Περιφερειακές: Πέντε ντέρμπι, ένα ερωτηματικό και το σενάριο του… γαλαζομπλέ χάρτη

Διαβάζεται σε 5'
grafeia nd
Υποστηρικτές της ΝΔ έξω από τα γραφεία του κόμματος EUROKINISSI

Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ΝΔ θέλει το 13 συν 3. Οι αντάρτες και οι μάχες στο β γύρο με ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ

Το στοίχημα του μπλε χάρτη βάζει στις περιφερειακές εκλογές η Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι ουσιαστικά έχει μόνο αντίπαλο τον εαυτό της.

Και αυτό καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι παρά την αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ ή και ακριβώς εξαιτίας αυτής, το γενικότερο πολιτικό κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για τους υποψηφίους που έχουν το χρίσμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο στόχος πάντως της νίκης σε 13 περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους, που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται πως δεν είναι ρεαλιστικός. Υπάρχουν άλλωστε και οι γαλάζιοι αντάρτες. Γεγονός που σημαίνει ότι ο χάρτης μπορεί να βαφτεί τελικά σε πολλές αποχρώσεις του μπλε.

Αλλά και ο παράγοντας ΠΑΣΟΚ, το οποίο κρατά ακόμη δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, στηρίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις υποψηφίους μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις η ΝΔ έχει στηρίξει υποψήφιους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο “ανοίγματος” στο κεντρώο κοινό.

Ο Μητσοτάκης δίνει τη μάχη του βορρά

Ο κ. Μητσοτάκης δεν επισκέπτεται τυχαία σήμερα την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη. Στη Δυτική Μακεδονία είναι θέμα γοήτρου για το Μαξίμου να μη χάσει ο νυν περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, από τον αντάρτη Γιώργο Αμανατίδη, ο οποίος έχει διαγραφεί από τη ΝΔ.

Η μάχη στην εν λόγω περιφέρεια φαίνεται πάντως ότι θα κριθεί στο δεύτερο γύρο. Και το ερώτημα είναι εάν θα περάσει στο δεύτερο γύρο ο κ.Αμανατίδης ή η υποψήφια που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού περιοδεύσει στην Κοζάνη μαζί με τον κ.Κασαπίδη, θα επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συνάντηση και με το δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Η ΝΔ έχει δώσει το χρίσμα για το δήμο Θεσσαλονίκης στον κ. Ζέρβα, ο οποίος προέρχεται μεν από το ΠΑΣΟΚ αλλά έχει άριστες γαλάζιες σχέσεις. Ο κ.Ζέρβας όμως φαίνεται ότι οδηγείται σε δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Στέλιο Αγγελούδη, έναν υποψήφιο επίσης με πασοκικό παρελθόν και δεξιά φλερτ.

Μάλιστα όλα δείχνουν ανοιχτά στη μάχη της συμπρωτεύουσας. Σε αντίθεση με την Αθήνα, όπου στις δημοτικές εκλογές θεωρείται δεδομένη η νίκη του Κώστα Μπακογιάννη και τον Πειραιά, όπου αναμένεται να επανεκλεγεί ο Γιάννης Μώραλης.

Τα ντέρμπι στο δεύτερο γύρο

Σε επίπεδο περιφερειών, αναμένονται επίσης τέσσερα ακόμη ντέρμπι και σε δύο εξ αυτών ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει αντάρτη, ενώ στα άλλα δύο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα που έχει το χρίσμα της ΝΔ, έχει να αντιμετωπίσει το γαλάζιο αντάρτη, Γιάννη Τρεπεκλή, και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Γαλιατσάτο.

Στο Βόρειο Αιγαίο, ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, Αλκιβιάδης Στεφανής, δίνει μία δύσκολη και πιθανώς χαμένη μάχη με το νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ο οποιος είχε εκλεγεί το 2019 ως αντάρτης. Στην εν λόγω περιφέρεια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν από κοινού τη Βάσω Χοχλάκα.

Στη Στερεά Ελλάδα ο νυν περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, έχει να αντιμετωπίσει τόσο τον Απόστολο Γκλέτσο που κατεβαίνει με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το γαλάζιο αντάρτη Κώστα Μαρκόπουλο, που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τους δυσαρεστημένους δεξιόυς.

Ενώ στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη μετά και την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, αναζωπυρώνεται ο γαλάζιος εμφύλιος μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και του αντάρτη Χριστόδουλου Τοψίδη. Οι δυό τους είχαν αναμετρηθεί και το 2019 και ο κ. Μέτιος είχε κερδίσει με μόλις 3.500 ψήφους διαφορά. Επομένως τώρα όλα είναι ανοιχτά.

Αλλά και εάν εκλεγεί ο κ. Τοψίδης, η ΝΔ θα τον προσμετρήσει ουσιαστικά ως δικό της, κάτι που δεν μπορεί πχ να κάνει με τον κ.Αμανατίδη και τον κ.Μουτζούρη.

Το ερωτηματικό και οι σίγουροι

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει βέβαια η Θεσσαλία. Πριν τις πλημμύρες θεωρούνταν δεδομένη η επανεκλογή του Κώστα Αγοραστού από τον πρώτο γύρο. Τώρα το θέμα είναι εάν θα πάει στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον υποστηριζόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κουρέτα. Αν και σε αυτή την περίπτωση θεωρείται και πάλι ως πιθανότερο σενάριο η τελική νίκη του κ.Αγοραστού, τον οποίο η ΝΔ έχει αποφύγει να αδειάσει.

Στη ΝΔ θεωρούν επίσης εφικτή την εκλογή του Νίκου Χαρδαλιά στην περιφέρεια Αττικής από τον πρώτο γύρο. Ο κ. Χαρδαλιάς σημειωτέον ότι πραγματοποίησε χθες την κεντρική του ομιλία στο Ζάππειο και δήλωσε: “Είμαι έτοιμος να αναλάβω ευθύνες.”

Στην Κεντρική Μακεδονία αναμένεται εύκολη επικράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα, που εκλέγεται περιφερειάρχης από το 2013.

Στην Πελοπόννησο θεωρείται ότι ο Δημήτρης Πτωχός εάν πάει με τον Πέτρο Τατούλη στο δεύτερο γύρο, θα κερδίσει με άνεση. Ο κ. Τατούλης εξάλλου είναι ένα παλιό πρόσωπο και ως εκ τούτου υπάρχει ένα όριο στις δεξαμενές από τις οποίες μπορεί να αντλήσει ψήφους. Ενώ η “όλη ΝΔ” έχει συσπειρωθεί γύρω από τον κ.Πτωχό.

Στη Δυτική Ελλάδα ο Νεκτάριος Φαρμάκης έχει διείσδυση και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στην Ήπειρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης και στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος αναμένεται να επανεκλεγούν. Ενώ στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης προέρχεται μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει το χρίσμα της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα