Ποιοι αναφέρθηκαν στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στο συνέδριο της ΝΔ

Ποιοι αναφέρθηκαν στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στο συνέδριο της ΝΔ
H Κατερίνα Καραβιώτη

Υπουργοί και στελέχη της ΝΔ μίλησαν για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στο γαλάζιο συνέδριο.

Για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ μίλησαν στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας υπουργοί και γαλάζια στελέχη, εκφράζοντας μία νέα τάση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ταυτόχρονα η λεγόμενη “σκληρή δεξιά” υιοθετώντας “τραμπική” ρητορική καταγγέλλει το “δικαιωματισμό”.

Βέβαια δεν ήταν… πολυάριθμες οι αναφορές στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αλλά η αλήθεια είναι πως μέχρι μερικά χρόνια πριν θα ήταν αδιανόητο και μόνο να συζητηθούν τέτοια θέματα σε συνέδριο της ΝΔ, αν και επί Μητσοτάκη η ΝΔ πρώτη φορά είχε στείλει επίσημα αντιπροσωπεία και στο Athens Pride από το 2017. Και είναι ενδεικτικό ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης με ανάρτησή του στα social media, χαρακτήρισε “συγκλονιστική” την ομιλία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει μια πιο δίκαιη κοινωνία για τους νέους της, για τις γυναίκες, για τα άτομα με αναπηρία, για τους ΛΟΑΤΚΙ, για κάθε ομάδα που βιώνει καθημερινά μικρότερες ή μεγαλύτερες ανισότητες και εμπόδια, που δεν έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες για να γίνει η καλύτερη εκδοχή αυτού που ονειρεύεται και μπορεί.

Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε μια πολιτική παράταξη και μια κυβέρνηση φιλελεύθερη, πατριωτική, ευρωπαϊκή, λαϊκή και ταυτόχρονα μεταρρυθμιστική.”

Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις “οριζόντιες πολιτικές που έχουν να κάνουν με τις ευάλωτες ομάδες, με τις ομάδες των ομοφύλων, με την ισότητα η οποία αφορά τους άνδρες και τις γυναίκες, με τα ζώα συντροφιάς”, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι πολιτικές “αναδεικνύουν την κοινωνική μας ευαισθησία”.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός ελληνικής κυβέρνησης, επικαλέστηκε μάλιστα τον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για να τεκμηριώσει ότι η θέση της κεντροδεξιάς παράταξης όσον αφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πρέπει να γίνει ξεκάθαρη.

“Κομβικό ζητούμενο για τους νέους είναι η ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν. Στην ιδρυτική διακήρυξη του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα, και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες», καθώς και ότι «θα θεωρεί πάντα όλους τους Έλληνες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων, αλλά και με ίσα δικαιώματα απέναντι των βιοτικών ευκαιριών και των δυνατοτήτων που διανοίγει ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός βίος.»

Το 2021 ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ άτομο για μία υπουργική θέση, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας. Είμαι πεπεισμένος λοιπόν ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία, μπορούν, στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού, του προοδευτισμού και του ευρωπαϊσμού που τις διακρίνουν να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα για ισονομία και ισότητα όλων των πολιτών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, όπως ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας, κάτι που στηρίζει το 75% των νέων στην Ελλάδα”, ανέφερε ο κ.Γιατρομανωλάκης.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση από τον πρωθυπουργό της επιτροπής ισότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, καταλήγοντας: “Πλέον, υπάρχει η ωριμότητα, η διορατικότητα και ο προοδευτισμός που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν και τα επόμενα βήματα. Η ΝΔ και η Ελλάδα οφείλουν και μπορούν να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας.”

Σημειωτέον ότι ο κ.Γιατρομανωλάκης έχει υπογράψει στην καμπάνια “Πες το ναι” υπέρ του γάμου και της τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών, την οποία τρέχει ο ηθοποιός, Γιώργος Καπουτζίδης, και για την οποία ιερείς έχουν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό.

Αλλά και η υπεύθυνη ισότητας φύλων της ΟΝΝΕΔ, Κατερίνα Καραβιώτη, στη δική της ομιλία σημείωσε ότι η Ελλάδα έκανε πολλά βήματα προς την ισότητα των φύλων, προσθέτοντας:

“Παράλληλα, για πρώτη φορά η στρατηγική για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ γίνεται εθνική. Γιατί όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, έχουν ίσα δικαιώματα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.”

Υπενθυμίζεται ότι η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, είχε μιλήσει για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων τον περασμένο Δεκέμβριο στο Be An Ally Forum.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα