Σαμαράς: Ο Παυλόπουλος δεν έπρεπε να συγκατανεύσει σε μια "συμφωνία-έκτρωμα"

Ο Πρ. Παυλόπουλος δεν έπρεπε να συγκατανεύσει σε μια "συμφωνία-έκτρωμα", δήλωσε ο Σαμαράς
Ο Πρ. Παυλόπουλος δεν έπρεπε να συγκατανεύσει σε μια "συμφωνία-έκτρωμα", δήλωσε ο Σαμαράς EUROKINISSI

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι επί της κυβέρνησής του ο ΥΠΕΞ Ευαγ. Βενιζέλος ζητούσε σύνθετη ονομασία λόγω "προσωπικής άποψης". Αμέριστη στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του κατά της συμφωνίας.

Κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή κατηγορώντας τον ότι χαιρέτισε μια συμφωνία «έκτρωμα». Ταυτόχρονα, όμως, αναγνώρισε ότι επί της κυβέρνησής του ο τότε ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος διαπραγματευόταν σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεσμός δεν δικαιούται να κρίνει πολιτικά ανοικτά ζητήματα» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πήρε θέση και «κακώς». «Όταν παίρνει θέση, κακώς - και εκφράζει και τη χαρά του, μάλιστα, για μια  Συμφωνία που μόνον εσείς την ξέρατε εκείνη τη στιγμή, και που δεν είχε διαβάσει ακόμα, ασφαλώς και μπορώ να του ασκήσω κριτική» είπε ο πρώην πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και χαρακτήρισε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ «ντροπιαστική» και «έκτρωμα».

ADVERTISING

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι επί της δικής του κυβέρνησης το 2014 ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Βενιζέλος τάχθηκε στον ΟΗΕ υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Χαρακτήρισε, όμως, αυτή τη στάση ως «προσωπική άποψη» του Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία διαφωνούσε. « Ήταν δική του άποψη η σύνθετη ονομασία, όχι δική μου. Εγώ επαναλαμβάνω: ήμουν πάντα αντίθετος με ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

"Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα, συνθηκολογήσατε"

Ο κ. Σαμαράς απάντησε και σε όσα του καταλόγισε ο πρωθυπουργός για τη στάση του όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα» είπε και απέδωσε το πρόβλημα στους ηγέτες της τότε Σοβιετική Ένωση και της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας.

«Εγώ δεν "δημιούργησα" κανένα πρόβλημα το 1992. Το πρόβλημα του ψευδομακεδονικού αλυτρωτισμού. Το δημιούργησαν ιστορικά ο Στάλιν και ο Τίτο» ανέφερε.

"Παραμένει ο αλυτρωτισμός, δεν υπάρχει erga omnes"

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη συμφωνία «νομιμοποιεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων» . «Εμείς, ο ελληνικός λαός και τα πολιτικά του κόμματα, με όλες τις διαφωνίες που είναι φυσικό να υπάρχουν ποτέ δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους. Εσείς, αυτό ακριβώς κάνετε τώρα» είπε προς την κυβέρνηση.

Κατήγγειλε επίσης ότι η συμφωνία αναγνωρίζει «Μακεδονική εθνότητα», και «Μακεδονική γλώσσα», «κάτι που δεν διανοήθηκε να κάνει κανείς Έλληνας πολιτικός στο παρελθόν». Επίσης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει αποδοχή του erga omnes από την πλευρά της ΠΓΔΜ. «Δεν θα είναι erga omnes. Θα έχουμε, για την εθνότητά τους, τριπλή ονομασία. Γιατί όπως προβλέπεται στο άρθρο 7, αλλιώς θα λέγονται διεθνώς: --«Mακεδόνες/ Πολίτες της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας», -Αλλιώς, θα λέγονται στην Ελλάδα: «Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» και τελικά, αλλιώς θα λέγονται στο εσωτερικό των Σκοπίων: Σκέτο «Μακεδόνες», αφού στο τέλος του άρθρου 7 της Συμφωνίας σας,  προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει τροποποίηση στη χρήση των όρων που υφίσταται μέχρι σήμερα, μέσα στη χώρα τους» πάει το erga omnes» ανέφερε.

"Αναγνωρίζετε ένα κράτος Μακεδόνων. Βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα"

Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση για ενδοτισμό. «Έχετε γίνει σκοπιανότεροι των Σκοπιανών» κατήγγειλε και επικαλέστηκε επίσης τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι ο μεν ιδρυτής της ΝΔ «λέει ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου «λέει ότι το όνομα είναι όχημα αλυτρωτισμού». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι με τη συμφωνία θα αναβιώσουν οι αλυτρωτισμοί και οι ενωτικές συγκρούσεις.

«Αναγνωρίζετε ένα κράτος Μακεδόνων. Η συμφωνία αυτή - να το θυμάστε - είτε δεν θα αντέξει, είτε θα προκαλέσει εκρήξεις. Και η Ελλάδα θα βρεθεί σε χειρότερες θέσεις» είπε.  «Δημιουργείτε ξαφνικά μιαν αίσθηση εθνικής ταπείνωσης και συντριβής,  βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα, κ. Τσίπρα» πρόσθεσε και χαρακτήρισε yesman τον πρωθυπουργό και «ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλο» τον ΣΥΡΙΖΑ.

"Στηρίζω πλήρως τον μελλοντικό πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη"

Ο κ. Σαμαράς έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου της ΝΔ διαβεβαιώνοντας ότι τον στηρίζει. «Τώρα κατηγορείτε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εμένα για την αποτυχία σας. Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κ. Τσίπρα. Μια γροθιά» ανέφερε στον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε: «Στηρίζω πλήρως τον σημερινό Πρόεδρο και μελλοντικό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» είπε και τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης καλεί την κυβέρνηση «να μην ξεπουλήσει τη Μακεδονία».

Έκλεισε δε την ομιλία του επιτιθέμενος τόσο στον κ. Τσίπρα όσο και στον κ. Καμμένο προειδοποιώντας τους ότι θα λογοδοτήσουν. Ο κ. Τσίπρας θα πάει αύριο με το στυλό που του δίνει ο κ. Καμένος,  πανηγυρίζοντας κυνικά, να υπογράψει μια συμφωνία ντροπιαστική. Ο κόσμος το έχει καταλάβει. Σας έχει καταλάβει. Ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε γι’ αυτό…» κατέληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, Αντώνης Σαμαράς, Βουλή, Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος Δημοκρατίας, Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καραμανλής: Η συμφωνία για το Σκοπιανό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Βουκουρέστι

Πόλεμος Κοτζιά - Ντόρας: Στη Βουλή 33 απόρρητα έγγραφα του ΥΠΕΞ για το Σκοπιανό

Τόσκας για Μακεδονικό και αντιπολίτευση: Εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι

SHARE:

24Media Network