Πέτσας: Στο φυσικό τους περιβάλλον τα παιδιά – Ξεκινά η καταβολή μειωμένου ΦΠΑ

Πέτσας: Στο φυσικό τους περιβάλλον τα παιδιά – Ξεκινά η καταβολή μειωμένου ΦΠΑ
Ο Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, το άνοιγμα και τη φιλοξενία της χώρας στους επισκέπτες και τον μειωμένο ΦΠΑ σε καφέ, εισιτήρια κινηματογράφων και ΜΜΜ. Τι σχολίασε για τη συνέντευξη Ντομπρόφσκις.

Στην επαναλειτουργία με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες όλων των δημοτικών σχολείων , των νηπιαγωγείων, των παιδικών και βρεφικών σταθμών καθώς και των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η σχετική απόφαση λήφθηκε μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών, αφού όπως είπε ελήφθησαν υπόψη, μεταξύ άλλων: η καθοδική πορεία της επιδημίας στη χώρα, η ενθαρρυντική εμπειρία από το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, η διαπίστωση ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα, το γεγονός ότι η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική και ψυχική τους εξέλιξη, αλλά και η εκτίμηση ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή όταν τηρούνται κανόνες όπως στο σχολείο παρά σε περιβάλλον χωρίς κανόνες.

Παράλληλα, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, σοβαρά υπόψη λήφθηκε και ότι τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πμητιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα και το γεγονός ότι οι μαθητές που φοιτούν στα ειδικά σχολεία έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν στο περιβάλλον του σχολείου τους με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους τόσο για τη μαθησιακή τους εξέλιξη όσο και για την ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη

“Καλωσορίζουμε λοιπόν τα παιδιά μας στο φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο τους”, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικό εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Καλλιθέας και είπε ότι στη συνομιλία που είχε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Στ΄ Δημοτικού κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Μαθηματικών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “ήταν δύσκολη εξίσωση αυτή που κληθήκαμε να λύσουμε όλοι μαζί, αλλά τα καταφέραμε καλά“.

Υπογράμμισε την επισήμανση του πρωθυπουργού ότι και οι γονείς θα αισθάνονται πλέον σίγουροι να στείλουν τα παιδιά τους στο Σχολείο και την προσωπική του αναφορά στο ότι έχοντας λάβει όλες τις διαβεβαιώσεις ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος δημόσιας υγείας, ενώ τοποθετήθηκε και ο ίδιος υπέρ του ανοίγματος των Δημοτικών, ουσιαστικά για μαθησιακούς λόγους.

“Η ιδέα ότι τα παιδιά θα έμεναν μακριά από το σχολείο για έξι μήνες, από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, νομίζω ότι δημιουργούσε σε όλους μας αρκετά μεγάλη ανησυχία“, πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι “εκτός από τις πύλες των Δημοτικών Σχολείων, η Ελλάδα ξανανοίγει τις πύλες της στον κόσμο”.

“Ανοίγουμε τη χώρα μας στον κόσμο με αίσθημα φιλοξενίας”

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, “από τις 15 Ιουνίου υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας σταθερά και μεθοδικά, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. Είμαστε περήφανοι για τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας”, ενώ εξήγησε ότι “η έγκυρη λήψη αποφάσεων, ο αποτελεσματικός έλεγχος, η ιχνηλάτηση, η διαφάνεια είναι μόνο ένα μέρος της επιτυχημένης αυτής αντιμετώπισης“.

Εκείνο που ξεχώρισε είναι ότι “όλοι οι Έλληνες γίναμε ένα και κάναμε τη διαφορά. Δείξαμε βαθιά αίσθηση αλληλεγγύης, καθώς νοιαστήκαμε εξίσου για τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και για τους γείτονές μας. Τώρα ανοίγουμε τη χώρα μας στον κόσμο με αίσθημα φιλοξενίας και καλωσορίσματος. Για να αναδείξουμε ένα σημαντικό στοιχείο της ανθρωπιάς μας, να συναντηθούμε ως φίλοι και να μοιραστούμε εμπειρίες. Φροντίζουμε αυτό το καλοκαίρι η υγεία και η ασφάλεια να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα ενόσω θα μοιραζόμαστε μαζί τον πολιτισμό, την ιστορία και τις ομορφιές της πατρίδας μας”.

“Από τις πιο ωφελημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης”

Ο Στέλιος Πέτσας συνέχισε λέγοντας ότι “η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε συνεργασία με τους ειδικούς και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Και ανάλογα θα δέχεται επισκέπτες από χώρες που παρουσιάζουν βελτίωση στην επιδημιολογική τους καμπύλη. Ταυτόχρονα, θα παραμένει σε εγρήγορση για ενδεχόμενο επιδείνωσης σε κάποιες από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εφαρμόζει από 15 Ιουνίου στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επισκέπτες μας και ήδη ενισχύει τις υγειονομικές υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μας. Στόχος μας είναι η μέγιστη ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες”.

Επεσήμανε επιπλέον ότι “ήδη σήμερα, γίνεται το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι κατασκηνώσεις (camping).

Από σήμερα, επίσης, ξεκινάει η λειτουργία:

Του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου και του Μισθοδικείου.

Του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των πολιτικών δικαστηρίων.

Η πλήρης λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών ξεκινά αύριο 2 Ιουνίου, ενώ η πλήρης λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, θα αρχίσει στις 21 Ιουνίου.

Από, σήμερα, επιτρέπεται και η επαναλειτουργία των θερινών κινηματογράφων, των υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), των κτημάτων για τη διενέργεια εκδηλώσεων, των υπηρεσιών διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, των βιβλιοθηκών και των αρχειοφυλακείων, των γηπέδων γκολφ, των κολυμβητηρίων, των υπηρεσιών τατουάζ και μασάζ.

Επιτρέπεται, επίσης η επαναλειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, χωρίς την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, καθώς και των κυριακάτικων αγορών.

Από σήμερα αίρονται οι ηλικιακοί περιορισμοί στην αθλητική δραστηριότητα. Ατομικές ή ομαδικές προπονήσεις θα γίνονται με τους περιορισμούς που αφορούν στη χωρητικότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Από το προσεχές Σάββατο, θα επιτρέπεται και η διεξαγωγή αγωνιστικών δραστηριοτήτων, χωρίς την παρουσία θεατών”.

Αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι “πρόκειται για μια τολμηρή και γενναία πρόταση που βάζει τον πήχη ψηλά. Τώρα – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βέβαιο πάντως είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες, καθώς οι προτάσεις της Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει:

Α. το προτεινόμενο πακέτο είναι μεγάλο και φιλόδοξο

Στην Ελλάδα αναλογούν πόροι περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε, εδώ και μήνες, τα θέματα αυτά, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο με αποκορύφωμα τις τηλεδιασκέψεις των Συνόδων Κορυφής.

Β. είναι ευέλικτο.

Προβλέπεται τετραπλασιασμός του “Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης” προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κάτι που είχε βάλει πρώτος ο πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό τραπέζι, στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της κυβέρνησης. Προβλέπεται η αύξηση του rescEU για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών. Κάτι που, επίσης, είχε προτείνει εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Προβλέπονται, επίσης, αυξημένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.

Γ. αφορά περισσότερο επιχορηγήσεις και λιγότερο δάνεια.

Και το πακέτο των επιχορηγήσεων που αναλογεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί, στην ουσία σε ένα δεύτερο ΕΣΠΑ, ανεβάζοντας σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ τα ποσά που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Δ. το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό.

Υπενθυμίζεται πως όταν – στις 25 Μαρτίου – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ ηγέτες, με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητούσαν έναν μηχανισμό κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, το αίτημά τους έμοιαζε με ουτοπία. Και, όμως, έγινε, πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να αξιοποιήσει αυτή την ιστορική ευκαιρία για την πατρίδα μας.

Δεν θα ξοδέψουμε, αλλά θα επενδύσουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα, τους πόρους αυτούς για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα”.

Ξεκινά η καταβολή μειωμένου ΦΠΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στην ανάπτυξη των μέτρων που έχουν ληφθεί για την οικονομία. Όπως είπε:

“Από σήμερα ξεκινά – και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου – η καταβολή μειωμένου Φ.Π.Α., από το 24% στο 13%, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, καθώς και στις μεταφορές με τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία. Ήδη, από σήμερα, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα μειώνονται στο 1,20 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη στα 90 λεπτά. Από σήμερα ξεκινά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες (0,48% για τον εργοδότη και 0,42% για τον εργαζόμενο) για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Από αύριο, 2 Ιουνίου, περίπου 240.000 συνταξιούχοι, θα έχουν μεσοσταθμική αύξηση 100 ευρώ το μήνα, μικτά, στις επικουρικές τους συντάξεις. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των επικουρικών συντάξεων που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου. Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει να καταβάλλεται σε περίπου 3.500 ανέργους ναυτικούς το επίδομα ανεργίας. Ήδη, έχει καταβληθεί σε 2.160 ναυτικούς το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ».

Ξεχωριστά, για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι “εντός του Ιουνίου, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για το δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Στο νέο κύκλο θα προστεθεί και το αδιάθετο υπόλοιπο του πρώτου κύκλου, έτσι ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι, στα εργαλεία ρευστότητας που έχουμε ανακοινώσει (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και ταμείο εγγυοδοσίας), προστίθεται και ο νέος κύκλος ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου:

– για τη γενική επιχειρηματικότητα ύψους 350 εκατ. ευρώ, και

– για τις μικρές επιχειρήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, δρομολογούνται τρία νέα προγράμματα:

– Το πρώτο, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά περιβαλλοντικές υποδομές, εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων.

– Το δεύτερο, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας, συνεργατικών συνεταιρισμών και δικτυώσεων και απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποιητικής δραστηριότητας.

– Και το τρίτο, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και την κεντρική αγορά Θεσσαλονίκης».

Κλείνοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για αυτή την εβδομάδα, δύο σημαντικές – όπως είπε – πρωτοβουλίες: τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη 4 Ιουνίου, σε παρουσίαση του Προγράμματος «Restart Tourism» και την ομιλία του την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην παρουσίαση του φιλόδοξου σχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Ηλεκτροκίνηση.

“Μνημόνια επί Τσίπρα, επί Μητσοτάκη πακέτα στήριξης”

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντομπρόφσκις στα “ΝΕΑ”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα, επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης”, αναφέροντας ότι οι Έλληνες ξέρουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση μάς έβαλε σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ειδικά για τα κονδύλια των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως «δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις», σημειώνοντας πως «εμείς θα υποβάλλουμε σχέδιο που θα δουλεύει προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε πώς θα γίνονται οι καταβολές από αυτό το πακέτο και πώως θα μοιραστεί και απάντησε το εξής: “Ακόμα δεν το είδαμε, να το μοιράσουμε αποκλείεται. Θα σχεδιάσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας“. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εποπτείας απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και προσέθεσε: “Είμαστε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Μην μπερδεύονται οι Έλληνες. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας”/

Για τον τρόπο που θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα επανέλαβε ότι σημασία έχει ο σωστός σχεδιασμός και πως η Επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο κ. Πισσαρίδης εξετάζει το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το κέντρο μεταναστών και προσφύγων στη Μαλακάσα είπε ότι έχει να κάνει με την καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσωπικού και πως “θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εκλείψουν φαινόμενα παραβατικότητας”.

Για τους πρόσφυγες που αποχωρούν από τα προγράμματα στέγασης είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την ομαλή μετάβασή τους ενώ αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή ασύλου.

Σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεαστεί το πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας ο κ. Πέτσας τόνισε πως «σημασία έχει το timing και όχι το αν θα γίνουν μειώσεις φόρων και εισφορών, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη λέγοντας ότι θα ξεκινήσει από τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών γιατί θέλουμε να τονώσουμε την απασχόληση και την εργασία”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας. Εξήγησε ότι όλο αυτό το διάστημα όσοι έρχονται στην Ελλάδα υποβάλλονται σε τεστ, μένουν ένα βράδυ σε ξενοδοχείο και ανάλογα με το αποτέλεσμα υποβάλλονται σε χαλαρή καραντίνα 7 ημερών ή σε αυστηρή 14 ημερών.

“Αυτό θα συνεχίσουμε και μετά. Περιμένουμε να έχουμε πολύ λιγότερα περιστατικά καθώς οι επιδημιολογικοί κύκλοι συγχρονίζονται προς τα κάτω. Θα κάνουμε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Τα θετικά κρούσματα θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με κόστος του Δημοσίου. Ελπίζουμε να είναι λίγα ή μηδενικά”, ανέφερε.

Για τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε καταστήματα εστίασης στην Αθήνα και τον Πειραιά το Σαββατοκύριακο, είπε ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα και πως ο συγχρωτισμός είναι φυσικά ο εχθρός που πρέπει να νικήσουμε. Υπενθύμισε ότι την περίοδο της καραντίνας οι Έλληνες δείξαμε ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα και τα κρούσματα είναι μονοψήφια.

Για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, είπε ότι υπάρχει σχέδιο ενεργειών οι οποίες θα αρχίσουν να κλιμακώνονται. “Αυτές οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων δεν έχουν καμία βάση. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας συμφέροντα“, συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα