Πολιτική θύελλα για την υπόθεση Λιγνάδη – Η αντιπολίτευση ζητά παραίτηση Μενδώνη

Πολιτική θύελλα για την υπόθεση Λιγνάδη – Η αντιπολίτευση ζητά παραίτηση Μενδώνη
Λίνα Μενδώνη Eurokinissi

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης για τον χειρισμό της υπόθεσης Λιγνάδη, κάνοντας λόγο για άμεση συγκάλυψη.

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση της Λίνας Μενδώνη κατά τη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής για την πολύκροτη υπόθεση της παραίτησής του Δημήτρης Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου εν μέσω των καταγγελιών περί σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Επιχειρώντας να αποποιηθεί κάθε πολιτική ευθύνη, έκανε λόγο για “εξαπάτηση” εκ μέρους του Δ. Λιγνάδη. Η κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είναι προσωπικός της φίλος ούτε της ίδιας ούτε του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι δεν γνώριζε για τις φήμες που υπήρχαν σχετικά με την προσωπική του ζωή.

Παράλληλα, μετά την κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για σεξουαλική βία από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.

Η εν λόγω αναφορά διαβιβάζεται αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί με την ερευνώμενη υπόθεση, ύστερα και από τη νέα (δεύτερη) μήνυση σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού από 25χρονο (σήμερα) άνδρα που τον κατηγορεί για βιασμό όταν ήταν 14 ετών.

“Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή” είπε άλλωστε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.

“Ο Λιγνάδης με εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη”

“Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες, η αντίδρασή μου ήταν να μιλήσω μαζί του. Τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη πιθανώς προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ, η οποία επέδρασε καταλυτικά”, είπε χαρακτηριστικά ενώ επανέλαβε πως δεν φέρει καμία πολιτική ευθύνη.

Οργή από την αντιπολίτευση

Αμέσως μετά τις αντιδράσεις ήρθε και η σύσσωμη καταδίκη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για “μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης”, τονίζοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού “ανακάλυψε με 20 μέρες καθυστέρηση ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος”.

“Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη”, προσθέτει.

“Η σημερινή συνέντευξη της κ. Μενδώνη αποτελεί μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης. Με 20 μέρες καθυστέρηση ανακάλυψε ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος” και πως την εξαπάτησε. Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική. Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης” είπε αναλυτικά ο κ. Ηλιόπουλος.

Η απάντηση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ:

“Η μόνη απόπειρα συγκάλυψης- και είναι γνωστή στο πανελλήνιο- είναι η απόπειρα που έκανε ο κ. Τσίπρας, εγγράφως μάλιστα, να μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας. Είναι πραγματικά θλιβερή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει κομματικό χρώμα σε μια υπόθεση η οποία θα έπρεπε να βρίσκει ενωμένο τον πολιτικό κόσμο απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που μέσω της ημερίδας με θέμα “Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι”, ενθάρρυνε τα στόματα να ανοίξουν. Και θα λάβει κάθε θεσμικό μέτρο ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Οσο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν έρθει στο φως, το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη και όλες οι κρατικές υπηρεσίες είναι στη διάθεσή της”, απάντησε εν συνεχεία η ΝΔ.

Με τη φράση “Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές”, το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε τα όσα ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων, οι Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαππας και Μανώλης Όθωνας, απέδωσαν την ευθύνη στον Πρωθυπουργό, καθώς υποστήριξαν πως με δική του εντολή τοποθετήθηκε ένας επικίνδυνος άνθρωπος, με καταγγελίες εις βάρος του και δικαστικές εκκρεμότητες στο Εθνικό Θέατρο.

“Όταν έμαθαν περί τίνος πρόκειται προσπάθησαν να το συγκαλύψουν. Δόθηκε εντολή στη κ. Μενδώνη να το συγκαλύψει, όμως βλέπουν ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν και τώρα αποστασιοποιούνται”, ανέφεραν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσθεσαν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει θεσμικές πρωτοβουλίες για να απολογηθούν όσοι έκαναν τις συγκεκριμένες επιλογές.

“Η κυβέρνηση ψάχνει για φταίχτες, πρέπει όμως να αναλάβει την ευθύνη”, τόνισαν.

Γεννηματά: Προσωπικές ευθύνες Μητσοτάκη

Προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για προσπάθεια συγκάλυψης απέδωσε εξάλλου η Φώφη Γεννηματά , με δήλωσή της για την υπόθεση Λιγνάδη.

“Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη.

Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον “επικίνδυνο”, όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη;

Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση;

Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη”, τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Επισημαίνει ακόμη ότι η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης.

“Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη “φιλότιμο”, είναι απόλυτα άγνωστη. Ντροπή!”, υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

ΚΚΕ: Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται

“Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης” επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και τονίζει στη συνέχεια:

“Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”.

Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα