Προσφυγικό: Η κυβέρνηση ποντάρει στο νέο σύστημα ασύλου

Προσφυγικό: Η κυβέρνηση ποντάρει στο νέο σύστημα ασύλου
Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi

Σε μείωση των ροών χάρη στο νέο νομοσχέδιο ελπίζει το Μαξίμου, το οποίο ταυτόχρονα υπόσχεται ανταλλάγματα στις περιοχές που θα δεχθούν πρόσφυγες για να αποσυμφορήσει τα νησιά, ενώ ετοιμάζει νέο κέντρο ταυτοποίησης στη Σάμο και σχέδιο για τα 5.000 ασυνόδευτα παιδιά

Το προσφυγικόμεταναστευτικό αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί απτά αποτελέσματα και μείωση των ροών, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική ανοιχτών συνόρων, και τώρα το εκλογικό της κοινό προσδοκά αποτελέσματα, την ώρα που η Τουρκία ανοίγει όλο και περισσότερο τη “στρόφιγγα”.

Η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαίτερα στο νέο σύστημα ασύλου, με το οποίο ευελπιστεί να επιτύχει μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αύξηση των επιστροφών και αποσυμφόρηση των κέντρων ταυτοποίησης.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 70.000 αιτήσεις ασύλου, πολλές εκ των οποίων “σέρνονται” εδώ και τρία χρόνια, ενώ από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.806 επιστροφές στην Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε χθες στη Βουλή ότι το παλιό σύστημα ασύλου ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας προσέλκυσης προσφύγων. Οι αντιδράσεις δε μη κυβερνητικών οργανώσεων στο νέο σύστημα ασύλου δεν αποθαρρύνουν την κυβέρνηση, η οποία εξάλλου έχει αφήσει αιχμές για το ρόλο των ΜΚΟ στη διαχείριση του προσφυγικού.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν ακράδαντα ότι εφόσον με το νέο νομοσχέδιο διαχωρίζονται αυστηρά, αποτελεσματικά και γρήγορα οι δικαιούχοι ασύλου (με νέα κριτήρια), αφενός θα αποθαρρυνθούν μετανάστες και διακινητές και αφετέρου θα προχωρησουν οι επιστροφές. Η κυβέρνηση έχει από το προηγούμενο υπουργικό βάλει ψηλά τον πήχη, θέτοντας ως στόχο τις 10.000 επιστροφές έως το 2020. Ευελπιστεί δε ότι με τον τρόπο αυτό θα πιεστεί και η Τουρκία για να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιμένει, παρά τις αντιδράσεις κατά τόπους, στο σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, καθώς παρότι από τη ΝΔ υποστηρίζουν ότι πρόκειται πλέον κυρίως για μεταναστευτικό ζήτημα, είναι δεδομένο ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα σημαντικός αριθμός ατόμων που χρήζουν ασυλίας, εκ των οποίων 5.000 ασυνόδευτα παιδιά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποιος υπερασπίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο και γενικότερα την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, προανήγγειλε μάλιστα σχέδιο για τα 5.000 αυτά παιδιά. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται επίσης ανακοινώσεις για το νέο κέντρο ταυτοποίησης στη Σάμο, το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό που έχει φτάσει στα όρια του, καθώς και για τη συνέχιση των μετεγκαταστάσεων, παρά το θλιβερό προηγούμενο των Βρασνών.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου έκλεισε το μάτι χθες στους κατοίκους των περιοχών όπου πρόκειται να μετεγκατασταθούν πρόσφυγες, δηλώνοντας στη Βουλή πως οι τοπικές κοινωνίες δε θα αιφνιδιάζονται και πως “όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθούν σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια θα επιβραβεύονται”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα