παρίσι, δεν αποκλείουν όμως πλέον παράταση για την επικύρωση της συμφωνίας- πακέτο
Meeting between Antonis Samaras with Evangelos Venizelos and Gikas Hardouvelis, at Maximos Mansion, in Athens, on Nov.24, 2014 / -- , 24 , 2014 Sooc

Η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα θα πρέπει να κλείσουν εντός του Δεκεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το εφιαλτικό ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος μνημονίου. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Ανοιχτό το περιθώριο παράτασης ενός μήνα για την επικύρωση της συμφωνίας-πακέτο για την αξιολόγηση και την επόμενη ημέρα, η οποία όμως συμφωνία πρέπει να έχει κλείσει μέσα στο Δεκέμβριο, αφήνει πλέον η κυβέρνηση, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποφύγει το εφιαλτικό ενδεχόμενο παράτασης του ίδιου του τρέχοντος μνημονίου σε περίπτωση οριστικής εμπλοκής.

Αυτό το νόημα είχαν οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη νέα έκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου ενόψει της σημερινής αποστολής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο Παρίσι, πως “ μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καθοριστούν μετά το τέλος της χρονιάς, αλλά πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν” και πως “ το κρίσιμο σημείο δεν είναι το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος αλλά το νέο πλαίσιο θωράκισης της χώρας”. Αλλά και οι διαρροές από το πρωθυπουργικό και οικονομικό επιτελείο πως παράταση του μνημονίου αποκλείεται.

Στην πραγματικότητα Μαξίμου και Βενιζέλος περιγράφουν με διαφορετικό τρόπο το ίδιο σενάριο: Να υπάρξει πολιτική απόφαση για τη συμφωνία μέσα στο Δεκέμβριο, αλλά επειδή τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία πρέπει να την επικυρώσουν, θα κλείσουν λόγω εορτών, οι σχετικές ψηφοφορίες που θα αποτελέσουν και την ύστατη πράξη του συνεχιζόμενου δράματος να πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο.

Πως συμβιβάζεται αυτό με τις διαρροές ότι το μνημόνιο δεν μπορεί να παραταθεί διότι τελειώνει το ευρωπαϊκό μέρος του προγράμματος; Με το επιχείρημα ότι δεν θα υπάρξει κενό, διότι δεν θα προκύψει στο μεταξύ άμεση ανάγκη χρηματοδότησης και άρα θα πρόκειται για μία σιωπηρή συμφωνία στην επόμενη ημέρα, που όλο έρχεται. Σε κάθε περίπτωση, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει να έχει μία συμφωνία στα χέρια της πριν την προεδρική εκλογή, ώστε αυτή να καταστεί βασικό διακύβευμα στην προσπάθεια διασφάλισης των 180, αλλά και γιατί διαφορετικά θα μείνει έκθετη απέναντι και στα δικά της στελέχη και ψηφοφόρους για το “σκίσιμο των μνημονίων”. Σκοτεινό σημείο παραμένει ωστόσο ο ρόλος του ΔΝΤ στην επόμενη ημέρα.

Αν και επισήμως τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όσο και η κ.Βούλτεψη επέμεναν χθες ότι στόχος είναι η συμφωνία να έχει κλείσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, ανώτατες πηγές ομολογούσαν ότι η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος είναι “άπιαστο όνειρο.” Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι από το σημερινό ταξίδι στο Παρίσι μάλλον δεν αναμένονται συγκλονιστικές εξελίξεις.

Την ομάδα που θα επιχειρήσει σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα να ξεμπλοκάρει τουλάχιστον την πορεία των συζητήσεων για την αξιολόγηση απαρτίζουν ο κ.Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, από το Μαξίμοι οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα