Σε προανακριτική για την Novartis ο Παπαγγελόπουλος – Διαρροές για ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Σε προανακριτική για την Novartis ο Παπαγγελόπουλος – Διαρροές για ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

Με 173 ψήφους υπέρ και 83 κατά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται σε προανακριτκή επιτροπή για την υπόθεση της Novartis. Απείχαν από την ψηφοφορία ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25. Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση με προσωπικές επιθέσεις.

Την απόλυτη πλειοψηφία εξασφάλισε η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η επιτροπή συγκροτείται για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και τέλος, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων, το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

Για όλα τα αδικήματα «ναι» ψήφισαν 173 βουλευτές (αντί 172 όπως είχε ανακοινωθεί), «όχι» ψήφισαν 83 βουλευτές (αντί 84), σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών. Στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο, με τις διαρροές από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να φτάνουν συνολικά τις 6. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απείχαν ΚΚΕ , Ελληνική Λύση,και ΜεΡΑ25.

Από τη ΝΔ, απουσίαζε ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη, που βρίσκονται στο εξωτερικό και ο Νίκος Φίλης και Νεκτάριος Σαντορινιός, για λόγους υγείας.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της.

Πανοραμική φωτογραφία από τη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της ομιλίας Παπαγγελόπουλου Eurokinissi

Πριν την ψηφοφορία είχε προηγηθεί πολιτική αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους με τον κ.Παπαγγελόπουλο να αποκρούσει τις κατηγορίες ενώ τους τόνους είχε σηκώσει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Στα έδρανα της ΝΔ οι βουλευτές Πλεύρης και Γεωργιάδης Eurokinissi
Στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Τζανακόπουλος, Πολάκης και Λάππας Eurokinissi

Θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο κ.Παπαγγελόπουλος σημείωσε από το βήμα της Βουλής, «Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες” είπε και τόνισε πως θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία, και θα αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης. Παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι θα ζητήσει την προστασία του και την προστασία της οικογένειας του και της Δικαιοσύνης από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μόλις ξεκινήσει το έργο της η ειδική επιτροπή.

Ο Δ.Παπαγγελόπουλος με τις σημειώσεις του στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

«Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών. Χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται. Κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να «λεκιάσει» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας: Και ρεβανσιστής και δειλός ο κ. Μητσοτάκης – Δεν έχει το σθένος να παραπέμψει κι εμένα

“Όσα ειδικά δικαστήρια και να στήσετε για να αποδείξετε δήθεν σκευωρίες, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και η πλειοψηφία όσων σας ψήφισε, γνωρίζει ποιο είναι το σκάνδαλο. Και ζητά δικαιοσύνη. Και τώρα βλέπει εσάς, να προσπαθείτε να το θάψετε. Κάτω από την ομίχλη της δήθεν σκευωρίας. Να το θυμάστε, δε θα σας βγει σε καλό” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του δείχνει προς τα άδεια κυβερνητικά έδρανα Eurokinissi

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι πρόκειται για τον “πιο δειλό ρεβανσισμό στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου” και στόχευσε κατά του πρωθυπουργού τον οποίο αποκάλεσε διπλά δειλό καθώς έκανε το χατίρι του κ. Σαμαρά και “δεν έχει το σθένος να παραπέμψει κι εμένα”.

Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός ζητά αληθινή δικαιοσύνη και η κυβέρνηση επιχειρεί “με ένα δειλό ρεβανσισμό να δώσετε ένα ακόμη πλήγμα στη δικαιοσύνη. Σας διαβεβαιώνω, θα το βρείτε σύντομα μπροστά σας. Και θα σας γυρίσει μπούμερανγκ” σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Δεν παρέλειψε να πει ότι το πραγματικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι “ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ” και ο “Παπαγγελόπουλος είναι το εξιλαστήριο θύμα” και συμπλήρωσε: Και αν σε κάτι αποτύχαμε και μας έκρινε ο ελληνικός λαός, δεν ήταν ότι ελέγξαμε τη δικαιοσύνη, όπως ανοήτως μας κατηγορείτε εσείς. ή ότι παρεμβήκαμε στο έργο της. αλλά αντιθέτως ότι δεν καταφέραμε να πολεμήσουμε όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε τα βαθιά κυκλώματα στο εσωτερικό των θεσμών, όπου είχαν εκκολαφθεί η αδιαφορία και οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς, αλλά και η πολυνομία και η γραφειοκρατία που τη θρέφουν. Και φυσικά δε το καταφέραμε όχι επειδή δεν το επιδιώξαμε. Αλλά επειδή είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα πολύ πιο δυνατό από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του, που νικήσαμε τόσες φορές στις κάλπες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον εναγκαλισμό των διεφθαρμένων με ισχυρούς παράγοντες της οικονομικής εξουσίας. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον πολιτικό έλεγχο μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, μέσω των γνωστών payroll, από το ΚΕΛΠΝΟ και όχι μόνο, με στόχο να καλλιεργούν δημοφιλές προφίλ στα διεφθαρμένα πολιτικά πρόσωπα που ήταν εντολείς τους.

Και όποιος ζητούσε τη διερεύνηση σκανδάλων έβλεπε έναν εσμό καναλιών, ραδιοφώνων, εφημερίδων, site, να πέφτουν πάνω του και να τον κατηγορούν για «παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης”!

Δείτε αναλυτικά όσα είπε η κα.Γεννηματά

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο κ.Κουτσούμπας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version