Παρέμβαση Μητσοτάκη για το δημογραφικό στη Βουλή

Παρέμβαση Μητσοτάκη για το δημογραφικό στη Βουλή
O πρόεδρος της ΝΔ,Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να μιλήσει σήμερα στη Βουλή για την ανάγκη λήψης μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης των νέων γονέων, στήριξης των εργαζόμενων μητέρων και ενίσχυσης των πολύτεκνων οικογενειών

Για το δημογραφικό αναμένεται να παρέμβει σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμώντας να στρέψει ξανά την ατζέντα στα θέματα της καθημερινότητας και να έχει σε αυτό το πεδίο μία αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επίσης αναμένεται να μιλήσει στο Κοινοβούλιο.

Η Βουλή συζητά ειδικότερα το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής που συστήθηκε για το δημογραφικό, του οποίου τα συμπεράσματα είναι ανησυχητικά. Προβλέπεται τεράστια μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το 2050, η οποία ειδικότερα υπολογίζεται έως και 1,4 εκατ. το 2035 σε σχέση με το 2015 και έως 2,5 εκατ το 2050.

Από το 2011 και μετά, για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν στοιχεία, ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται συνεχώς. Σύμφωνα και με τις προβολές πρόσφατης έρευνας της διαΝΕΟσις, μέχρι το 2050 θα είμαστε λιγότεροι (8,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο) και γηραιότεροι (το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, από 1/5 σήμερα).

Καθοριστικό ρόλο στην αρνητική δημογραφική εικόνα έπαιξε και ηκρίση του 2010. Μέχρι τότε υπήρχε σημαντική εισροή μεταναστών στην Ελλάδα, το κύμα φυγής όμως των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά κι αρκετών μόνιμα διαμενόντων μεταναστών μετέτρεψε το μεταναστευτικό ισοζύγιο σε αρνητικό, κι αυτό παρά την εισροή προσφύγων. Και βέβαια το δημογραφικό πέραν όλων των άλλων αποτελεί μία βόμβα στα ούτως ή άλλως εύθραυστα θεμέλια του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος.

Ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε θέλει να αναδείξει το κοινωνικό προφίλ της ΝΔ και στο πλαίσιο αυτό είχε θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την αντιμετώπιση του δημογραφικού στο γαλάζιο συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου, εξαγγέλλοντας μέτρα για την οικονομική ελάφρυνση των νέων γονέων και τη στήριξη ειδικά των εργαζόμενων μητέρων.

“Μία πολιτική στήριξης της ελληνικής οικογένειας, αλλά και επιστροφής των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό είναι όρος εθνικής επιβίωσης για τη χώρα μας. Το ξέρουμε όλοι άλλωστε. Η ελληνική οικογένεια είναι αυτή που κράτησε όρθια τη χώρα στα χρόνια της κρίσης με τεράστιους κόπους και θυσίες” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο 12ο συνέδριο της ΝΔ, όπου είχε εξαγγείλει την παροχή επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.

Ο κ.Μητσοτάκης επαναλαμβάνει επίσης διαρκώς τη δέσμευση του πως κανένα παιδί δε θα μένει εκτός παιδικών σταθμών, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών και έχει εξαγγείλει επιπλέον αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και υπαγωγή σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ όλων των βρεφικών ειδών και των ειδών πρώτης ανάγκης για τις νέες μητέρες.

Ειδικά το θέμα των παιδικών σταθμών έχει απασχολήσει πολύ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα έχει προτείνει ότι κάθε οικογένεια που δεν βρίσκει θέση για το παιδί της σε παιδικό σταθμό να λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της. Καθώς και την εφαρμογή προγράμματος για βοήθεια σε εργαζόμενες μητέρες, με την πιστοποίηση γυναικών για τη φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Η ΝΔ έχει επίσης καταθέσει την πρόταση για σταδιακή εφαρμογή διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Δηλαδή τα νήπια θα ξεκινούν το νηπιαγωγείο σε ηλικία τεσσάρων ετών, ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς. Αλλά και πρόγραμμα στήριξης για τις γυναίκες που θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά, εφόσον σταμάτησαν να εργάζονται για να μεγαλώσουν τα παδιά τους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει επίσης ο χρόνος προστασίας από απόλυση να επεκταθεί στους 24 μήνες μετά τη γέννα, καθώς και η ρύθμιση να αφορά πλέον και τους πατέρες από τη στιγμή που θα ανακοινώσουν στην εργασία τους ότι αναμένουν παιδί.

Ειδική δέσμη μέτρων προτείνει η ΝΔ για τους πολύτεκνους, όπως η επαναφορά των επιδομάτων στα προ του 2018 επίπεδα, η έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ και η αύξηση του αφορολόγητου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα