Πρεμιέρα για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, με “αντίπαλο” την αλαζονεία

Πρεμιέρα για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, με “αντίπαλο” την αλαζονεία
Εξοδοι υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία την νέας κυβέρνησης Giannis Dimitropoulos / SOOC

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει αυστηρές συστάσεις στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης του και να επαναλάβει τις πολιτικές προτεραιότητες.

Το σύνθημα για γρήγορη προώθηση “δραστικών μεταρρυθμίσεων” σε συγκεκριμένη ιδεολογική γραμμή και με τον “αέρα” της ευρείας εκλογικής νίκης, αναμένεται να δώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης του.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα κατά της αλαζονείας και της χαλαρότητας που θα μπορούσε να επιφέρει το εκλογικό αποτέλεσμα και το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία.

Και στις πρώτες δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Μητσοτάκης είχε άλλωστε σπεύσει να διαβεβαιώσει ότι δεν θα δεχθεί τέτοια φαινόμενα. “Αυτή η πολιτική κυριαρχία δεν είναι συνταγή αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή”, ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε ψηφοφόρους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ και προανήγγειλε: “Θα ζητήσω από όλα μας τα στελέχη να είμαστε προσγειωμένοι”.

Ενώ στην πρώτη του δήλωση μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα είχε μεταξύ άλλων τονίσει: “Δεν πρόκειται να ανεχθώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά. Είμαστε απέναντι στα προβλήματα και δίπλα σε όλους τους πολίτες”.

Την ίδια στιγμή ο κ.Μητσοτάκης είχε καταστήσει σαφές ότι θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ως εντολή για “μεγάλες μεταρρυθμίσεις” με το δικό του ιδεολογικό πρόσημο, χωρίς να χρειάζεται να επιδιώξει συναινέσεις με την αντιπολίτευση. Ούτως ή άλλως ο αποδυναμωμένος ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μία περίοδο εσωκομματικών διεργασιών, ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την προσπάθεια να κυριαρχήσει στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Ο κ. Μητσοτάκης και προεκλογικά είχε προδιαγράψει ως προτεραιότητες το “project νέο ΕΣΥ”, τη δημιουργία νέου συστήματος αεροδιακομιδής του ΕΚΑΒ με μισθωμένα ελικόπτερα, την περαιτέρω ψηφιοποίηση του δημοσίου, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των δομών του δημοσίου (μεταξύ των οποίων νοσοκομεία και σχολεία).

Ο πρωθυπουργός αναμένεται φυσικά να αναφερθεί και στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας και Στεγαστικής Πολιτικής, το οποίο έχει αναλάβει η Σοφία Ζαχαράκη. Με τη σύσταση αυτού του νέου υπουργείου άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να απευθυνθεί τόσο στο συντηρητικό δεξιό κοινό με πολιτικές για το δημογραφικό όσο και σε πιο κεντρώο ακροατήριο με πολιτικές στήριξης. Στο νέο υπουργείο μάλιστα θα μεταφερθεί η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει νέο κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία, βάζοντας την προσωπική του “σφραγίδα” σε κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής, αρχής γενομένης από το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι στο debate ο πρωθυπουργός είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του Market Pass και για το υπόλοιπο του 2023, επομένως αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης θα αφορά την οικονομική και φορολογική πολιτική και θα περιλαμβάνει προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις το 2024, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, φοροελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Πριν το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί όμως το νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος 2” με ρυθμίσεις για την επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο και το συντονισμό φορέων, ενώ χωριστά αναμένεται να έρθει το νομοσχέδιο για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το υπερταμείο στον έλεγχο του κράτους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα