Σε ρυθμούς ΔΕΘ το Μαξίμου

Meeting of the government council for social policy, in Athens, on July 27, 2016 /      ,  27 , 2016
Meeting of the government council for social policy, in Athens, on July 27, 2016 / , 27 , 2016 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως προετοιμάζεται ο πρωθυπουργός για την ΔΕΘ και ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες της ομιλίας του

Την τακτική που θα ακολουθήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχεδίασε ο πρωθυπουργός μέσα στο Σαββατοκύριακο με το οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος, Χουλιαράκης) κάνοντας και έναν απολογισμό των προτάσεων που υπάρχουν από τα υπουργεία για τις παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν σε κοινωνικό επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει την πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση μέσα από δύο σταθμούς: Την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Είναι σαφές πως, ελλείψει διαθέσιμων κωδικών για παροχές στον προϋπολογισμό, βάση των εξαγγελιών στην Θεσσαλονίκη θα αποτελέσουν τα 246 εκατομμύρια ευρώ που θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το που ακριβώς θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και θα το αποκαλύψει ο πρωθυπουργός το επόμενο Σάββατο στην ομιλία του στο Βελλίδειο ίδρυμα. Ήδη οι συνεργάτες του έχουν λάβει εντολές για τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίες μένει να προσδιοριστούν.

Όσον αφορά "φωνές" από την πλευρά της αντιπολίτευσης που δηλώνουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τους θεσμούς για το που θα πρέπει να πάνε οι συγκεκριμένοι πόροι, από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υπάρχει καμία εμπλοκή με την τρόικα και πως είναι επιλογή της κυβέρνησης για το που θα κατευθυνθούν τα τιμήματα των αδειών.  "Δεν είναι στο μνημόνιο τα συγκεκριμένα χρήματα", δήλωνε κυβερνητική πηγή στο NEWS 247.

Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί έχουν λίγο πολύ καθοριστεί και θα περιλαμβάνουν έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης και αναφορά στα μέτρα του παράλληλου προγράμματος. Ειδική μνεία θα γίνει στην αναπλήρωση του ΕΚΑΣ, στην ανάδειξη του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς με την μάχη κατά της διαφθοράς, στη  συνταγματική αναθεώρηση, ενώ σε υψηλούς τόνους αναμένεται να είναι η επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, το "ξεπάγωμα" και η ολοκλήρωση έργων σε χαμηλότερο τίμημα θα αποτελέσει ειδικό κομμάτι της ομιλίας του.

Προτάσσοντας μια θετική ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης που έχουν να κάνουν και με τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και με την ουσιαστική πρόοδο στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα τονιστεί πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την έξοδο από το μνημόνιο. Η προοπτική της κυβέρνησης θα αναλυθεί τόσο για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου όσο και σε ορίζοντα τριετίας. Το μήνυμα που θα στείλει ο πρωθυπουργός είναι πως η "πίτα" θα μοιραστεί με διαφορετικό τρόπο από τη στιγμή που η δημοσιονομική πορεία πάρει άλλη τροπή και η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει.

Ευνοϊκό πεδίο θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα και η συνάντηση που θα έχει πραγματοποιηθεί μια ημέρα πριν στο Ζάππειο Μέγαρο με την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο του Νότου που έχει συγκαλέσει ο ίδιος.

Είναι φανερό πως ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αντικρούσει το αρνητικό κλίμα που έχει προκληθεί τόσο από τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις δημοσκοπήσεις όσο και από την πάγια σκληρή στάση των εταίρων σε μια σειρά από ζητήματα. Σε αυτό το πεδίο το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος "αντίπαλος" για το θέμα του χρέους το οποίο η πλευρά Σόιμπλε τοποθετεί μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Από το οικονομικό επιτελείο έχουν επιδοθεί σε έναν "αγώνα δρόμου" προκειμένου να δοθεί ένα καλό μήνυμα στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου για την ολοκληρώση των 15 προαπαιτούμενων που απομένουν για την καταβολή της δόσης των 2,8 δις. ευρώ.

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τα οργανογράμματα και την κινητικότητα στο δημόσιο, ενώ όλη την εβδομάδα μέχρι και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνεχείς συσκέψεις για την ΔΕΘ.

Η Σύνοδος του Νότου

Το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο και στη Σύνοδο των ηγετών του νότου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το μεσημέρι στο Ζαππείο, χωρίς τον Μαριάνο Ραχόι. Στην Αθήνα θα βρεθούν ο Φρανσουά Ολάντ, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Ματέο Ρέντζι, ο Αντόνιο Κόστα και ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

Η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει 3 θέματα:

- Εξωτερική πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης με έμφαση στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

- Η ανάπτυξη με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

- Η ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και το προσφυγικό.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο στη 1 το μεσημέρι. Για μιάμιση ώρα οι αρχηγοί των κρατών θα έχουν έναν πρώτο κύκλο συζητήσεων μαζί με έναν συνεργάτη τους. Θα ακολουθήσει οικογενειακή φωτογραφία και στη συνέχεια γεύμα εργασίας των ηγετών που θα διαρκέσει επίσης μιάμιση ώρα. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη τύπου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καθαρές κουβέντες

SHARE: