Πέτσας: Στο τραπέζι με τους θεσμούς και η “γέφυρα πλεονασμάτων”

Πέτσας: Στο τραπέζι με τους θεσμούς και η “γέφυρα πλεονασμάτων”
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από το Eurogroup της Δευτέρας το υπερπλεόνασμα της μιας χρονιάς να μετασχηματίζεται σε μείωση φόρων ή εισφορών άμεσα.

Την γέφυρα των υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο με στόχο η ετήσια υπεραπόδοση του προϋπολογισμού να διατίθεται για μόνιμα μέτρα και όχι για κοινωνικό μέρισμα ζήτησε μεταξύ άλλων η Ελλάδα από το χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Αυτό τόνισε πριν λίγη ώρα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Στέλιος Πέτσας στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η μεταφορά πλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο έχει και την καλή και την κακή του εκδοχή. Στην καλή εκδοχή ζητάμε το υπερπλεόνασμα της μιας χρονιάς να μετασχηματίζεται σε μείωση φόρων ή εισφορών άμεσα χωρίς να επιμένουμε να επαναληφθεί και την επομένη με δεδομένη ότι την ευθύνη ότι θα συνεχίζουμε να τηρούμε τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Στην κακή εκδοχή του η παρέμβαση αυτή θα σημάνει ότι αν ένα χρόνο που η Ελλάδα έχει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά πετύχει 3,2% να μπορεί να ισοσκελίζει την απώλεια με υπεραπόδοση 0,3% τον επόμενο χρόνο (να καταφέρνει δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ) με δικά της μέτρα χωρίς πιέσεις για συγκεκριμένα μέτρα από τους θεσμούς. Ο κ. Πέτσας είπε, ότι με την αλλαγή αυτή θα είναι πιο εύκολος ο στόχος της ενίσχυσης των ασθενέστερων και να βοηθηθεί έτσι ο στόχος της ανάπτυξης.

Το δεύτερο που ζητήθηκε από τους εταίρους δανειστές μας είναι η χρήση των ποσών που εισρέουν από τα κέρδη των ομολόγων για επενδυτικές δαπάνες και όχι μόνο για την μείωση του χρέους όπως ισχύει σήμερα . Το αίτημα αυτό έχει ήδη τεθεί από πέρσι και συγκεκριμένα από το Eurogroup του Δεκεμβρίου. Το ελληνικό αίτημα έχει τύχει θετικής αποδοχής από τους θεσμούς, οι οποίοι σε αυτή την φάση 1 εξετάσουν τις τεχνικές παραμέτρους εφαρμογής του. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις αντί για το Μάρτιο έχει μεταφερθεί ήδη για τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα