Προειδοποιήσεις διαγραφών στο ΚΙΝ.ΑΛ: «Μεγάλη μπουκιά φάε…»

Προειδοποιήσεις διαγραφών στο ΚΙΝ.ΑΛ: «Μεγάλη μπουκιά φάε…»
Η Φώφη Γεννηματά στην Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής Eurokinissi

Στο μέλλον παραπέμπεται το πολιτικό πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής. Αποκαλύφθηκαν οι διαστάσεις του με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και την διαφοροποίηση Παπανδρέου – Καστανίδη.

Οι μεγάλες αναταράξεις αποφεύχθηκαν στο Κίνημα Αλλαγής μετά την διαφοροποίηση Παπανδρέου – Καστανίδη στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής έληξε με μια αυστηρή προειδοποίηση της Φώφης Γεννηματά με στόχο τα φαινόμενα αποκλίσεων να σταματήσουν. Όμως η εξέλιξη αυτή μοιάζει λιγότερο με λύση του πολιτικού προβλήματος που ξεκάθαρα πλέον διαπιστώνεται στο ΚΙΝ.ΑΛ και περισσότερο με παραπομπή του σε μελλοντικό χρόνο. Άλλωστε όπως προκύπτει από την εικόνα του ΚΙΝ.ΑΛ τυχόν υλοποίηση της δέσμευσης της Φώφης Γεννηματά για «μηδενική ανοχή» δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί.

Εύθραυστη συνοχή

Η Φώφη Γεννηματά, απαίτησε στην συνεδρίαση να υπάρχει συνεκτική εικόνα του ΚΙΝ.ΑΛ προς τα έξω. Αντίληψη που φαίνεται να συσπειρώνει την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Σε αυτή την βάση άλλωστε διασφαλίστηκε και η πρόσκαιρη λήξη των εσωκομματικών διεργασιών μετά τις διαφοροποιήσεις. Ταυτόχρονα όμως, αναδείχθηκε ότι δεν είναι στερεό το πολιτικό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο «πατάει» το όποιο μορατόριουμ επιτεύχθηκε. Η πρόεδρος και η ηγετική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ επικαλέστηκαν τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος που αναφέρονται στην «γραμμή» της αυτόνομης πορείας του κόμματος. Θέση με την οποία όλα τα μέλη της Κ.Ο δήλωσαν ότι προκρίνουν ως κατεύθυνση, δίχως όμως να αντιλαμβάνονται κατ’ ανάγκη τον όρο με το ίδιο περιεχόμενο. Ιδίως μάλιστα από την στιγμή που η περίφημη «αυτόνομη πορεία» δεν είναι ευθύγραμμη αλλά έχει …. «στροφές». Μια από αυτές ήταν και το νομοσχέδιο για τις υπαίθριες συναθροίσεις όπου και εντοπίστηκε το πρόβλημα. Στις επίμαχες συνεδριάσεις της Βουλής, πέρα από τις διαφοροποιήσεις Παπανδρέου – Καστανίδη ήταν σαφείς οι «αποχρώσεις» που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος Eurokinissi

Τοποθετήσεις

Εκτός από τον Γιώργο Καμίνη, που ήταν ο πρωταγωνιστής της σύγκλισης θέσεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας – ΚΙΝ.ΑΛ ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, την επιλογή υπερασπίστηκε μόνον ένα μέρος των βουλευτών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στην ομιλία του στήριξε το νομοθέτημα στην βάση του αυτονόητου μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Όπως είπε «η πρακτική όλων των δημοκρατικών κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης –είτε συντηρητικά κόμματα κυβερνούν είτε φιλελεύθερα κόμματα είτε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα- έχει πάντα ως κριτήριο την εναρμόνιση αυτών των δικαιωμάτων των διαδηλωτών και οπωσδήποτε και όλων των άλλων». Μάλιστα εκτίμησε πως το «όχι» θα ήταν λαϊκισμός αναφέροντας μάλιστα πως « το 33% των Ελλήνων πολιτών κατά τις δημοσκοπήσεις τον καιρό που κυβερνούσαμε εμείς πίστευε ότι μας ψεκάζουν». Η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Ευαγγελία Λιακούλη εξαπέλυσαν επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με την πρώτη να δηλώνει ότι «μαθήματα πολιτικής, μαθήματα ιστορίας, μαθήματα ηθικής το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάρει». Η Ε.Λιακούλη αναφέρθηκε στα τελευταία γεγονότα λέγοντας πώς «ο ελληνικός λαός παρακολουθεί: παραδικαστικά, επιχειρηματικά, κασέτες, τους «White House», υπουργούς, πρωθυπουργούς στο αέναο παζάρι των μαγαζιών, των παραμάγαζων και ζαλίζεται». Τις αντι-ΣΥΡΙΖΑ κορώνες πάντως απέφυγε ο Κώστας Σκανδαλίδης λέγοντας πως «δεν μπορεί επειδή υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις και όλα αυτά η χώρα να το φέρει αβασάνιστα, γιατί εδώ υπάρχει ένα κράτος μεροληπτικό». Στήριξε πάντως την επιλογή της ψήφισης του νομοθετήματος. Παρόλα αυτά άλλοι βουλευτές του Κινήματος όπως ο Μιχάλης Κατρίνης, που φέρεται να δήλωσε στην Κ.Ο ότι διαφωνούσε, όπως επίσης ο Ανδρέας Πουλάς και ο Γιώργος Μουλκιώτης επέλεξαν να κρατήσουν αποστάσεις, αν και πειθάρχησαν με την ψήφο τους στην απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η εικόνα που φάνηκε στην Βουλή, εκφράστηκε και στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από την πλευρά του Χάρη Καστανιδη τέθηκε ευθέως θέμα «ταύτισης με την δεξιά» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ δεν έλλειψαν και οι προτάσεις να υπάρξει συζήτηση για την τακτική του κόμματος. Θέση που απορρίφθηκε επί του παρόντος, αφού εκκρεμεί για τον Σεπτέμβριο η πανελλαδική συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής. Μια διαδικασία που εκ φύσεως θα ασχοληθεί με τέτοιου είδους ζητήματα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου Eurokinissi

Ο Γιώργος Παπανδρέου

«Ειδική περίπτωση» πάντως θα συνεχίσει – όπως όλα δείχνουν – να αποτελεί μέσα σε αυτό το τοπίο ο Γιώργος Παπανδρέου. Η ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού και οι αυτόνομες διεθνείς διασυνδέσεις του, συνιστούν όπως φαίνεται μια «αυτόνομη οντότητα» εντός του Κινήματος Αλλαγής. Ο Γιώργος Παπανδρέου άλλωστε την υπερασπίστηκε και στην συνεδρίαση της Κ.Ο αφού κάθε άλλο παρά διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν και στο μέλλον διαφοροποιήσεις από την πλευρά του. Μάλιστα φέρεται να ζήτησε και ενίσχυση του εσωκομματικού διαλόγου για τέτοιου είδους ζητήματα. Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει να διαθέτει το …πιο βαρύ επώνυμο στο Κίνημα Αλλαγής και οι συμβολισμοί που προσθέτει στο κόμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Ιδίως από την στιγμή που στην «πρώτη γραμμή» της πολιτικής επιχειρηματολογίας του ΚΙΝ.ΑΛ παραμένει η πολιτική συνέχεια με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ηθική και πολιτική

Από την πλευρά της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, μοιάζει να γίνεται αντιληπτό το εύρος των πολιτικών διαφοροποιήσεων. Έτσι εκτός από τν πολιτική πυγμής που επιχειρεί να επιδείξει η Φώφη Γεννηματά προειδοποιώντας με διαγραφές, αναδεικνύει και την ηθική διάσταση του θέματος.

Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η φράση της στην Βουλή σχετικά με τις πολιτικές μεταγραφές: «το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές μεταγραφές με τον τρόπο που έγιναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θέλετε να καθιερωθούν ως η πολιτική πραγματικότητα του τόπου μας. Επειδή την κανονικότητα την θεωρώ συντηρητική, στο Κίνημα Αλλαγής η επανάστασή μας είναι η επιστροφή της ηθικής στην πολιτική». Ουσιαστικά με αυτή την επίκληση γίνεται προσπάθεια από την ηγεσία του κόμματος να καλυφθούν τα «κενά» της πολιτικής ομοιογένειας.

Η Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Το μέλλον

Όπως όλα δείχνουν οι δοκιμασίες για το Κίνημα Αλλαγής, δεν είναι πίσω, αλλά μπροστά του.

Οι συνθήκες πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό οξύνονται. Η θέση ότι από την αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ που επαναφέρει θέματα της προηγούμενης διακυβέρνησης αποτελεί ευκαιρία για την αύξηση της πολιτικής επιρροής του ΚΙΝ.ΑΛ στο χώρο του κέντρου, είναι πλειοψηφική στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Όχι όμως και κυρίαρχη. Έτσι η «τήρησή» της δύσκολα θα επιτευχθεί χωρίς πολιτικές αναταράξεις.

Η προειδοποίηση που απεύθυνε η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με την οποία «όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδα» ικανοποιεί την δυσαρέσκεια από την διαφοροποίηση των Παπανδρέου – Καστανίδη που καταγράφθηκε σε πολλούς βουλευτές του κόμματος. Από την άλλη όμως δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες: Τόσο στην λήψη αποφάσεων τακτικής αφού θα πρέπει να σταθμίζονται πολύ περισσότερο οι διαφωνίες όσο και στο τι μέλλει γενέσθαι.

Άλλωστε οι διαφωνίες που είναι πιθανόν να προκύψουν στο μέλλον από βουλευτές, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αφορούν μόνον μια κριτική περί «ταύτισης με την Νέα Δημοκρατία». Είναι δυνατόν να προκύψουν και από την αντίθετη ακριβώς οπτική, αυτή της «ταύτισης με τον ΣΥΡΙΖΑ». Η ομάδα εντός της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ που ζητά σκληρή πολεμική έναντι της Κουμουνδούρου είναι εξαιρετικά συμπαγής και όπως δείχνει αποφασισμένη. Τα προβλήματα λοιπόν μάλλον θα οξυνθούν τους φθινοπωρινούς μήνες. Τότε που πολλοί προβλέπουν ότι η οικονομική κρίση ίσως οδηγήσει την κυβέρνηση σε μη δημοφιλείς αποφάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα