Plan B με τοπικά lockdown αν συνεχιστούν οι παραβάσεις μέτρων στην εστίαση

Plan B με τοπικά lockdown αν συνεχιστούν οι παραβάσεις μέτρων στην εστίαση
Εστίαση. Eurokinissi

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες και μαγαζάτορες να τηρήσουν τα μέτρα. Το μήνυμα Μητσοτάκη - Τσιόδρα και η προειδοποίηση μέσω Πελώνη

Οι παραβάσεις των υγειονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού στην εστίαση το Σαββατοκύριακο προβληματίζουν την κυβέρνηση, η οποία κρατά αναγκαστικά στο συρτάρι ένα plan B με τοπικά lockdown, ελπίζοντας ότι δε θα χρειαστεί να το εφαρμόσει.

Σαφές μήνυμα για την τήρηση των μέτρων, ιδίως στην εστίαση, έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να εκφράζει την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις.

Στο πλαίσιο του briefing δε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ουσιαστικά προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ληφθούν τοπικά περιοριστικά οριζόντια μέτρα, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα που ισχύουν σήμερα.

Ερωτηθείσα ειδικότερα για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, η κ.Πελώνη τόνισε: “Ελπίζω πως θα εισακουστούν οι εκκλήσεις της κυβέρνησης. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και θα εντατικοποιηθούν. Πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε. Είμαστε στη σταδιακή ευθεία επανεκκίνησης και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Ελπίζω ότι τα μέτρα που αναφέρατε δε θα χρειαστούν. Οι τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με το δέοντα τρόπο.”

Η κ. Πελώνη δήλωσε εξάλλου ότι: “Κοινός στόχος τώρα είναι να αποδειχθούν στέρεα τα βήματα που κάνουμε. Έτσι ώστε  να ακολουθήσουν, με ασφάλεια και  χωρίς κανένα πισωγύρισμα, τα επόμενα.  Είμαστε στην αρχή του τέλους και όχι στο τέλος της προσπάθειας. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Δεν ξεχνάμε ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καραδοκεί. Και γι΄αυτό -όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί-  οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας: Να φοράμε τη μάσκα,  να κρατάτε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό.

Αναπτύσσουμε δραστηριότητες που μας έλειψαν, εγκαταλείπουμε περιορισμούς που μας κούρασαν, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση.  Δεν εφησυχάζουμε. Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι καταστροφικός.”

Υπογράμμισε δε ότι είναι απαραίτητο και οι επαγγελματίες να συμμορφώνονται στους ειδικούς όρους λειτουργίας.

Σημειωτέον ότι τα προηγούμενα 24ωρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν παραβάσεις στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης στην Αττική, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Το Σάββατο σε  72.911 ελέγχους, καταγράφηκαν 278 παραβιάσεις των μέτρων,  επιβλήθηκαν πρόστιμα  151.400 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις.  Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους  και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους.

“Η Κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι είναι  ανάγκη να υπάρξει σεβασμός των μέτρων από όλους ώστε να συνεχίσουμε με ασφάλεια και να αποφύγουμε επιδημιολογικές εξάρσεις. Είναι  ταυτόχρονα ανάγκη να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και -πάνω απ όλα- να σπεύσουμε για εμβολιασμό. Να ενημερώσουμε όσους διστάζουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Να γίνει κοινή πεποίθηση ότι αυτή είναι η ασπίδα για την προστασία μας και την επανάκτηση της ελευθερίας μας. Ότι, με αυτό το όπλο, θα νικήσουμε τον ιό.  Και το όπλο αυτό κανένας δεν πρέπει να το στερηθεί. Το οφείλουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους  γύρω μας”, τόνισε επίσης η κ. Πελώνη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα