“Ψευδοπρόβλημα” οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ για τον Μπάμπη Παπαδημητρίου

“Ψευδοπρόβλημα” οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ για τον Μπάμπη Παπαδημητρίου
Ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου Eurokinissi

Απίστευτη διατύπωση από τον βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος υποστήριξε ότι γίνονται διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ γιατί "έτσι κρίνουν οι γιατροί", την ώρα που τα νοσοκομεία ασφυκτιούν.

Προβληματισμό για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ΕΣΥ και την υγεία των πολιτών, προκαλούν οι δηλώσεις στελεχών της τα οποία θεωρούν τις ΜΕΘ… πρώιμους νεκροθαλάμους για τον κορονοϊό.

Τα λόγια του βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, σε τηλεοπτική παρουσία του το βράδυ της Τρίτης (23/11) είναι παραπάνω από ενδεικτικά, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο ίσως χειρότερο σκέλος της πανδημίας τους τελευταίους μήνες.

Ο δε κ. Παπαδημητρίου, φαίνεται πως κρίνει πως οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις, είναι… “Ψευδοπροβλήματα”.

“Πήγατε και ανακαλύψατε ένα ψευδοπρόβλημα, ότι κάποιοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Έτσι κρίνουν οι γιατροί κύριε Καλαματιανέ, εγώ είμαι δημοσιογράφος και βουλευτής, δεν θα πάω να κάνω τη δουλειά του γιατρού”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ για να συνεχίσει. “Δε χρειάζονται όλοι να πάνε στη ΜΕΘ και πολλοί διασωληνώνονται εκτός. Προσβάλλει τους γιατρούς αυτό που λέτε”, απάντησε συγκεκριμένα στη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το ζήτημα των ελλείψεων στο ΕΣΥ, αναδεικνύοντας τον κυβερνητικό χειρισμό επί του θέματος, με αποποίηση ευθυνών.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά και με απόλυτο κυνισμό, αφήνοντας άναυδους τους συνομιλητές του. “Γνωρίζετε πως κάποιος μπαίνει στη ΜΕΘ όταν έχει χάσει κάθε ελπίδα, σαν να τον παραδίδει στον Θεό και πριν τον παραδώσει, τον βάζει στη ΜΕΘ”.

Συνέχισε τέλος πως “βεβαίως και υπάρχουν ορισμένα νοσοκομεία που δεν έχουν ΜΕΘ τη μία μέρα ή την επόμενη”, κατηγορώντας ωστόσο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανό για λαϊκισμό και “μαρκετίστικα ευρήματα”.

Το ΕΣΥ εκτός ορίων

Ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνει αυτές τις μέρες το ΕΣΥ είναι πως στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου η εφημερία της Τρίτης “έκλεισε” με 17 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Το νοσοκομείο Παπανικολαου άρχισε σήμερα χωρίς διασωληνωμένο εκτος ΜΕΘ ενώ ακομα μια κλινική, η γαστρεντερολογικη, άνοιξε χθες στο νοσοκομείο και έτσι προστέθηκαν άλλες 50 ελευθερες απλές κλίνες νοσηλείας που σύμφωνα με τους γιατρούς μπορεί και να μην φτασουν για τη σημερινή εφημερία.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως, όπως ανέδειξε σε ρεπορτάζ του το NEWS 24/7, η κυβέρνηση προετοιμάζει τα νοσοκομεία ώστε αυτά να μην πραγματοποιούν τακτικά χειρουργεία, προκειμένου να έχει διαθέσιμες ΜΕΘ για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 4500 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων άνω των 600 είναι διασωληνωμένοι. Οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν και θα πρέπει είτε να αδειάσουν οι κατειλημμένες είτε να μετατραπούν άλλες κλινικές νοσοκομείων σε αποκλειστικά για περιστατικά covid.

Κοινώς μπορεί να μη “ξεμείνουμε” τελικά από ΜΕΘ, αλλά το ΕΣΥ έγινε και πάλι μονοθεματικό. Φυσικά, για πρωτοβάθμια περίθαλψη, ούτε λόγος.

Σε αυτά να προστεθεί η παραδοχή της Μ. Γκάγκα για ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό για τις ΜΕΘ, αλλά και η “βόμβα” Βασιλακόπουλου για προχειρότητα στον σχεδιασμό των Μονάδων αυτών.

Σημειώνεται πως από τη δική του μεριά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είπε στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών:

“Από εκεί και ύστερα, υπάρχει ένα ζήτημα πίεσης του ΕΣΥ. Αυτή η πίεση αντανακλά παντού. Η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται παίρνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ευθύνη να την πάρουν. Οταν κάποιος διασωληνώνεται γίνεται αμέσως προσπάθεια εύρεσης ΜΕΘ είτε στο νοσοκομείο που πηγαίνει είτε σε άλλο διαθέσιμο. Για να μεταφερθεί θα πρέπει, επίσης, να είναι εφικτή και ασφαλής η δυνατότητα της μεταφοράς του κι αυτό αποφασίζεται από τους αρμόδιους επιστήμονες.

Είναι πραγματικότητα ότι πολλές φορές και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες υπήρχαν αναμονές σε ΜΕΘ. Υπάρχουν στοιχεία για 30, 70 και 80 αναμονές ανά ημέρα κατά τους αντίστοιχους χειμωνιάτικους μήνες τα προηγούμενα χρόνια, όταν δεν είχαμε πανδημία. Είμαστε σε ένα καθεστώς πίεσης. Κάθε διαθέσιμη ΜΕΘ δίνεται σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Οσο κάποιος συμπολίτης μας είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ φροντίζουμε έτσι ώστε οι συνθήκες να είναι αυτές που πρέπει, αυτές που χρειάζεται, για να λειτουργεί η διασωλήνωση με τρόπο αποτελεσματικό και προστατευτικό της υγείας και της ζωής του”.

Αντιδράσεις γιατρών

Για “άθλια προσπάθεια μεταφόρτωσης στους νοσοκομειακούς γιατρούς των σοβαρότατων κυβερνητικών ευθυνών για τις ελλείψεις κλινών ΜΕΘ, μια αθλιότητα που είχε επαναληφθεί και το εξάμηνο Νοέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021” καταγγέλλει από τη δική του μεριά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, η ΕΙΝΑΠ.

Με επιστολή στον πρωθυπουργό, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά ξεκαθαρίζει πως την ευθύνη για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχουν οι αρμόδιοι και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει άμεσα θέση.

Όπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ:

“ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος :

Υπονόησε πως δήθεν είναι νοσοκομειακοί γιατροί ΚΑΙ ΟΧΙ υπουργοί και διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητές νοσοκομείων – ΥΠΕ αυτοί που διατάζουν να ονομάζονται δήθεν «ΜΕΘ» πρόχειρες πτέρυγες χωρίς προδιαγραφές, ενώ ξέρει πολύ καλά πως οι νοσοκομειακοί γιατροί τόσο σε επίπεδο κάθε νοσοκομείου αλλά και μέσω της ΕΙΝΑΠ, των άλλων Ενώσεων και της ΟΕΝΓΕ έχουν κάθετα αντιδράσει σε κάθε τέτοια ανευθυνότητα των κυβερνητικών αρμοδίων.

Υπονόησε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΗ για το ποιός ασθενής διασωληνώνεται ενώ ξέρει πολύ καλά 1. πως οι γιατροί διασωληνώνουν αποκλειστικά με ιατρικά κριτήρια κάθε ασθενή (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων) που χρειάζεται να αεριστεί μηχανικά (π.χ. στις περιπτώσεις βαριάς COVID πνευμονίας κάθε ασθενή που ΔΕΝ μπορεί να οξυγονωθεί επαρκώς ούτε με συσκευή high flow ούτε με μάσκα θετικής πίεσης) και 2. πως μόλις κάποιος ασθενής διασωληνωθεί αρχίζει να αερίζεται μηχανικά με πρόχειρο αναπνευστήρα και ΑΜΕΣΩΣ καταχωρείται και καταγράφεται το αίτημα για εισαγωγή του σε ΜΕΘ στην επίσημη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ – υπουργείου Υγείας.

Υπονόησε πως και για την καθυστέρηση εισαγωγής σε ΜΕΘ των ασθενών αυτών πάλι ευθύνονται οι νοσοκομειακοί γιατροί γιατί δήθεν κρίνουν πως μεγάλο μέρος των ασθενών «δεν μπορούν να μεταφερθούν”.

ΠΟΕΔΗΝ: Δεκάδες διασωληνωμένοι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ

“Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις την τραγικότητα της κατάστασης” στα νοσοκομεία της χώρας δήλωσε άλλωστε δημοσίως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, δίνοντας μία σειρά από στοιχεία, με δεκάδες διασωληνωμένους που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 15 διασωληνωμένοι στις κλινικές, ενώ στον Βόλο μέσα σε ένα τετραήμερο έχουν σημειωθεί 17 θάνατοι εκτός ΜΕΘ.

Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το 1/3 των ασθενών είναι με μηχανήματα High Flow, ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση. Δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους, ενώ το 80% των ασθενών καταλήγει εκτός ΜΕΘ.

Στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, από τους 180 νοσηλευόμενους ασθενείς, οι 50 με 60 είναι με μηχανήματα High Flow.

“12 διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν πριν λίγο διασκορπισμένοι στις κλινικές. Παρατημένοι χωρίς εξοπλισμό και προσωπικό. Ούτε καν τους συγκεντρώνουν σε ένα χώρο όπως τα χειρουργεία, ΜΑΦ”, καταγγέλλει ο Μ. Γιαννάκος και προσθέτει ότι “ούτως ή άλλως τα τακτικά χειρουργεία τα έκλεισαν. Αν και έλεγαν μέχρι χθες δεν θα κάνουμε μονοθεματικά τα νοσοκομεία. Το σύστημα κοιμάται ήσυχο. Τουλάχιστον θα πεθάνουν διασωληνωμένοι. Τελικά διασωληνώθηκαν τώρα 3 ακόμη στις κλινικές και έγιναν 15”.

Από την Παρασκευή, όπως αναφέρει ο Μ. Γιαννάκος, σε ένα τετραήμερο πέθαναν 17. “Όλοι στις κλινικές. Κανένας από τους 17 δεν ήταν τυχερός να βρεθεί σε ΜΕΘ. Μεταξύ αυτών διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, πέθανε ένας 51χρονος και μία 56χρονη.

Στη Νίκαια, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι 8. Χθες εφημέρευε και δεν είχε χώρο για εισαγωγή περιστατικών. Τους έδιωχναν σπίτι τους”.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

“Εμβολιαστείτε…. Διπλές μάσκες παντού. Όταν αρρωστήσετε από κορονοϊό να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο. Το ζήτημα βέβαια είναι πού θα βρείτε γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης να σας παρακολουθεί σπίτι. Πάτε και ξαναπάμε σε εφημερεύοντα νοσοκομεία εάν δεν περνάνε τα συμπτώματα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα