Πρεμιέρα Μητσοτάκη με βολές κατά Τσίπρα και άνοιγμα στον εκσυγχρονισμό μέσω Γιαννίτση

Πρεμιέρα Μητσοτάκη με βολές κατά Τσίπρα και άνοιγμα στον εκσυγχρονισμό μέσω Γιαννίτση
ΒΟΥΛΗ - Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Όχι τυχαία ο πρόεδρος της ΝΔ στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή μετά την εκλογή του για το ασφαλιστικό, εστίασε στις περικοπές στο δημόσιο καταγγέλλοντας δημιουργία νέου κομματικού κράτους

Ως πρόκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση και όχι πρόσκληση σε διάλογο απέρριψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση τις δικές της προτάσεις για το ασφαλιστικό, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Συζήτηση που εξελίχθηκε στην πρώτη μονομαχία Τσίπρα- Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι κορόιδεψε συστηματικά τους Έλληνες και να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά, κάνοντας ταυτόχρονα αυτοκριτική για τις διαχρονικές ευθύνες και της ΝΔ για τη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού (αλλά αποδίδοντας το κύριο βάρος στον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ) και κυρίως, ένα ενδιαφέρον πολιτικό άνοιγμα στο χώρο του εκσυγχρονισμού μέσω της υπεράσπισης του Τάσου Γιαννίτση.

“Εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα πράγματα στη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερα. Κοροϊδέψατε συστηματικά τους Έλληνες. Ακουσα την ανάλυση σας για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά; Τώρα τα θυμηθήκατε; Μήπως το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο πριν από ένα χρόνο και με τις δικές σας παρεμβάσεις έπαψε να είναι;”, είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος προσωπικά στον κ.Τσίπρα.

“Μέχρι τον Αύγουστο ήταν το δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο. Τωρα το αριστερά- δεξιά. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος, μας πάτε πίσω σε εποχές διχασμού” συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι το πραγματικό δίλημμα είναι άλλο και αφορά στην επιλογή ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και του κομματικού κράτους και το αύριο της αλήθειας των δίκαιων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν χώρα από την κρίση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα άδικο σύστημα με προνόμια και εξαιρέσεις, που διαμορφώθηκε σταδιακά αντανακλώντας τις πιέσεις κοινωνικών ομάδων και πολιτικές σκοπιμότητες. “Αυτή την πραγματικότητα αρνηθήκαμε μέχρι πρόσφατα ως κοινωνία να αναγνωρίσουμε όμως ο κύκλος της σιωπής πρέπει να σπάσει” είπε.

Επικαλέστηκε μάλιστα μία φράση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη. Τάσου Γιαννίτση, ότι για σταθερή λύση στο ασφαλιστικό χρειάζεται νέα κοινωνική συμφωνία και αυτή δε μπορεί να γίνει χωρίς αναγνώριση λαθών.

“Ως νέος αρχηγός έχω δεσμευθεί να μην επαναλάβω αυτά τα λάθη, αλλά μην παριστάνετε κι εσείς ότι δεν έχετε ευθύνη”, είπε, υπενθυμίζοντας ότι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ στο Σύνταγμα ήταν η αποδοκιμασία του σχεδίου Γιαννίτση και σε αυτή πρώτοι καταγγέλλοντες ήταν η τότε ηγεσία του Συνασπισμού.

“Αναβάλλοντες και καταγγέλοντες μας έφτασαν έως εδώ” πρόσθεσε, ομολογώντας ότι “τότε και η δικιά μας παράταξη δεν βοήθησε”. Σημείωσε όμως ότι με το νόμο Σιούφα του 1992 δόθηκαν 20 χρόνια ζωής στο ασφαλιστικό, ότι η πρώτη μεγάλη ενοποίηση έγινε επί Πετραλιά το 2008 όταν τα 133 ταμεία έγιναν 13. Ομολόγησε ότι ούτε αυτά ήταν αρκετά και πρόσθεσε ότι το 2010 με το νόμο Κουτρουμάνη Λοβέρδου και μετά το 2012 από την κυβέρνηση Σαμαρά και το Γιάννη Βρούτση έγινε προσπάθεια να ανακτηθε΄’ι ο δημοσιονομικός έλεγχος των εισροών και εκροών του συστήματος.

Υποστήριξε ότι το κυβερνητικό σχέδιο δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων και ότι ενσωματώνει την ιδεοληψία και την ταξική αντίληψη της κυβέρνησης που επιτίθεται σε όποιον δραστηριοποιείται με επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως δεν παρουσίασε λεπτομερείς δικές του προτάσεις, αλλά έδωσε ένα περίγραμμα αρχών για το ασφαλιστικό. Διαφώνησε με την ενοποίηση σε ένα ταμείο, αλλά πρότεινε τρία ταμεία (για μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις περικοπές στο δημόσιο ως ισοδύναμο για να απόφευχθούν τα μέτρα ύψους 1,8 δισ. Πρότεινε μάλιστα αναστολή των αυξήσεων 150 εκ ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους.

“Εισπράτετε ήδη κατακραυγή από όλες τις κοινωνικές ομάδες, είτε φοράνε γραβάτα είτε όχι. Μήπως πρέπει να πάτε εσείς στα τρακτέρ να συνομιλήσετε, όπως πηγαίνατε τότε και τους τάζατε;¨, είπε σε άλλο σημέιο της ομιλίας του απευθυνόμενος ειρωνικά στον πρωθυπουργό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα