Πολιτικό “γύρω-γύρω όλοι” και στη μέση ο Στουρνάρας

Πολιτικό “γύρω-γύρω όλοι” και στη μέση ο Στουρνάρας
Από την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τον διορισμό του Γ.Στουρνάρα Eurokinissi

Διαφορετικές αποχρώσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προκάλεσε η παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα στην Βουλή, ώστε να εγκριθεί η ανανέωση της θητείας του στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Με ένα πολιτικό «γύρω-γύρω όλοι» και στην μέση τον …Γιάννη Στουρνάρα, έμοιαζε η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ – Τραπεζών της Βουλής, όπου εγκρίθηκε ο διορισμός του,  για τα επόμενα 6 χρόνια στην θέση του διοικητή της ΤτΕ. Υπήρξαν κυβερνητικοί βουλευτές που υποστήριξαν θερμά την επιλογή. Διαφορετικού ύφους και περιεχομένου κριτικές από τον ΣΥΡΙΖΑ και η διακριτική στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. Στα αξιοσημείωτα και το «παρών» του ΚΚΕ.

«Δεν έχω πρόβλημα να πάω πιο αριστερά» 

Ένα ενδιαφέρον στιγμιότυπο καταγράφθηκε όταν ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Ο Κώστας Τασούλας, που προέδρευε του ζήτησε να μετακινηθεί από το έδρανο που βρίσκονταν, προκειμένου να μπορεί να τον «πιάσει» η κάμερα μια και η συνεδρίαση γίνονταν στην Αίθουσα της Γερουσίας.

– «Σας ζητάω να αλλάξετε απλά θέση και όχι άποψη», είπε χιουμοριστικά ο Κώστας Τασούλας.

– «Από ότι καταλαβαίνω μου ζητάτε να πάω πιο αριστερά» απάντησε αμέσως ο Νίκος Φίλης, αφού πράγματι έπρεπε να μετακινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω» συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Φίλης, λίγο αργότερα έδειξε πώς …το εννοούσε. Άσκησε σκληρή κριτική στον Γιάννη Στουρνάρα για την έως τώρα θητεία του. Αν και διευκρίνισε ότι η κριτική αφορά την πολιτική πρακτική του ως κεντρικού τραπεζίτη και όχι τον ίδιο ως πρόσωπο. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «αντιπολίτευση ασκούν τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς. Όχι θεσμικοί παράγοντες». Επισήμανε επίσης ότι «είναι η στιγμή σήμερα να αλλάξουμε και πολιτικές και πρόσωπα» λέγοντας πως δεν γίνεται «οι τραπεζίτες να κυβερνούν τις κοινωνίες».

Διαφορετικές οπτικές στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση όμως κινήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη. Με επιθετικό ύφος, καταλόγισε στον Γιάννη Στουρνάρα προσωπικές φιλοδοξίες λέγοντας πως ακολούθησε το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «πρωθυπουργός δεν θα γίνετε ποτέ με την ψήφο του λαού». Αρκετά πιο θεσμικός ήταν όμως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης που επισήμανε ότι με τον Γιάννη Στουρνάρα «μπορέσαμε να συνυπάρξουμε θεσμικά, αλλά διαφωνούσαμε». Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα γεγονότα του 2015 λέγοντας πως «δεν αμφισβητώ τι έγινε το 2015 – βεβαίως με την δική μας ερμηνεία των γεγονότων. Αμφισβητώ ότι τέλος του 2014 όλα ήταν καλά», δηλαδή την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας.

Οι «γαλάζιοι» που στήριξαν τον Γ.Στουρνάρα

Από την πλευρά της  Νέας Δημοκρατίας, δεν ήταν λίγοι (αν και όχι όλοι)  οι βουλευτές- μέλη της επιτροπής, που ζήτησαν να λάβουν τον λόγο προκειμένου να υπερασπιστούν την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την θέση του κεντρικού τραπεζίτη.  Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Κλείνοντας την συνεδρίαση επισήμανε συνολικά την συμβολή των κεντρικών τραπεζιτών στην νεώτερη ιστορία της χώρας θυμίζοντας ότι κάποοι έγιναν και πρωθυπουργοί. Επίσης συνεχάρει τον Γιάννη Στουρνάρα για την ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζει τις επιθέσεις που γίνονται στο πρόσωπό του, «φωτογραφίζοντας» την τοποθέτηση της Θεοδώρας Τζάκρη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «είναι μέλος του Μουσικου Συλλόγου Ευτέρπη» κάτι που «τον βοηθάει να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις σαν μουσικόφιλος».

Θετικά σχόλια για την επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα έκανε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, Θανάσης Μπούρας που φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι «στηρίζω την επιλογή του πρωθυπουργού». Όπως και ο αρχαιότερος βουλευτής του κοινοβουλίου, Γιάννης Τραγάκης που αναφέρθηκε θετικά στο γεγονός ότι Γιάννης Στουρνάρας υπήρξε υπουργός Οικονομικών της χώρας. Ως θετική εξέλιξη αποτίμησε την επιλογή και η Μαριέττα Γιαννάκου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, στην Βουλή Eurokinissi

 

«Ξέρουμε και την άλλη πλευρά του λόφου»

Πάντως ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, αντιμετώπισε εξαιρετικά μειλίχια, είτε τις επικρίσεις, είτε τις θετικές απόψεις που ακούστηκαν. Ειδικά μάλιστα για την κυβερνητική θητεία του επισήμανε πως «νομίζω ότι είναι καλό αυτό, γιατί έχουμε δει και την άλλη πλευρά του λόφου. Ξέρουμε την ανάγκη των υπουργείων Οικονομικών». Ενώ για την περίοδο της θητείας του επί ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν ήταν ανέφελη η συνύπαρξή μας. Προσπαθήσαμε όμως να τα βάλουμε στην άκρη».

Ο Γιάννης Στουρνάρας θέλησε μάλιστα να απαντήσει και σε ερωτήσεις που αφορούσαν την μυστικότητα των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας για «θεωρίες συνομωσίας» που κατά καιρούς ακούγονται. Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν αποφασίζουν οι ιδιώτες μέτοχοι στην Γενική Συνέλευση» ότι συμβαίνει είναι «είναι πεντακάθαρο όπως προβλέπεται από το νόμο».

Επίσης απαντώντας στην κριτική που άσκησε το ΚΚΕ στο θεσμό, αναφέρθηκε και στον ρόλο που παίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε κάθε χώρα.Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «οι κεντρικές τράπεζες προστατεύουν την εργατική τάξη» Σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει γιατί βασική δουλειά της κεντρικής τράπεζας είναι να προστατεύει μια χώρα από τον πληθωρισμό, που χτυπά κυρίως τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Να σημειώσουμε ότι υπέρ της υποψηφιότητας του Γιάννη Στουρνάρα τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μέρα25 και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα