Ψήφος αποδήμων: Ανοιχτός σε προτάσεις ο Μητσοτάκης και επιχείρηση κύκλωσης του ΣΥΡΙΖΑ μέσω ΚΚΕ

Ψήφος αποδήμων: Ανοιχτός σε προτάσεις ο Μητσοτάκης και επιχείρηση κύκλωσης του ΣΥΡΙΖΑ μέσω ΚΚΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου Eurokinissi

Ποια ζητήματα είναι ανοιχτά προς συζήτηση και ποιες “κόκκινες γραμμές” θα θέσει ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού με κύριο στόχο την πίεση στον Τσίπρα και την απομόνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Με πρώτο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ξεκινούν από τις 11 το πρωί τα διαδοχικά ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους προέδρους των κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και με ευρύτερη ατζέντα και πραγματικό στόχο την πίεση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα φαίνεται πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κυκλώσει εξ αριστερών και να απομονώσει το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανοιχτή στο να συζητήσει και τις προτάσεις του ΚΚΕ, σε μία προσπάθεια το νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει μέχρι τέλος του χρόνου να λάβει τη στήριξη του Περισσού.

“Εάν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι μόνος του και όλα τα κόμματα μαζί, ας είναι μόνος του” έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία κατηγορούσαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ευνοεί όσους έχουν τα χρήματα για να ταξιδέψουν και να ψηφίσουν στην Ελλάδα, αφού οι Έλληνες του εξωτερικου έχουν ούτως ή άλλως αυτό το δικαίωμα.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν μάλιστα ότι το ΚΚΕ θα μπορούσε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς έχει δυνάμεις σε Γερμανία, Αυστραλία και Καναδά, αλλά και διότι θα δυσκολευτεί να απαντήσει στην κατηγορία ότι θελει να ψηφίζει η… πλουτοκρατία και όχι οι εργάτες του εξωτερικού.

Η “κόκκινη γραμμή” Μητσοτάκη και σε ποιες προτάσεις είναι ανοιχτός

Βασική “κόκκινη γραμμή” του πρωθυπουργού στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι η ισοτιμία της ψήφου. Όπερ συνεπάγεται ότι θα επιμείνει η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στην επικράτεια. Η κυβέρνηση δηλαδή απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγουν βουλευτές οι απόδημοι αλλά να μην προσμετράται η ψήφος τους στον υπολογισμό της δύναμης κάθε κόμματος, με το επιχείρημα ότι είναι αντισυνταγματικό.

Ο πρωθυπουργός θα προτείνει επίσης στα κόμματα αυτό που είναι εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης, δηλαδή να αφορά η δυνατότητα άσκησης ψήφου από τον τόπο διαμονής των Ελλήνων του εξωτερικού όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως η κυβερνητική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν περιορισμοί οικονομικής δράσης στην Ελλάδα ή χρόνου απουσίας στο εξωτερικό. Για παράδειγμα δηλαδή να συμμετέχουν από τον τόπο διαμονής τους οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού που έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα, δηλαδή φορολογούνται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο αριθμός αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν οικονομικά συμφέροντα στη χώρα δηλαδή ελληνικό ΑΦΜ και δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού, ανέρχεται στις 350.000. Ο τελικός αριθμός όμως στην πράξη πιθανότατα να είναι μεγαλύτερος, γιατί ενδέχεται φοιτητές ή άτομα που έφυγαν πρόσφατα με το κύμα του brain drain να μην έχουν δηλώσει την αλλαγή του τόπου κατοικίας. Σημειωτέον ότι η ύπαρξη οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι ένας από τους τρεις όρους που θέτει το ΚΚΕ, όπως και το όριο διαμονής εκτός Ελλάδας όχι περισσότερο από 30 έτη, ενώ ο Περισσός διαφωνεί επίσης με την επιστολική ψήφο.

Το ζήτημα με την επιστολική ψήφο

Από το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνουν ότι το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου ή ψήφου στα προξενεία. Ο κ.Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είχε δηλώσει ότι προέκρινε την επιστολική ψήφο, ωστόσο φαίνεται πως προκειμένου να βρεθούν οι 200 ψήφοι που υπενθυμίζεται ότι απαιτούνται για να ισχύσει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, το ζήτημα μπορεί να είναι ανοιχτό προς συζήτηση. Όμως καθώς η ψήφος στα προξενεία ενέχει μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τα κόμματα το αδιάβλητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, η οποία εφαρμόζεται από άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ενώ στον Καναδά ψηφίζουν μάλιστα και μέσω e mail. Από την άλλη βέβαια το ΚΙΝΑΛ έχει ταχθεί υπέρ της επιστολικής ψήφου, οπότε τίθεται το ερώτημα προς ποια κατεύθυνση θα αναζητήσει συμμάχους η κυβέρνηση.

Επικρατείας ή περιφέρεια Εξωτερικού

Ανοιχτό προς συζήτηση από την πλευρά του Μαξίμου είναι και το ερώτημα εάν θα αυξηθούν οι έδρες Επικρατείας ώστε κάποιες εξ αυτών να καταλαμβάνουν βουλευτές που θα ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού ή εάν θα ψηφίζουν για την περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι και αν ναι, εάν θα ψηφίζουν για κόμμα ή και για βουλευτή.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ θέλει ψήφο ανά περιφέρεια, ενώ το ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Φώφη Γεννηματά μιλούν ουσιαστικά για ξεχωριστή περιφέρεια εξωτερικού. Συγκεκριμένα το ΚΙΝΑΛ μιλά για μία περιφέρεια εξωτερικού που θα εκλέγει πέντε έως επτά βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων, ενώ κατά το ΜεΡΑ25 θα πρέπει να ιδρυθούν έξι Εκλογικές Περιφέρειες Απόδημων Ελλήνων. Βόρειας Αμερικής, Λοιπής Ευρώπης, Κεντρικής-Λατινικής Αμερικής, Αυστραλίας-Νέα Ζηλανδίας, Ασίας, Αφρικής και ο αριθμός των βουλευτών σε κάθε μία από τις εκλογικές αυτές περιφέρειες να εξαρτηθεί από τον αριθμό όσων μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε αυτή.

Το ζήτημα ως προς τις προτάσεις ΚΙΝΑΛ και ΜεΡΑ25 κατά το υπουργείο Εσωτερικών είναι πως συνταγματικά είναι έωλες και αυτό διότι όπως λένε απο κυβερνητικής πλευράς οι περιφέρειες καθορίζονται με βάση την απογραφή, άρα δεν μπορει να δημιουργηθεί εκλογική περιφέρεια εφόσον δεν έχει γίνει κάποια χωριστή εγγραφή στα δημοτολόγια και δεν αποτελούν χωριστή οντότητα περιφερειακή.

Σημειωτέον ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος θεωρείται δεδομένο ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελληνων του εξωτερικού.

Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς όμως αναμένεται να έχουν και ευρύτερη ατζέντα από τον εκλογικό νόμο μέχρι τα εθνικά θέματα και το προσφυγικο- μεταναστευτικό, αλλά ακόμη και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στον εκλογικό νόμο πάντως η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ με την κατάργηση της απλής αναλογικής είναι δεδομένη, επομένως δεδομένη είναι και η απόφαση Μητσοτάκη να στραφεί προς το ΚΙΝΑΛ για να ψηφιστεί ένα πιο ενισχυμένο σύστημα με 180 ώστε να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Κάτι που σημαίνει ότι οι επόμενες κάλπες θα είναι διπλές και ενισχύει τα σενάρια η κυβέρνηση να επιλέξει εκλογές πριν τη λήξη της τετραετιας. 

Το πρόγραμμα των συναντήσεων 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης σήμερα θα συναντηθεί:

Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00,

Με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15,

Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00,

Με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45,

Με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα