Η παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία – LIVE EIKONA

Η παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία – LIVE EIKONA
Παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, 13 Απριλίου 2021 Eurokinissi

Σε ειδική εκδήλωση παρατίθεται σήμερα το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση για το κορονο-χρέος, την ρευστότητα των επιχειρήσεων και την αλλαγή του πτωχευτικού νόμου.

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, Η παρουσίαση γίνεται στα πρότυπα της ανάλογης εκδήλωσης που είχε γίνει για το «νέο ΕΣΥ». Με την κίνηση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση ολοκληρώνει τις προγραμματικές απαντήσεις της στα δύο ανοιχτά μέτωπα: Της πανδημίας και της οικονομίας.

Η παρουσίαση της πρότασης αποτελεί ένα «άνοιγμα» κοινωνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται με την πρόταση αυτή στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δηλαδή στο κοινωνικό στρώμα που αποκαλείται «μεσαία τάξη» και με το οποίο επιθυμεί να ενισχύσει τους δεσμούς του.

Παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, 13 Απριλίου 2021 Eurokinissi

Διαθέτει όμως και στοιχεία πολιτικού «ανοίγματος» αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει με επιστήμονες αλλά και προσωπικότητες του εμπορίου, δημιουργώντας «γέφυρες» ευρύτερων πολιτικών συμπράξεων και διαλόγου. Στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται η τομεάρχης Οικονομίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αρμόδιος για ζητήματα Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, 13 Απριλίου 2021 Eurokinissi

Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν ο Δημήτρης Αυγητίδης, καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Θα μιλήσει επίσης η Λούκα Κατσέλη πρώην υπουργός και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΒΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος όπως και ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος Eurokinissi

Δυσοίωνες προοπτικές

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ κατατίθεται προκειμένου να αποφευχθεί η δυσοίωνη προοπτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφού η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι από αυτές «περίπου 200.000 είναι ένα βήμα πριν τη διακεκαυμένη ζώνη των “λουκέτων”, ενώ η εκτίμηση για 1,3 εκατομμύρια ανέργους επαναφέρει την χώρα στην προηγούμενη δεκαετία».

Αυτά ενώ σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση «η κυβέρνηση δεν έχει στις προθέσεις της ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικών ενισχύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχείρησης» αλλά «τα μέτρα τα οποία έχει δώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στον εμπορικό κόσμο, στους ανθρώπους της εστίασης, στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, στην πραγματική οικονομία είναι μέτρα – ασπιρίνες, τα περισσότερα ως δάνεια, σε αντίθεση με τις υπέρογκες ενισχύσεις σε άλλους κλάδους».

Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος αποτελεί «ένα ολιστικό σχέδιο για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας με βασικούς στόχους: την προστασία της μικρομεσαίας επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζόμενων».

Βασικό και δομικό στοιχείο του προγράμματος – τονίζεται- αποτελεί «ανάγκη κουρέματος του κορωνοχρέους που έχουν συσσωρεύσει οι κλειστές και σε καθεστώς υπολειτουργίας μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Από τον ΣΥΡΙΖΑ το χρέος αυτό αποτιμάται περίπου στα 7 δις ευρώ και αφορά τις οφειλές που δημιουργούνται σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει 120 δόσεις για την εξόφλησή του αλλά και κούρεμα της βασικής οφειλής έως και 60%. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται να εφαρμοστεί με κριτήρια όπως ο βαθμός της μείωσης του εισοδήματος και του τζίρου.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βασική θέση έχει η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Επ’ αυτού η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ύπαρξη πολλών εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης από βασικά εργαλεία που κατά κύριο λόγο είχαν θεσμοθετηθεί κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ειδικά για τον χώρο της εστίασης που έχει πληγεί συγκριτικά περισσότερο από άλλους η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ, τουλάχιστον για ένα αρχικό χρονικό διάστημα. Επίσης την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο τρίτος «πυλώνας» των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την κατάργηση του νόμου για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2020. Θυμίζουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όχι απλά είχε δεσμευθεί για την κατάργηση του νόμου αλλά είχε καταθέσει και πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Ο εν λόγω νόμος μεταξύ άλλων προβλέπει την πτώχευση εκτός από των νομικών και των φυσικών προσώπων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα