Politico: Πώς η Καϊλή θα προσπαθήσει να “ανατινάξει” το Qatargate

Politico: Πώς η Καϊλή θα προσπαθήσει να “ανατινάξει” το Qatargate
H Εύα Καϊλή AP

Σύμφωνα με το Politico η Εύα Καϊλή ξεκινά μια διαδικασία νομικής αμφισβήτησης με στόχο να ανατρέψει όλη την έρευνα του Qatargate.

Ενώπιον των αρχών στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα η υπεράσπιση της Εύας Καϊλή με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα να καλεί τους συνηγόρους της σε ακρόαση. Οι δικηγόροι της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικές αρχές και οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών ενήργησαν παράνομα. Τη θέση τους αναμένεται να στηρίξει και ο Andrea Cozolino που επίσης κατηγορείται για το σκάνδαλο του QatarGate.

Οι δικηγόροι της Sven Mary και Christophe Marchand θα υποστηρίξουν ότι οι βελγικές αρχές παραβίασαν την κοινοτική νομοθεσία η οποία προστατεύει τη βουλευτική ασυλία των ευρωβουλευτών, κάτι που θα ισχυριστούν όσοι θεωρούνται ύποπτοι. Αναφέρουν πως οι παρακολουθήσεις έγιναν πριν την άρση της ασυλίας της. Συνολικά θα κληθούν εκ νέου 13 φερόμενοι ύποπτοι για το σκάνδαλο, από ευρωβουλευτές μέχρι διπλωμάτες του Κατάρ και του Μαρόκου.

Το Politico σε εκτενές δημοσίευμά του αναφέρει πως η πλευρά της κ. Καϊλή κατέθεσε έλεγχο νομιμότητας των διαδικασιών, στοχεύοντας στο να κληθούν στον εισαγγελέα όλοι οι εμπλεκόμενοι. Αίτημά τους είναι οι κατηγορίες εναντίον της ευρωβουλεύτριας να καταπέσουν λόγω της παραβίασης της ασυλίας της ως ίσχυε. Θα υποστηρίξουν ακόμη πως πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες εναντίον της, οι αρχές θα έπρεπε να καταθέσουν σχετικό αίτημα προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας.

Η πλευρά του Cozolino αναφέρει πως όσα στοιχεία συγκεντρώθηκαν παράτυπα για τις υποθέσεις, δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο.

Η αιφνιδιαστική παραίτηση τον Ιούνιο του επικεφαλής ανακριτή που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση, Michel Claise, ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων, έχει ήδη περιπλέξει τα πράγματα.

Ο Michaël Fernandez-Bertier, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Transparency International Belgium, ΜΚΟ κατά της διαφθοράς, δήλωσε πως η ποινική έρευνα θα μπορούσε τώρα να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη, αλλά όχι να ακυρωθεί. “Τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν παράτυπα δεν οδηγούν απαραίτητα στην ακύρωση της έρευνας, καθώς το δικαστήριο μπορεί να κρίνει τη σοβαρότητα της παρατυπίας”, δηλώνει ο ίδιος στο Politico.

Ωστόσο, η γραφειοκρατία των βελγικών αρχών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστούν πολλοί μήνες για να λάβουν οι δικαστές τις αποφάσεις τους σχετικά με τους ισχυρισμούς των δικηγόρων υπεράσπισης. Σχετικά με τους Παντσέρι και Τζιόρτζι η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς και οι δύο έχουν ομολογήσει ότι συμμετείχαν στο σκάνδαλο διαφθοράς, κάτι που δεν ισχύει για την Εύα Καϊλή.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα